Το Νερό

αφίσα έκθεσης
· Εκθέσεις · Αθήνα // Δημοσίευση: 18 Mar 2010

15 φωτογράφοι εκθέτουν για το νερό στο SPIRAcafe

Είπε το νερό νεράκι, ότι βρέξει ας κατεβάσει, κολυμπάει σε βαθιά νερά, έχασε τα νερά του, έκανε μια τρύπα στο νερό, το νερό που στέκεται, βρομίζει, έβαλε το νερό στο αυλάκι, ήπιε το αμίλητο νερό, περί ανέμων και υδάτων, έβαλε νερό στο κρασί του, τα έκανε θάλασσα, το αίμα νερό δεν γίνεται...

Την σημασία του νερού την συναντάμε σε όλους σχεδόν τους πολιτισμούς. Όσο πίσω και αν κοιτάξουμε στον χρόνο, διαπιστώνουμε ότι οι προγονικοί λαοί της ανθρωπότητας είχαν πλήρη επίγνωση της ζωογόνου σημασίας, αλλά και της δύναμης του νερού.

Ειδικότερα στην περιοχή της Μεσογείου, οι περισσότεροι πολιτισμοί γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν γύρω από το νερό. Μίνωες, Αρχαίοι Έλληνες, Φοίνηκες, Αιγύπτιοι, Άραβες, Ρωμαίοι, κ.λ.π.

Στα νερά, δόθηκε υπόσταση θεική, Ποσειδώνας, Ωκεανός, Νηρέας, Αλφειός, Τρίτωνας, αλλά και ο Νγιορρ στην Νορβηγική μυθολογία και ο γιος του ο Αλφχάιμ, η Σέντα, που γι αυτήνν την θεά της θάλασσας μιλούν οι Εσκιμώοι, οι ινδιάνοι Κούνια του Παναμά πιστεύουν πως ο Ωκεανός σχηματίστηκε, όταν ο Ιμπέλελους, κατόρθωσε να κόψει το δένδροαπόο αλάτι, που στήριζαν τα ίδια τα σύννεφα. Στην Αιγυπτιακή μυθολογία, ο Κνεπ, ο αιώνιος κριμένος θεός παριστάνεται με ένα φίδι που βγάζει το κεφάλι του έξω από το νερό.

Ακόμα και στις νεότερες θρησκείες, το νερό αποτελεί πηγή ζωής και δημιουργίας. Το πέρασμα μέσα από αυτό συμβολίζει την αναγέννηση και την κάθαρση της ψυχής.

Για τον Χριστιανισμό το νερό είναι σύμβολο εξαγνισμού. Μέσα από την βάπτιση, ο πιστός απαλλάσσεται από το προπατορικό αμάρτημα. Σε όλους τους ναούς υπάρχει νερό αγιασμένο... Όπως υπάρχει και η γιορτή των Θεοφανίων, μια από τις σημαντικότερες εορτές των Χριστιανών. Σημαντικός ήταν ο ρόλος του νερού και για το Ισλάμ. Στο κοράνι αναφέρετε πως το υγρό στοιχείο προϋπήρχε της δημιουργίας της γης και των ανθρώπων. Ο Αλλάχ είχε τον θρόνο του πάνω στο νερό και ο προφήτης Μωάμεθ δίδασκε πως το δικαίωμα πρόσβασης στο νερό ανήκει σε όλους τούς ανθρώπους. Στoν Βουδισμό, το νερό χρησιμοποιείτε στις κηδείες και συμβολίζει το πέρασμα από τον ένα κόσμο στον άλλον. Οι Ινδουιστές, πιστεύουν, πως ο πρώτος άνθρωπος φτιάχτηκε από γη, νερό και αέρα.

Το νερό ήταν πάντα πηγή έμπνευσης στη θρησκεία, στη φιλοσοφία, στα έθιμα και τις λαϊκές δοξασίες, στην τέχνη και στον πολιτισμό. Το νερό είναι πηγή ζωής κυρίως. Η διαχείρισή του αφορά όλους μας. Γιατί το νερό ΔΕΝ είναι ατέλειωτο.

Την Δευτέρα 22/3, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ, στον φιλόξενο χώρο του SPIRAcafe, 15 φωτογράφοι θα επιχειρήσουν μέσα από τις φωτογραφίες τους μια διαφορετική προσέγγιση γύρω από το νερό, εκφράζοντας τις ανησυχίες, το δέος κι όλα τα θαυμαστά συναισθήματα που προκαλεί στον άνθρωπο μια τέτοια δύναμη ζωής που είναι το νερό.

Συμμετέχουν οι φωτογράφοι :
Νίκος Πηλός,Μάρω Κουρή, Άρης Καμαρωτός, Δημήτρης Ρίζος, Γιάννης Καραγιαννάκης, Δημήτρης Κουμαράς, Κώστας Μπαράς, Νίκος Σταυρίτης, Ματίνα Καβαλάρη, Στυλιανός Αξιώτης, Μόνικα Κρητικού, Γιώργος Βιτσαρόπουλος, Γεωργία Πανάκια, Ύδρα Πάρντος, Σπύρος Τσακίρης

Επιμέλεια έκθεσης: Σπύρος Τσακίρης - stsak@enet.gr