Κερκυραίων Πάσχα / Ασήμαντα Προσωπικά Δεδομένα

αφίσα έκθεσης
· Εκθέσεις · Κέρκυρα // Δημοσίευση: 16 Απρ 2011

δύο παράλληλες εκθέσεις φωτογραφίας του Γιάννη Δημητρά στην Κέρκυρα

Δύο παράλληλες εκθέσεις φωτογραφίας του Γιάννη Δημητρά θα παρουσιαστούν στους χώρους του Παλαιού φρουρίου από 16 Απριλίου 2011 έως 1η Μαΐου 2011, δυο διαφορετικές θεματικές ενότητες με κοινά τους στοιχεία την ενιαία φωτογραφική μάτια και τα ανθρωποκεντρικά θέματα.

Η πρώτη με τον τίτλο «Κερκυραίων Πάσχα», είναι μια απόδοση του Κερκυραϊκού Πάσχα, επιχειρώντας να μην είναι απλά μια εθιμοτυπική καταγραφή αλλά και μια ματιά στον τρόπο με τον οποίο βιώνουν οι Κερκυραίοι το Πάσχα της πόλης.

Η δεύτερη με τον τίτλο «Ασήμαντα Προσωπικά Δεδομένα» περιλαμβάνει εικόνες από ταξίδια κυρίως στα Βαλκάνια αλλά και από την Κέρκυρα, όπου μέσω της εκμετάλλευσης του φωτός, προσεγγίζει σκηνές της καθημερινής ζωής με εικαστική διάθεση.

Ο Γιάννης Δημητράς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970.
Από το 1989 έως το 1992 παρακολούθησε μαθήματα στην σχολή κινηματογράφου «Ευγενίας Χατζίκου».
Από το 1997 έως σήμερα έχει ως αποκλειστική ενασχόληση την φωτογραφία και συμπληρώνοντας την εκπαίδευση του παρακολούθησε σεμινάρια των:
Μαριλένα Σταφυλίδου στην Κέρκυρα (2003), Νίκου Δημολίτσα στην Λάρισα (2004), Νίκου Οικονομόπουλου στην Τουρκία (2006) και την Ρουμανία (2007) και Ανδρέα Σμαραγδή στην Κέρκυρα (2010).
Το 2000 εγκαθίσταται μόνιμα στον τόπο καταγωγής του, την Κέρκυρα, και ξεκινά να εργάζεται επαγγελματικά ως φωτογράφος όπου μεταξύ άλλων, συνεργάζεται:
με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κέρκυρας, την Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας, την Νομαρχία Κέρκυρας, το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας και την 21η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Δουλεία του έχει δημοσιευθεί σε περιοδικά, (BHMAGAZINO, ΓΕΩΤΡΟΠΙΟ), καταλόγους μουσείων, (Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας, Βυζαντινό Μουσείο Αντιβουνιώτισσας Κέρκυρας),
λευκώματα-βιβλία:
Κερκυραϊκό Πάσχα εκδ. fagotto books,
Διονυσίου Σολωμού τα Κερκυραϊκά εκδ. Αλκίνοος ,
Τα Κερκυραϊκά Οικόσημα εκδ. Αλκίνοος, και άλλες έντυπες εκδόσεις.
Έχει εργασθεί ως φωτογράφος πλατό στις ταινίες «ΣΤΑΚΑΜΑΝ» (σκηνοθεσία Α. Καφετζόπουλος,) και «Σκλάβοι στα Δεσμά τους» (σκηνοθεσία Τ. Λυκουρέσης). Ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων για σειρά ετών, όπου παράλληλα συνεργάζεται και με τα διεθνή πρακτορεία Reuters και Getty Images.
Μέλος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος από το 2005.
Από το 2001 έως σήμερα έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις καλλιτεχνών ενώ έχει πραγματοποιήσει και 4 ατομικές εκθέσεις στην Κέρκυρα (2005-2006), στην Θεσσαλονίκη (2005) και στην Αθήνα (2010).