Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Μπεχράκης

φωτογράφος / πορτραίτο του
· Διάφορα // Δημοσίευση: 03 Mar 2019

1960 - 2019

Σε ηλικία 59 ετών έφυγε από τη ζωή ο διάσημος Έλληνας φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης.
 
Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή με ανάρτηση στο Facebook από τον ξάδερφό του Ντρέικ Μπεχράκης το βράδυ του Σαββάτου (2/3/2019).
Σύμφωνα με όσα γράφονται στο προφίλ του, ο βραβευμένος με Πούλιτζερ φωτορεπόρτερ, έδινε σκληρή μάχη με τον καρκίνο την οποία έχασε τελικά το βράδυ του Σαββάτου.
 
Ο Γιάννης Μπεχράκης ήταν ένας από τους καλύτερους φωτορεπόρτερ των τελευταίων ετών. Στη διάρκεια της καριέρας του είχε καλύψει πολέμους σε διάφορα μέρη του κόσμου καθώς και μεγάλα πολιτικά και αθλητικά γεγονότα.
Ήταν επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος (chief Photographer) του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters στην Ελλάδα, για το οποίο δούλευε τα τελευταία 30 χρόνια.
 
YouTube
 
Ο Γιάννης Μπεχράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε φωτογραφία στον ΑΚΤΟ και πήρε Bachelor of Arts στο Middlesex University. Εργάστηκε ως φωτογράφος στούντιο στην Αθήνα την περίοδο 1985-86. Στα τέλη του 1987 άρχισε συνεργασία με το πρακτορείο REUTERS. Το 1989 ανέλαβε επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος του REUTERS στην Ελλάδα και το 2000 προήχθη σε Chief-Photographer. Η πρώτη του αποστολή ήταν τον Ιανουάριο του 1989 στην Λιβύη. Έκτοτε ήταν παρών στα μεγαλύτερα γεγονότα παγκοσμίως, όπως τους πολέμους και εμφύλιες συρράξεις στην Κροατία, Βοσνία, Κόσοβο, Τσετσενία, Λίβανο, τον πρώτο και δεύτερο πόλεμο του Κόλπου στη Σομαλία, τη Σιέρα Λεόνε, το Αφγανιστάν και το Κουρδιστάν, τις αλλαγές στην Ανατολική Ευρώπη, τις ταραχές στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, την κηδεία του Αγιατολαχ Χομεϊνί στο Ιράν, μεγάλα πολιτικά γεγονότα στη Δυτική Ευρώπη, τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία το Ιράν και το Κασμίρ, έκανε αποστολές στη Βόρεια Αφρική και Εγγύς Ανατολή. Επίσης, κάλυψε μεγάλα αθλητικά γεγονότα όπως 4 Ολυμπιακούς Αγώνες και το «Μουντιάλ» στην Αμερική το 1994. Από το 2008 μέχρι το 2010 διατελούσε διευθυντής του φωτογραφικού τμήματος του πρακτορείου στο Ισραήλ και Παλαιστίνη. Το 2010 μετακόμισε πίσω στην Ελλάδα για να καλύψει την οικονομική κρίση.
Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο, Εδιμβούργο, Νέα Υόρκη, Ρώμη, Βαρκελώνη, Μαδρίτη και το Ντουμπάι, ενώ έχει παρουσιάσει και πολλές ατομικές εκθέσεις.
 

@REUTERS/Yannis Behrakis
 
Ο Γιάννης Μπεχράκης έχει δεκάδες διεθνείς διακρίσεις. Από αυτές ξεχωρίζουν οι εξής:
Το 1998 το 2002 και το 2004 αναγορεύτηκε κορυφαίος Ευρωπαίος φωτορεπόρτερ της χρονιάς από την Fuji στο Λονδίνο την Βαρκελώνη και την Ρώμη αντίστοιχα.
Το 2000 στο Άμστερνταμ του απενεμήθη το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Ειδήσεις» (General news stories) στον πιο σημαντικό παγκόσμιο φωτογραφικό διαγωνισμό WORLD PRESS PHOTO για μια σειρά  12 φωτογραφιών από το Κόσσοβο. Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε από το OVERSEAS PRESS CLUB of AMERICA στη Νέα Υόρκη για το καλύτερο ξένο ρεπορτάζ στις ΗΠΑ το πιο σημαντικό βραβείο για ξένους ανταποκριτές στην Αμερική.
Το 2000 του απενεμήθη το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Το 2002 κέρδισε το παγκόσμιο βραβείο Πολεμικών ανταποκριτών Prix de Bayeux στη Νορμανδία.
Το 2003, 2009 και 2013 βραβεία στον παγκόσμιο διαγωνισμό China International press photo.contest. Έχει κερδίσει τον τίτλο του Έλληνα φωτορεπόρτερ της χρονιάς 7 φορές στα Greek Fujifilm Awards.
Το 2012 βραβεύτηκε από την ένωση Φωτορεπόρτερ της Αμερικής για τη δουλειά του στην Αραβική άνοιξη και το 2013 απέσπασε δυο σημαντικά βραβεία από τα International Photography Awards αλλά και το Πανεπιστήμιο  δημοσιογραφίας του Μισούρι στο παγκόσμιο διαγωνισμό POYi, Pictures of the Year.
Το 2015 η βρετανική εφημερίδα Guardian ανέδειξε τον Γιάννη Μπεχράκη ως «Καλύτερο Φωτογράφο του 2015».
Το 2016 το Reuters και η New York Times τιμήθηκαν από κοινού με τα βραβεία Πούλιτζερ στην κατηγορία «Breaking News» για την φωτογραφική κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή. Μέσα στη ομάδα των φωτογράφων του Thompson Reuters, που απονεμήθηκε το βραβείο Πούλιτζερ συμπεριλαμβάνονται και τρεις Έλληνες (ο Γιάννης Μπεχράκης, Ο Άλκης Κωνσταντινίδης και  Αλέξανδρος Αβραμίδης)
 
<p>
YouTube
</p>