Παρατηρητές του Χρόνου

αφίσα έκθεσης
· Διάφορα · Πειραιάς · Παλαιό Φάληρο // Δημοσίευση: 31 Ιαν 2011

έκθεση αστροφωτογραφίας του Λουκά Χαψή στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Έκθεση αστροφωτογραφίας του φωτογράφου Λουκά Χαψή με τίτλο «Παρατηρητές του Χρόνου» διοργανώνει από 1 ως 27 Φεβρουαρίου 2011, το Ίδρυμα Ευγενίδου, σε συνεργασία με το περιοδικό ΦΩΤΟγράφος.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την 1η Φεβρουαρίου και ώρα 19:30 στο κτίριο του Ιδρύματος (Λ.Συγγρού 387, Παλ. Φάληρο, 17564 είσοδος από οδό Πεντέλης 11).

Εκπληρώνοντας σταδιακά το όνειρο ζωής να καταγράψει τις πιο εντυπωσιακές ολικές εκλείψεις ηλίου σε όλο τον κόσμο, ο φωτογράφος Λουκάς Χαψής περιδιαβαίνει με το φακό του τον ουρανό τα πιο αντιδιαμετρικά σημεία του πλανήτη, από την Αρούμπα ως τη Ζάμπια και από το Καστελόρριζο ως (πρόσφατα) την εξωτική νήσο του Πάσχα. Παρατηρητής των αστρικών σωμάτων και των ουράνιων φαινομένων που ξετυλίγονται μέσα στο χρόνο και αναζητούν την εικονική διατύπωσή τους, ο Λουκάς αποβλέπει στη δημιουργικότητα αλλά και την επιστημονική ακρίβεια, στην τεχνική αρτιότητα αλλά και τις λεπτές προσωπικές πινελιές.

O Λουκάς Χαψής έχει στο ενεργητικό του σημαντικό επαγγελματικό portfolio με πορτρέτα επώνυμων, δημιουργική και εμπορική φωτογραφία και αντίστοιχες δημοσιεύσεις στα γνωστότερα περιοδικά και ειδικά έντυπα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή της δουλειάς του αφορά τη φωτογραφία φύσης και οικοσυστημάτων, ενώ φωτογραφίες αρχείου του Λ.Χ. διανέμονται από γνωστές φωτοθήκες.

Σχετικά με την αποστολή στη μακρινή Νήσο του Πάσχα (το πιο απομονωμένο σημείο του πλανήτη), ο φωτογράφος μας σημειώνει ότι γι αυτόν, ήταν μια μοναδική ευκαιρία αυτοσυγκέντρωσης και οργάνωσης υλικού. Με τη γνωστή του τελειομανία ο Λουκάς παρέμεινε στο νησί πάνω από ένα μήνα για να κάνει όχι μόνον την έκλειψη αλλά και πολλές αστροφωτογραφίες με κοινό παρονομαστή τα Moai, τα εμβληματικά πέτρινα αγάλματα των Rapa Nui, μοναδικά κατάλοιπα στα απώτατα σύνορα του χαμένου πολυνησιακού πολιτισμού. Η ιδέα ήταν να αξιοποιηθούν τα Moai σαν συνδετικός κρίκος για μια σειρά αστροφωτογραφιών, σε ένα μοναδικό νυκτερινό ταξίδι ανάμεσα στη γη και το γαλαξία, ανάμεσα στο ιστορικό παρελθόν και το αστρικό μέλλον της ανθρωπότητας.

Οι καλύτερες στιγμές από την αποστολή αυτή, περιλαμβάνονται στην έκθεση ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ που διοργανώνει το Ίδρυμα Ευγενίδου από 1η ως 27 Φεβρουαρίου 2011, στους ισόγειους χώρους του Ιδρύματος.

Σημειώσεις

  • Όλες οι φωτογραφίες έγιναν τον Ιούλιο του 2010. Η νήσος του Πάσχα (Rapa Nui στην πολυνησιακή γλώσσα) απέχει 3510χλμ. από την πλησιέστερη ηπειρωτική ακτή της Χιλής. Για να φθάσει εκεί ο φωτογράφος χρειάστηκε να αλλάξει τρία αεροπλάνα μέσω Ισπανίας (Μαδρίτη) και Χιλής (Σαντιάγο).
  • Η νήσος ανακαλύφθηκε από τους δυτικούς και συγκεκριμένα από τον ολλανδό θαλασσοπόρο Jacob Rogeveen το 1722, για να γίνει στην πορεία του χρόνου παγκόσμια γνωστή για τα περίφημα αγάλματα Moai όσο και για μια από τις πρώτες αντιληπτές οικολογικές καταστροφές λόγω υπερεκμετάλλευσης της γης. Κάποτε ήταν εύφορη και κατάφυτη με βλάστηση, όμως όταν μετανάστευσαν εδώ οι πρώτοι πολυνήσιοι έποικοι γύρω στον 10ο ή 11ο αιώνα μ.Χ. ο υπερπληθυσμός επέφερε σοβαρά προβλήματα αποψίλωσης των δασών και οδήγησε τους κατοίκους ακόμη και στον καννιβαλισμό!
  • Στοιχεία ολικής έκλειψης ηλίου ορατής στη Νήσο του Πάσχα ξεκίνησε στις 12:40 της 11ης Ιουλίου 2010 (τοπική ώρα) έφθασε στη φάση της ολικότητας που κράτησε 4min.39sec. στις 14:08 και ολοκληρώθηκε στις 15.34.