Με το βλέμμα στον κόσμο

αφίσα έκθεσης
· Εκθέσεις · Μαθήματα - Σεμινάρια · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 10 Mar 2010

η περιοδεύουσα έκθεση φωτογραφίας στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

H περιοδεύουσα έκθεση φωτογραφίας «Με το βλέμμα στον κόσμο» είναι εμπνευσμένη από τον τραγικό θάνατο της Ελληνοαμερικανίδας φοιτήτριας φωτογραφίας-ρεπορτάζ στο πανεπιστήμιο Syracuse των ΗΠΑ, Αλεξίας Τσαΐρη, που έπεσε θύμα της τρομοκρατικής επίθεσης στην πτήση πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας το 1988.

Από τότε το Ίδρυμα Αλέξια έχει απονείμει πάνω από $500.000 σε παροχές προς 80 φοιτητές και 11 επαγγελματίες φωτογράφους.

«Σχεδόν κάθε μία φωτογραφική ιστορία που επιλέγουν οικριτές του διαγωνισμού Αλέξια περιέχει μια συνιστώσα ελπίδας … Τελικά, η ελπίδα για το μέλλον ήταν αυτή που μας βοήθησε να επιβιώσουμε την απόγνωση που νιώσαμε με το χαμό της κόρης μας».

Το "Alexia Foundation" προωθεί τη δύναμη της φωτογραφίας-ρεπορτάζ ενάντια στην κοινωνική αδικία, με σεβασμό στη μνήμη της ιστορίας και την κατανόηση των πολιτιστικών διαφορών ως δύναμη, όχι αδυναμία. Μέσω υποτροφιών και επιχορηγήσεων, το Alexia Foundation υποστηρίζει τους φωτογράφους ως φορείς αλλαγής.

Αποστολή του Ιδρύματος Αλέξια είναι να παρέχει τα μέσα σε ταλαντούχους φωτογράφους να πραγματοποιήσουν το όραμά τους. Η έκθεση «Με το βλέμμα στον κόσμο» περιέχει έργα βραβευμένων φωτογράφων απ' όλο τον κόσμο. Καλοί φωτογράφοι είναι όσοι διαθέτουν την ευρηματικότητα να δημιουργήσουν συναρπαστικές εικόνες που εντυπώνονται στην μνήμη. Οι φωτογραφίες αυτής της έκθεσης αποτελούν ένα ισχυρό μάθημα για το θεατή, ένα μάθημα που περνάει μέσα από το συναίσθημα. Οι δημιουργοί των εικόνων της έκθεσης έχουν πράγματι κάτι να πουν.

Η έκθεση, που απαρτίζεται από 80 φωτογραφίες, αντιπροσωπεύει μια επιλογή φωτογραφικών δοκιμίων και εικόνων που ορίζουν και ταυτόχρονα ερμηνεύουν τις πολιτιστικές διαφορές και τις πολιτικές τους προεκτάσεις στην παγκόσμια κοινότητα οι φωτογραφίες αυτές αναδεικνύουν τη δύναμη της φωτογραφίας-ντοκουμέντου ως γέφυρας στο χάσμα που χωρίζει τους ανθρώπους.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο φωτογραφίας-ρεπορτάζ στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Μαρτίου 2010. Το σεμινάριο είναι ανοιχτό σε μαθητές και επαγγελματίες, χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Εισηγητές του σεμιναρίου: Vincent Alabio, James Dooley, Katerina Mavrona, Dimitri Messinis, Peggy Peazzie, David Sutherl και Francesco Zitola. Πληροφορίες: 2310398215 κ. Α. Κότση, akotsi@act.

Επίσημα Εγκαίνια της έκθεσης: Σάββατο 13 Μαρτίου 2010, ώρα 18:00