Δημόσιος Χώρος

λογότυπο φορέα
· Υποβολές Έργων · Αθήνα // Δημοσίευση: 23 Φεβ 2011

φωτογραφικό δρώμενο από το ΖΕΟΝ

To ΖΕΟΝ διοργανώνει το 2011 νέα δράση-έρευνα με γενικό τίτλο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ.
Στόχος της συνολικής δράσης ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ είναι να αναδείξει μερικά τουλάχιστον από τα καθημερινά ζητήματα χρήσης του δημόσιου χώρου στις σύγχρονες πόλεις και στις σύγχρονες συνθήκες ζωής - με έμφαση στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Αθήνα και στο ιστορικό της κέντρο - και να καταλήξει μέσα από συλλογική προσπάθεια σε απλές προτάσεις βελτί...ωσης της καθημερινότητας μας.

Σε πρώτο στάδιο, το ΖΕΟΝ διοργανώνει φωτογραφικό δρώμενο, δηλαδή συλλογή φωτογραφικού υλικού από τον κόσμο που καθημερινά κινείται στο δημόσιο χώρο της πόλης με θέμα «Τι σας ευχαριστεί ή σας ενοχλεί περισσότερο όταν κινείστε καθημερινά στο δημόσιο χώρο της πόλης σας». Στόχος της πρώτης έκθεσης της δράσης με το φωτογραφικό υλικό που θα συλλεχθεί, είναι να καταγράψει και να αναλύσει, μέσα από τις διαφορετικές οπτικές των ανθρώπων, τις εικόνες που θα αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα σε πολιτικά, οικονομικά, πολιτισμικά και κοινωνικά θέματα της σύγχρονης πραγματικότητας.

Στείλτε τις δικές σας φωτογραφίες στο ΖΕΟΝ στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: info@zeon.gr ή markox@tee.gr ή amn_theod@hotmail.com ή σε cd στη διεύθυνση του ΖΕΟΝ, Σαχτούρη 8-10, Πλατεία Κουμουνδούρου 10553 Αθήνα, έως και τις 30 Απριλίου 2011 (μετά από παράταση που δόθηκε) σε μορφή jpeg και μέγεθος 13x18 σε 300 dpi.
Γράψτε ένα επεξηγηματικό σχόλιο για την κάθε φωτογραφία, πού και πότε την τραβήξατε, το όνομά σας, πώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας (κατά προτίμηση e-mail) και βεβαιώστε μας ότι τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών που στέλνετε σας ανήκουν.

Μπορείτε να στείλετε μέχρι 5 φωτογραφίες με e-mail (συνολικό μέγιστο μέγεθος 1 Μb)
Το ΖΕΟΝ διατηρεί το δικαίωμα χρήσης και αναδημοσίευσης του υλικού στο πλαίσιο της συνολικής δράσης (εκθέσεις, κατάλογοι, workshops).

Το υλικό, αφού συγκεντρωθεί, καταγραφεί, αναλυθεί και χωριστεί σε θεματικές ενότητες από τη συντονιστική ομάδα, θα παρουσιαστεί στο κοινό μέσα από μια διαδραστική έκθεση στην διάρκεια της οποίας οι επισκέπτες θα μπορούν, αν θέλουν, να προσθέσουν υλικό στο ήδη υπάρχον.
Θα πραγματοποιηθεί επίσης ημερίδα κατά την οποία πολεοδόμοι, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές τοπίου, καλλιτέχνες, κοινωνιολόγοι, ιστορικοί και ψυχολόγοι θα παρουσιάσουν από τη σκοπιά του ειδικού τις απόψεις τους για τη χρήση του δημόσιου χώρου. Παράλληλα, καλούνται να συμμετάσχουν εκθέτοντας και τις δικές τους απόψεις και οι πραγματικοί καθημερινοί χρήστες. Τα κείμενα και τα συμπεράσματα της ημερίδας θα συγκεντρωθούν σε ένα κατάλογο.

Στη συνέχεια, το υλικό θα αξιοποιηθεί σε workshops τα οποία θα οργανωθούν από ομάδες αρχιτεκτόνων, εικαστικών, φοιτητών Αρχιτεκτονικής και Καλών Τεχνών, που θα καταλήξουν σε προτάσεις βελτίωσης της καθημερινής χρήσης του δημόσιου χώρου. Οι προτάσεις αυτές θα παρουσιαστούν σε μια έκθεση στο χώρο του ΖΕΟΝ, αλλά και σε άλλους χώρους και θα συγκεντρωθούν σε έναν τελικό κατάλογο.

Παράλληλα θα πραγματοποιούνται εικαστικά δρώμενα και εκθέσεις σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, με θέματα που προκύπτουν μέσα από την εξέλιξη της δράσης για τον δημόσιο χώρο.