Όψεις του Χώρου Δράσης

αφίσα έκθεσης
· Εκθέσεις · Θεσσαλονίκη · Σταυρούπολη // Δημοσίευση: 25 Μάιος 2011

έκθεση φωτογραφίας της Φωτογραφικής Λέσχης Όψεις στον Χώρο Δράσης 2

Η Φωτογραφική Λέσχη «Όψεις» του Δήμου Παύλου Μελά συμμετέχει στον Χώρο Δράσης 2 με σαράντα φωτογραφίες, αποτέλεσμα της συμμετοχής των φωτογράφων της ομάδας στην προηγούμενη διοργάνωση. Πιο συγκεκριμένα, φωτογράφοι της λέσχης κινήθηκαν ανάμεσα στους ηθοποιούς και μέσα στους χώρους των δοκιμών κατά τη διάρκεια του περσινού φεστιβάλ και αποτύπωσαν ενδιαφέροντα στιγμιότυπα, με στόχο όχι την απλή καταγραφή της δράσης αλλά την προσωπική αναζήτηση και έκφραση. Στη συνέχεια, οι φωτογραφίες αξιολογήθηκαν από κάθε φωτογράφο αλλά και συλλογικά από τη λέσχη μέσα από παρουσιάσεις που οργανώθηκαν. Μια επιλογή τους παρουσιάζεται στο φετινό Χώρο Δράσης.

Λίγα λόγια για την έκθεση
Ο φωτογράφος, πίσω από το παράθυρο της μηχανής του, βλέπει, επιλέγει, φωτογραφίζει… Κινούμενος στον χώρο και ανάμεσα σε ανθρώπους, αναζητά το φωτογραφικό γεγονός και την υπέρβαση σε ένα χώρο δράσης και ταυτόχρονα γίνεται μέρος του. Μέσα από τη ματιά του κάθε φωτογράφου, μέσα από τη διαφορετικότητα στην έκφραση, η πραγματικότητα μεταμορφώνεται, αλλάζει διάσταση με στόχο να αποτελέσει έναν άλλο χώρο δράσης, φωτογραφικό.

Εκθέτουν οι φωτογράφοι της λέσχης:
Χρήστος Γκίγκης, Άνθιμος Καλπατζίδης, Δάφνη Τσίφτη, Χαράλαμπος Τσίφτης

Συμμετέχουν φιλικά οι:
Μαρία Γκίγκη, Όλγα Μουστάκα

Δήμος Παύλου Μελά
Η Φωτογραφική Λέσχη «Όψεις» δημιουργήθηκε τον Μάιο του 1994 από εννιά φωτογράφους (Μάκη Αβραμίδη, Δήμο Βουδουραγκάκη, Χρήστο Γκίγκη, Άνθιμο Καλπατζίδη, Τριαντάφυλλο Κουρούκλα, Γιώτα Κυριακίδου, Δημήτρη Ξυρίχη, Φωτεινή Σιδηροπούλου, Γιάννη Στεφανίδη) της τότε Φωτογραφικής Ομάδας Σταυρούπολης και λειτουργεί στο Δήμο Σταυρούπολης (σήμερα Παύλου Μελά) με την υποστήριξή του.

Σήμερα η λέσχη έχει 25 μέλη και αποτελεί έναν χώρο αναζήτησης και δημιουργίας που δίνει τη δυνατότητα σε νέους φωτογράφους να βρουν δρόμους έκφρασης και επικοινωνίας μέσα από τη φωτογραφία και την τέχνη γενικότερα. Στηρίζει και προωθεί το έργο των μελών της και καλλιεργεί τη δημιουργική φωτογραφία μέσα από σεμινάρια, διαλέξεις, εκθέσεις, εκδόσεις συνεισφέροντας στη γενικότερη φωτογραφική παιδεία.

Ημέρα συνάντησης των μελών της λέσχης είναι η Τετάρτη. Στις συναντήσεις οργανώνονται παρουσιάσεις φωτογραφιών, αλλά και δραστηριότητες που αφορούν άλλους χώρους της τέχνης (κινηματογραφικές προβολές-αφιερώματα, βραδιές με μουσική, ποίηση, συζητήσεις με φιλοξενούμενους καλλιτέχνες κ.ά).

Η λέσχη διαθέτει χώρο συναντήσεων, πλήρως εξοπλισμένο σκοτεινό θάλαμο και δανειστική βιβλιοθήκη για τα μέλη της.