Με αφορμή το έργο του Σάμιουελ Μπέκετ Πατήματα

flyer έκθεσης
· Εκθέσεις · Αθήνα // Δημοσίευση: 03 Φεβ 2011

έκθεση Φωτογραφίας της Άννας Μ. Χατζηστεφάνου στη Μanifactura

Κάθε θεατρικό έργο, με τις σκηνικές οδηγίες και τους διαλόγους του μοιάζει με ένα τοπίο που χαρτογραφεί την επικράτεια μιας ιστορίας προτείνοντας τοπωνύμια. Ο σκηνοθέτης ή ο ηθοποιός μεταφέρουν το χώρο αυτό στη σκηνή διαγράφοντας τη δική τους διαδρομή στην επικράτεια της ιστορίας αυτής, ακολουθώντας ή αλλάζοντας τα «τοπωνύμια». Ο αναγνώστης - θεατής του έργου, από την άλλη πλευρά, πραγματοποιεί τη δική του διαδρομή, μια διαδρομή ιδιαίτερα επηρεασμένη από το συναίσθημά του όπως ανταποκρίνεται στα συναισθήματα του συγγραφέα, του σκηνοθέτη και του ηθοποιού.

Με αφορμή το έργο του Σάμιουελ Μπέκετ, Πατήματα, ο φωτογράφος αναγνώστης-θεατής δημιουργεί τις δικές του εικόνες και ανασυνθέτει το κείμενο - συνδιάζοντας το με εικόνες . Φυσικά η ανασύνθεση αυτή δεν προσπαθεί να αλλάξει τίποτα από το θεατρικό έργο, απλά είτε ερμηνεύει τον γραπτό λόγο με φωτογραφίες, είτε ερμηνεύει τις φωτογραφίες με τον γραπτό λόγο που τις συνοδεύει.

Η έκθεση αποτελείται απο 15 κύβους τοποθετημένους σε τραπέζι, στο κέντρο του εκθεσιακού χώρου. Οι επισκέπτες μπορούν να παίξουν και να φτιάξουν τους δικούς τους συνδιασμούς. Στους τοίχους παρουσιάζονται τα αναπτύγματα των κύβων.