Log In

κορμοί δέντρων σχηματίζουν δρόμο μέσα σε θάλασσα
· Εκθέσεις · Αθήνα // Δημοσίευση: 23 Φεβ 2011

έκθεση του Θοδωρή Ζαφειρόπουλου στη γκαλερί Elika

Μετά από την πρόσφατη επιτυχή έκθεση «Intake» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση ο Θοδωρής Ζαφειρόπουλος παρουσιάζει στην γκαλερί Elika τη νέα ατομική του έκθεση «Log In» που αποτελεί μετεξέλιξη αλλά και κριτική τοποθέτηση σε σχέση με την προηγούμενη. Η νέα έκθεση, ακολουθεί κατά βάση την ίδια καλλιτεχνική λογική. Η βασική μέθοδος του Ζαφειρόπουλου είναι να αναστοχάζεται εικαστικά σε σχέση με τον παράγοντα της αστοχίας, έτσι όπως αυτός απαντάται στον σύγχρονο τεχνολογικό και επιστημονικό σχεδιασμό. Κάθε επιστημονικό πείραμα είναι κατά βάση μια σειρά από αποτυχίες, έως τελικά να φτάσει στο ορθό αποτέλεσμα, που μπορεί βέβαια να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή με νέες ανακαλύψεις ή νέα πειράματα.

Αυτή η διαδικασία αποτελεί όμως και την πρωταρχική μέθοδο κάθε εικαστικής πράξης, μια διαλεκτικού τύπου, παιγνιώδη διερώτηση για τον κόσμο, ανοιχτή προς το ενδεχομενικό και το απρόοπτο. Κατ’ αυτό τον τρόπο από μια πρώτη ιδέα του καλλιτέχνη, ένα πρώτο «πείραμα» προκύπτουν σύνολα έργα που δημιουργούνται με βάση μεθόδους βαθμιαίας μεταμόρφωσης υλικών και κυκλικής αναδιοργάνωσης τους. Λαμβάνεται υπ’ όψιν η κατά κυριολεξία ποιητική και φιλοσοφική διάσταση της πολυτεχνίας (bricolage) στη δημιουργική διαδικασία.

Έπειτα από πρόσκληση για συμμετοχή στο Skowhegan, ένα εντατικό διεθνές καλοκαιρινό πρόγραμμα φιλοξενίας για ανερχόμενους εικαστικούς καλλιτέχνες που ιδρύθηκε το 1946 στην πολιτεία του Maine στις Η.Π.Α., ο καλλιτέχνης ανέπτυξε μια σειρά από νέα έργα εστιάζοντας στις ιδιαιτερότητες του φυσικού τοπίου (ακτές, λίμνες καθώς και την ορεοβριθή και εξαιρετικά δασώδη ενδοχώρα) και του κοινωνικού περιβάλλοντος του (την επί τόπου, διεθνή, καλλιτεχνική κοινότητα).

Όλα τα έργα αποτελούν στάδια αυτού του ατέρμονου εικαστικού πειραματισμού και στη συγκεκριμένη έκθεση λειτουργούν ως κατασκευές γύρω από μια πλασματική, σκηνοθετημένη κατάσταση «ευστοχίας». Συνιστούν ταυτόχρονα άκρως ποιητικές εικόνες, σχεδόν μεταφυσικού χαρακτήρα, που προσκαλούν τον θεατή να αναλογιστεί περί της τη σύγχρονης έλλειψης υπόβαθρου (τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά), τη φυσική φθορά, την οικολογική σκέψη εν μέσω της υφιστάμενης τεχνοκρατικής ιδεολογίας, καθώς και τις «αστοχίες» και αδυναμίες της κοινωνικότητας.

Η έκθεση του Θοδωρή Ζαφειρόπουλου στη γκαλερί Elika απαρτίζεται από φωτογραφίες σκαμμένες με λέιζερ σε ξύλο σημύδας, ψηφιακές UV εκτυπώσεις, βίντεο και ένα επιδαπέδιο γλυπτό.

Θοδωρής Ζαφειρόπουλος

Ο Θοδωρής Ζαφειρόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1978. Αποφοίτησε από το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. στο εργαστήριο ζωγραφικής του Γ. Γκολφίνου (1998-2003). Συμμετείχε στο πρόγραμμα Erasmus με υποτροφία του Ι.Κ.Υ στο Universidad de Barcelona, Βαρκελώνη, Ισπανία. (2000-2001). Αποφοίτησε από το Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ (2004-2006). Αποφοίτησε και τιμήθηκε με το Paula Rhodes memorial Award από το MFA του School of Visual Arts, Nέα Υόρκη, με υποτροφίες από τα Ιδρύματα Fulbright, Gerondelis και Αλ. Ωνάση (2007-2009). Συμμετείχε στο Skowhegan School of Painting and Sculpture (καλοκαίρι 2009). Είναι Υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με έδρα τον Βόλο (2009). Η έκθεση στην γκαλερί Elika είναι η τέταρτη ατομική του, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Zει και εργάζεται στην Aθήνα.