Η ζεστασιά της νεκρής φύσης

ντουλάπι, φτερό, πεσμένο γυάλινο βάζο, αχλάδια
· Εκθέσεις · Αθήνα // Δημοσίευση: 23 Φεβ 2011

έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας στη Γκαλερί της Έρσης

Στη Γκαλερί Έρση φιλοξενείται η έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας δυο καλλιτεχνών: η ζωγραφική της Σαν Χόπκινσον και η φωτογραφία της Καρολίνα Λουίτζι.

Η ζεστασιά της «νεκρής φύσης»
Ποτέ δεν αισθάνθηκα να αποπνέει κρυάδα ένα εικαστικό έργο «νεκρής φύσης». Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί λένε έτσι τα έργα τέχνης που συνθέτουν άψυχα αντικείμενα. Ναι, σίγουρα, δεν είναι κομμάτια ζωντανής φύσης, αλλά είναι κάτι άλλο, όχι πάντως νεκρά. Ο καλλιτέχνης τους δίνει ζωή με τον τρόπο που τα ενσωματώνει μέσα στο έργο του. Αυτό το θαύμα το πέτυχαν πρώτοι οι ζωγράφοι στη μυθική Αίγυπτο, την Αρχαία Ελλάδα, τη Ρώμη και την Πομπηία και μετά συνέχισε να κάνει τους ενδιαφέροντες συνδυασμούς της κάθε γενιά καλλιτεχνών. Κι ήταν τόσο δυναμική αυτή η πνοή ζωής που εμφύσησαν κατά καιρούς στα έργα τους σπουδαίοι καλλιτέχνες, που όχι μόνο τα ζωντάνεψαν, αλλά τα βούτηξαν και στα ύδατα της Στυγός και τα έκαναν αθάνατα στους αιώνες των αιώνων. Έτσι μπορώ να πω ότι αντί για κρυάδα, αισθάνομαι μια σαγηνευτική (και ξελογιάστρα) ζεστασιά& που αποπνέουν οι συνθέσεις των «νεκρών φύσεων» που μου πηγαίνει καλύτερα να τις αποκαλώ «ζωντανές φύσεις».

Η ζεστασιά είναι χαρακτηριστικό των σπιτιών. Η φωτογράφος Karolina Luigi την πετυχαίνει δια της ατόπου απαγωγής. Σε μια κόγχη, πάνω στο ζεστό ξύλο, διατάσσει αντικείμενα που όχι μόνο τα ίδια είναι «ψυχρά» αλλά και οδηγούν το νου σε χειμωνιάτικα τοπία, τα αχλάδια σε ένα άλσος δένδρων που σε κάποιο κλαδί τους υπάρχει υποψία κρυστάλλου ή τα αγκίστρια και τα βαρίδια σε μια λίμνη όπου η αρματωσιά του καλαμιού σχίζει την ομίχλη για να βυθιστεί στο κρύο νερό. Είναι κάτι σαν τη ζεστή ανάσα που τη «ζωντανεύει» το κρύο τζάμι. Η ζωγράφος Sian Hopkinson ζωγραφίζει στο σπίτι της, μέσα στην παραδοσιακά ζεστή βρετανική ατμόσφαιρα, «ζωντανές» φράουλες με ζεστό κόκκινο χρώμα, σπαράγγια που μόλις έχουν κοπεί, λευκούς κρίνους που δεν καταλαβαίνουμε αν έχουν κοπεί, όλα πάνω στο κρύο γκρίζο. Είναι σαν τη φρέσκια αύρα που έρχεται από τον κήπο, ζεσταίνεται από την καρδιά και δροσίζει τη ψυχή μέχρι τα μύχια βάθη της....

Νίκος Γ. Μαστροπαύλος
Δημοσιογράφος- Πολιτισμολόγος

 

CV Caroline Luigi

Η Caroline Luigi γεννήθηκε στην Μπάστια (Γαλλία) το 1970. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Σεντ Ετιέν (Γαλλία), με έμφαση στην φωτογραφία. Αποφοίτησε το 1998 και από τότε ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Η δουλειά της παρουσιάστηκε σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στη Γαλλία, στην Ταϊβάν (Γαλλικό Ινστιτούτο, Alliance Francaise) και στην Ελλάδα (Φωτοσυγκυρία 2000, Tsatsis Project, Ζητά-Μι, Container art activities space…)

CV Sian Hopkinson

Η Sian Hopkinson γεννήθηκε στο Hertfordshire της Αγγλίας το 1967. Τελείωσε τις σπουδές της στη ζωγραφική στα τέλη της δεκαετίας του 1980 στο Wimbledon School of Art.Έχει εκθέσει τα έργα της επανειλημμένα στο Λονδίνο συμπεριλαμβανομένων και τριών ατομικών εκθέσεων με τον Rafael Valls of St. James, Piccadilly . Έχει φιλοτεχνήσει τα σχέδια της έκδοσης "Τα πορτραίτα των Φαγιούμ" της Ευφροσύνης Δοξιάδη (Thames & Hudson 1995). Έχει επίσης συμμετάσχει σε διεθνείς εκθέσεις στην Αμβέρσα και το Άμστερνταμ.

Εγκαίνια: Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 13.00 μμ