1ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Μεσολογγίου

αφίσα φεστιβάλ
· Φεστιβάλ · Μεσολόγγι // Δημοσίευση: 17 Μάιος 2012

φεστιβάλ φωτογραφίας από τη Φωτογραφική Λέσχη Μεσολογγίου

Η Φωτογραφική Λέσχη Μεσολογγίου (Φωτο.Λε.Με) διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας στην πόλη του Μεσολογγίου από 1 – 10 Ιουνίου 2012 με τη συμμετοχή εννέα φωτογραφικών λεσχών από όλη την Ελλάδα. Το φεστιβάλ έχει ως στόχο να αναδείξει την τέχνη της φωτογραφίας και να φέρει σε επαφή φωτογράφους και κοινό μέσω μιας δημιουργικής αλληλεπίδρασης.

Τα μέλη της ΦΩΤΟΛΕΜΕ αγκάλιασαν μια ιδέα του φωτογράφου Βασίλη Αρτίκου, του προέδρου της Λέσχης, για την πραγματοποίηση ενός φωτογραφικού φεστιβάλ και αποφάσισαν να προσχωρήσουν στη σταδιακή υλοποίησή του. Η απόφαση αυτή ενισχύθηκε όμως και από την κοινή πεποίθηση πως μέσα στην πολυεπίπεδη κρίση της εποχή μας η τέχνη ενώνει τους ανθρώπους και τους ωθεί σε γόνιμες συναντήσεις όπου μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις, να μοιραστούν εμπειρίες, να διατυπώσουν σκέψεις και προβληματισμούς. Η φιλόξενη πόλη του Μεσολογγίου είναι παρούσα και αφουγκράζεται τις ανησυχίες των ανθρώπων και της εποχής. Προσφέρει πέρα από τα απαράμιλλης αρχιτεκτονικής και ιστορικής σημασίας κτήριά της, φυσικό κάλλος και πλούσια παράδοση. Σας καλούμε λοιπόν στη γιορτή της φωτογραφίας εδώ στην πολιτεία των νερών, των χρωμάτων και του πολιτισμού. Έχουμε πολλά να δούμε, να πούμε και να γευτούμε μέσα από τις εικόνες. Αυτό φιλοδοξούμε να είναι το σύνθημα και το πνεύμα αυτής της πρώτης μας συνάντησης.

Πρόθεσή μας είναι να φέρουμε τους δημιουργούς κοντά στο κοινό και γι΄ αυτό το σκοπό κάθε χρόνο το φεστιβάλ θα αφιερώνεται σε έναν σημαντικό Έλληνα φωτογράφο. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε πως το 1o Φεστιβάλ Φωτογραφίας Μεσολογγίου είναι αφιερωμένο στο Γιάννη Μπεχράκη, ο οποίος και θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια την Παρασκευή 1η Ιουνίου 2012 και ώρα 9.30 μμ στον αύλειο χώρο του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου. Αμέσως μετά την τελετή των εγκαινίων και ώρα 10.00 μμ ο διεθνούς φήμης Έλληνας φωτογράφος, θα ανοίξει την αυλαία του Φεστιβάλ, προβάλλοντας ο ίδιος μέρος της φωτογραφικής του δουλειάς. Το κοινό έτσι θα έχει την ευκαιρία να βρεθεί κοντά στο διακεκριμένο φωτογράφο, τον επικεφαλής του Φωτογραφικού Τμήματος του Reuters στην Ελλάδα, του οποίου η φωτογραφική εμπειρία είναι μοναδική, καθώς από το 1988 μέχρι σήμερα έχει καλύψει τα σημαντικότερα γεγονότα σε όλο τον κόσμο, από πολέμους και εμφύλιες συρράξεις, μέχρι φυσικές καταστροφές αλλά και κορυφαία αθλητικά γεγονότα. Μάχιμος και πολυβραβευμένος ο Μπεχράκης συγκινεί πάντα με την αλήθεια και δύναμη των φωτογραφιών του.

Το πρόγραμμά του Φεστιβάλ εκτός από την προβολή φωτογραφικού υλικού από τον τιμώμενο φωτογράφου Γιάννη Μπεχράκη ακόμα θα περιλαμβάνει:

 • ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας, στις οποίες συμμετέχουν οι εξής φωτογραφικές λέσχες: Βόλου, Καλαμάτας, Λάρισας, Λιβαδειάς, Μεσολογγίου, Πάτρας και οι φωτογραφικές ομάδες "Ροές" Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας και Πανεπιστημίου Κρήτης καθώς και το Φωτογραφικό Εργαστήρι του Δήμου Κοζάνης "Φωτοδίοδος" .
 • workshop με επίκεντρο το παραδοσιακό πανηγύρι του Αη Συμιού, το οποίο συμπίπτει χρονικά με το Φεστιβάλ
 • φωτογραφικές εξορμήσεις (λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού, αλυκές κ.α.)
 • συναυλία του συγκροτήματος Blues Wire

Οι εκθέσεις θα φιλοξενηθούν σε εκθεσιακούς χώρους υψηλής αισθητικής που ανήκουν στο Δήμο Μεσολογγίου ή σε ιδιώτες. Πρόκειται για το Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο, το Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος», την Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου, τον πολυχώρο «Avant Garde» και το Μουσείο Χαρακτικής Βάσω Κατράκη στο Αιτωλικό, καθώς και στο χώρο του ΤΕΙ Μεσολογγίου.

Η είσοδος στις δράσεις του Φεστιβάλ θα είναι ελεύθερη. Το πλήρες πρόγραμμα με λεπτομερείς πληροφορίες για τους εκθεσιακούς χώρους, τις ώρες επισκέψεων, τη θεματική των εκθέσεων, τις συναντήσεις θα ανακοινωθεί τη βραδιά των εγκαινίων και θα διατίθεται στους χώρους του Φεστιβάλ.

Πρόγραμμα 1ου Φεστιβάλ Φωτογραφίας Μεσολογγίου

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012
Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου

21.30 Τελετή έναρξης του 1ου Φεστιβάλ Φωτογραφίας Μεσολογγίου.
22.00 Προβολή φωτογραφιών με θέμα την "Αραβική Άνοιξη" του Διεθνούς φήμης Έλληνα φωτογράφου Γιάννη Μπεχράκη.
22.30 Συναυλία της πασίγνωστης Blues μπάντας BLUES WIRE.

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012
10.00 Ανοίγουν τις πύλες τους όλοι οι εκθεσιακοί χώροι που φιλοξενούν εκθέσεις όπως αναλυτικά αναφέρει το πρόγραμμα των εκθέσεων του φεστιβάλ.
11.30 Επιβίβαση σε πούλμαν του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και αναχώρηση με προορισμό το Μουσείο Χαρακτικής Βάσω Κατράκη στο Αιτωλικό.
12.00 Το Μουσείο Χαρακτικής Βάσω Κατράκη που φιλοξενεί την έκθεση με θέμα "Ταυτότητα" της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου ανοίγει την πύλη του για τους επισκέπτες.
13.00 Φωτογραφικό οδοιπορικό στο πανέμορφο Αιτωλικό.
18.00 Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου
Καταξιωμένοι φωτογράφοι είναι στη διάθεση νεαρών φωτογράφων για κριτική και σχολιασμό των φωτογραφιών τους αλά και για γόνιμη συζήτηση με θέμα τη φωτογραφία.
20.00 Προβολή φωτογραφιών με θέμα ( Η φωτογραφία μέσο μνήμης και προϊόν έμπνευσης του πανηγυριού του Άη Συμιού).

Κυριακή 3 Ιουνίου έως και την Τρίτη 5 Ιουνίου 2012
Τα μέλη της Φωτογραφικής Λέσχης Μεσολογγίου ξεναγούν τους φίλους επισκέπτες φωτογράφους στο πανηγύρι του Άη Συμιού καθώς και στα αξιοθέατα της Ιερής Πόλης και στη περίφημη λιμνοθάλασσα της.

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012
21.30 Προβολή φωτογραφιών του καταξιωμένου Έλληνα φωτογράφου Λουκά Βασιλικού.
22.30 Συναυλία της μπάντας "Μηδέν Άγαν", με Έντεχνο - Έντεχνο-λαϊκό ρεπερτόριο.

Εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις του 1ου Φεστιβάλ Φωτογραφίας Μεσολογγίου

Α. Εκθέσεις: (1-10 Ιουνίου)

 • Φωτογραφική Λέσχη Πάτρας «Ηδύφως»: « Φωτογραφία Δρόμου», Πινακοθήκη Μοσχανδρέου
 • Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς: «Εντός», Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο
 • Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας: «Φωτογραφικές Διατυπώσεις», Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο
 • Φωτογραφική Λέσχη Βόλου: «Ταυτότητα», Μουσείο Βάσως Κατράκη
 • Φωτογραφικό Εργαστήρι Δήμου Κοζάνης «Φωτοδίοδος»: «Έξω απ΄ το χορό», Κέντρο Λόγου και Τέχνης Διέξοδος
 • Φωτογραφική Ομάδα της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας «Ροές»: «Αναζητώντας τα χρώματα της Φύσης», Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο
 • Φωτογραφική Λέσχη Καλαμάτας: «Abstract» (Αφηρημένο), Μουσείο Τρικούπη
 • Φωτογραφική Ομάδα Πανεπιστημίου Κρήτης: «Έργα παντού», Τ.Ε.Ι Μεσολογγίου
 • Φωτογραφική Λέσχη Μεσολογγίου ΦΩΤΟΛΕΜΕ: «Λάλον Ύδρωρ», Πολυχώρος Avant Garde

Β. Παράλληλες Εκθέσεις: (1-10 Ιουνίου)

 • «Μνήμες Άη Συμιού»: Έκθεση φωτογραφιών από το ιστορικό αρχείο του συλλόγου Άη Συμιωτών , Ιστορικό Καφενείο Μαλαβέτα
 • «Peoples of Europe Rise up»Έκθεση φωτογραφιών από την Λουΐζα Γκουλιαμάκη, τον Αχιλλέα Ζαβαλλή και την Στεφανία Μιζάρα. Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο.
 • Έκθεση παλαιών φωτογραφικών μηχανών: Μουσείο «Διέξοδος»

Γ. Προβολές Φωτογραφιών:

 • Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012, 22.00
  Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο
  Προβολή Φωτογραφιών από τον διεθνούς φήμης φωτογράφο Γιάννη Μπεχράκη με θέμα «Αραβική Άνοιξη»

  Ο Γ. Μπεχράκης παρουσιάζει με την μορφή Slideshow μέρος του παλαιότερου φωτογραφικού του έργου και συζητά με φωτογράφους και όχι μόνο

 • Σάββατο 2 Ιουνίου, 20.00
  Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο
  «Η φωτογραφία μέσο μνήμης και προϊόν έμπνευσης του πανηγυριού του Αη Συμιού»
   
 • Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012, 21.30
  Πεζόδρομος Αθ. Ραζηκώτσικα
  Προβολή φωτογραφιών του καταξιωμένου φωτογράφου Λουκά Βασιλικού

Δ. Φωτογραφικά Οδοιπορικά:

 • Σάββατο 2 Ιουνίου 2012, 13.00
  Φωτογραφικό οδοιπορικό στο πανέμορφο Αιτωλικό
 • Κυριακή 3 Ιουνίου έως Τρίτη 5 Ιουνίου 2012
  Ξενάγησεις στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, Λιμνοθάλασσα, Πανηγύρι Άη Συμιού

Ε. Συναυλίες:

 • Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012, 22.30
  Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο
  Blues Wire
   
 • Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012, 22.30
  Πεζόδρομος Αθ. Ραζηκώτσικα
  Μηδέν Άγαν

Αναλυτικές πληροφορίες μπορούν να αναζητούν οι ενδιαφερόμενοι στο site του Φεστιβάλ: www.photofestivalmes.com

Λίγα λόγια για τη ΦΩΤΟ.ΛΕ.ΜΕ
Η ΦΩΤΟΛΕΜΕ ιδρύθηκε στο Μεσολόγγι τον Οκτώβριο του 2010 από μια ομάδα ανθρώπων διαφόρων ηλικιών και αναζητήσεων με κοινή αγάπη για τη φωτογραφία, το Μεσολόγγι και τον πολιτισμό.

Στόχος της είναι η ανάδειξη της φωτογραφικής τέχνης, η καλλιτεχνική έκφραση και επικοινωνία των μελών της. Η ΦΩΤΟΛΕΜΕ διαπνέεται από ομαδικότητα, συνεργασία και αλληλεγγύη, δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα και είναι ανοιχτή σε ανθρώπους και ιδέες που μπορούν να προωθήσουν τη φωτογραφική έκφραση στην πόλη του Μεσολογγίου και στην ευρύτερη περιοχή.

Η βασική φιλοσοφία της Λέσχης συνίσταται στην ελεύθερη έκφραση και τη συνεχή αυτοβελτίωση των μελών της.