Πιστοποιητικό αρ. 000358/

παιδιά με παραμορφωμένο πρόσωπο
· Εκθέσεις · Ιωάννινα // Δημοσίευση: 21 Μάιος 2011

έκθεση φωτογραφίας του Robert Knoth στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φωτομετρία 2011

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φωτομετρία παρουσιάζεται στις 21 Μαΐου 2011 στις 18:00, η έκθεση φωτογραφίας του Robert Knoth με τίτλο «Πιστοποιητικό αρ. 000358/». Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Κάστρο Ιωαννίνων - Ιτς καλέ και θα διαρκέσει έως τις 29 Μαΐου 2011.

Ο Ρόμπερτ Κνοτ άρχισε την καριέρα του ως φωτορεπόρτερ το 1993. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 κάλυψε πολές από τις εμπόλεμες ζώνες στην Αφρική, την Ασία και τα Βαλκάνια. Με την πάροδο του χρόνου η δουλειά του δημοσιεύτηκε ευρέως σε διεθνή περιοδικά, μεταξύ των οποίων στα New York Times, Der Spiegel, Sydney Morning Herald, La Repubblica, Sunday Telegraph Magazine.

Τα τελευταία χρόνια δουλεύει ως ανεξάρτητος φωτογράφος τεκμηρίωσης σε μακροχρόνια εγχειρήματα. Στη δουλειά τού του αρέσει πάντα να δείχνει την πολυπλοκότητα διάφορων κοινονικο-οικονομικών ή πολιτικών ζητημάτων και την επίδρασή τους στην καθημερινή ζωή των απλών ανθρώπων.

Το εγχείρημα Πιστοποιητικό αρ. 000358/, ένα βιβλίο πάνω στις μακροχρόνιες συνέπειες τεσσάρων μεγάλων πυρηνικών ατυχημάτων στην Πρώην Σοβιετική Ένωση του εξασφάλισε διεθνή αναγνώριση. Η δουλειά του έχει εκτεθεί σε ευρύ κοινό σε περισσότερα από 70 μέρη στον κόσμο, μεταξύ των οποίων το Σπίτι της Φωτογραφίας στη Μόσχα, η Πλατεία των Τεχνών στο Μόντρεαλ, η Γκαλερί Oxo στο Λονδίνο, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Κίεβο και το Διεθνές Φψτογραφικό Φεστιβάλ στο Πινγκ Γιάο.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ο Ρόμπερτ Κνοτ έχει αποσπάσει πολυάριθμα βραβεία, μεταξύ των οποίων δύο βραβεία του World Press Photo το 2000 και το 2006.

Παραδίδει συχνά εργαστήρια ή διαλέξεις και παίρνει μέρος σε συζητήσεις με θέμα τη φωτογραφία. Κάποια από τα μέρη όπου μίλησε τα τελευταία χρόνια είναι τα: Σχολή Τεχχνών/Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Κρατικό Τμήμα Media στο Πεκίνο, Αυστραλιανό Κέντρο Φωτογραφίας στο Σίδνεϊ, Fotopub στη Σλοβενία, Πανεπιστήμιο Griffith στο Μπρίσμπεϊν και Πανεπιστήμιο της Τεχνολογίας στο Σίδνεϊ.

Αυτή την εποχή ο Ρόμπερτ Κνοτ εργάζεται πάνω σ’ ένα βιβλίο που ακολουθεί τα ίχνη της αφγανικής ηρωίνης καθ’ οδόν προς στην Ευρώπη και το αντίκτυπο που έχει σε περισσότερες από δώδεκα χώρες. Το βιβλίο προβλέπεται να εκδοθεί το 2012.

Μπορείτε να δείτε δουλειά του στους ιστοτόπους www.metrocollective.org ή www.robertknoth.com ή www.contrasto.it