Εγκαίνια της έκθεση φωτογραφίας του Αβραάμ Παυλίδη

φωτογραφία του Αβραάμ Παυλίδη και του επιμελητή της έκθεσης Ηρ.Παπαϊωάννου
· το fmag ήταν εκεί // Δημοσίευση: 15 Μάιος 2017

 στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

Την Παρασκευή 5 Μαΐου στις 20:00 το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ, έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης του Αβραάμ Παυλίδη με τίτλο «ΝΕΑ ΕΡΕΙΠΙΑ».

Η εκδήλωση είχε μεγάλη επιτυχία καθώς πολλοί Θεσσαλονικείς και όχι μόνο, βρέθηκαν κοντά στον Αβραάμ Παυλίδη για να θαυμάσουν ακόμα μία φορά τις δημιουργίες του.

Σε έναν πολύ ιδιαίτερο, ζεστό και όμορφο χώρο, στην Βίλα Καπαντζή όπου στεγάζεται το Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ, παρουσιάστηκε το έργο του Αβραάμ Παυλίδη το οποίο αποτελεί το υλικό από το ομότιτλο λεύκωμα που ξεκίνησε και κυκλοφορεί. Η συγκεκριμένη δουλειά του αποτελείται από 90 φωτογραφίες από τις οποίες 6 φωτογραφίες μικρότερων διαστάσεων συνοδεύονται από κείμενα του Ηρακλή Παπαϊωάννου.

Την εκδήλωση προλόγισαν ο διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου του ΜΙΕΤ Ιωάννης Επαμεινώνδας και ο διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Ηρακλής Παπαϊωάννου, ο οποίος είχε και την επιμέλεια του λευκώματος.

Στην διάρκεια της βραδιάς καταφέραμε να μιλήσουμε για λίγο με τον Αβραάμ Παυλίδη. Τον ρωτήσαμε αν υπήρχε και ποιά ήταν η αφορμή για την συγκεκριμένη έκθεση.

Μας είπε  ότι δεν υπήρχε κάποια συγκεκριμένη αφορμή, η έκθεση ήταν μία ταυτόχρονη εκδήλωση με την παρουσίαση του καινούριου του λευκώματος.

Η συγκεκριμένη δουλειά είναι αποτέλεσμα προσπάθειας 7 χρόνων. Στην επιλογή των φωτογραφιών εργάστηκε μαζί με τον Ηρακλή Παπαϊωάννου, ο οποίος όλη αυτή την προσπάθεια την είχε εκλάβει σαν προσωπική του υπόθεση.

Δούλεψαν μαζί σκληρά αφού η επιλογή έγινε μέσα από 15.000 φωτογραφίες μελετώντας όλα τα φιλμ ένα προς ένα.

Το δεύτερο ερώτημά μας ήταν κατά μία έννοια απολογιστικό. Ζητήσαμε να μάθουμε τι αποκόμισε από την μέχρι τώρα φωτογραφική του πορεία, ταξιδεύοντας στην Ελλάδα απ' άκρη σ' άκρη.

Μας απάντησε ότι γι αυτόν η φωτογραφία είναι βίωμα, είναι η ευχαρίστηση την στιγμή που φωτογραφίζεις, είναι η κορύφωση των συναισθημάτων στον ελάχιστο χρόνο που διαρκεί το "κλικ".

Υπάρχει όμως και κάτι πολύ σημαντικό που του έχει χαρίσει αυτό του το ταξίδι και αυτό είναι οι φίλοι που απέκτησε σε όλη την Ελλάδα. Άνθρωποι που τον εμπιστεύτηκαν, που του πρόσφεραν φιλοξενία, που άνοιξαν χώρους που τον ενδιέφεραν για να τους φωτογραφίσει.

Μας εκμυστηρεύτηκε ότι στο μέλλον σχεδιάζει την έκδοση νέου λευκώματος, με μια θεματική πάνω στην οποία δουλεύει εδώ και αρκετό καιρό.

Εμείς από πλευράς μας ευελπιστούμε να την γνωρίσουμε με μια ταυτόχρονη έκθεση και πάλι.


Η έκθεση «Νέα Ερείπια» θα συνεχιστεί έως και τις 2 Ιουλίου 2017 στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ (Βίλα Καπαντζή - Βασιλίσσης Όλγας 108).

Ο Αβραάμ Παυλίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1950. Μεταξύ 1957 και 1968 έζησε στο χωριό Γάζωρος Σερρών. Το διάστημα 1969-1972 σπούδασε Διακόσμηση και μετά εργάστηκε για δυο χρόνια σε γραφείο αρχιτεκτονικών μελετών, ενώ παράλληλα άρχισε να τον ενδιαφέρει η ζωγραφική. Εργάστηκε για πολλά χρόνια σε εταιρεία διανομής βιβλίων. Το 1976 ξεκίνησε να ταξιδεύει στην Ελλάδα. Φωτογραφίζει από το 1990 εστιάζοντας σταδιακά στην αναπαράσταση εσωτερικών χώρων, κυρίως της ελληνικής υπαίθρου, που διαθέτουν άρωμα παράδοσης. Φωτογραφίες του έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως, μεταξύ άλλων, η ατομική έκθεση στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (2004) και αυτή στην γκαλερί της Βιέννης Forum am Schillerplatz (2009). Το έργο του έχει εκδοθεί στις μονογραφίες Εστίες Παράδοσης (ΜΦΘ, 2004) και Το Τελευταίο Βλέμμα (Ευρώδι, 2010).

 

*κείμενο - φωτογραφίες: Φωτεινή Καραγιαννάκη