Δημόσιος χώρος - Ο κοινός μας χώρος

αφίσα έκθεσης
· Φεστιβάλ · Θεσσαλονίκη · Καλαμαριά // Δημοσίευση: 28 Μάιος 2011

φεστιβάλ στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα από τον Σύλλογο Διέξοδος

Η «διέξοδος», ένας σύλλογος ενεργών πολιτών της Καλαμαριάς με 10ετή δράση, διοργανώνει για το διάστημα 27 Μαΐου με 2 Ιουνίου μία σειρά δράσεων και εκδηλώσεων στο κτήριο κοιτώνες, στο πρώην στρατόπεδο ΚΟΔΡΑ, στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, σε έναν χώρο του οποίου ο ελεύθερος και δημόσιος χαρακτήρας έχει απειληθεί πολλές φορές στο παρελθόν και τον οποίο κατάφεραν, ως ένα βαθμό να θωρακίσουν οι συλλογικότητες της πόλης. Σε έναν χώρο που βρίσκεται, όμως, και πάλι στο μάτι του κυκλώνα, καθώς συμπεριλαμβάνεται στην περίφημη λίστα των ακινήτων του δημοσίου που οδεύουν προς εκποίηση ή «αξιοποίηση».

ΚΟΔΡΑ festival

Δημόσιος χώρος- Ο κοινός μας χώρος

Για μία βδομάδα, πολίτες, ομάδες, κινήματα, δημιουργοί, αξιοποιούν το ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ.  Γιατί για μας το «ΚΟΔΡΑ» αξία ποιεί διασώζοντας τη μνήμη μας με την ιστορική του συνέχεια, από τα αποτυπώματα αρχαίων οικισμών ως τα νεώτερα μνημεία. Διασώζοντας τις αισθήσεις μας με άλλους ήχους, άλλες εικόνες, άλλες μυρωδιές. Γιατί για μας ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ αξία ποιεί παραμένοντας ΔΗΜΟΣΙΟΣ. Σας καλούμε, λοιπόν, στα εγκαίνια του φετινού μας προγράμματος την Παρασκευή 27 Μαΐου 2011.

Εγκαίνια εκθέσεων- Πάρτι εγκαινίων
Ομαδικές εκθέσεις: ζωγραφικής, φωτογραφίας, δημιουργιών χειρός, σκίτσου καιHappening από την ομάδα «Θυμωμένοι».

Σε αυτές τις εκθέσεις συμμετέχει και το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με έργα των φωτογράφων: Αθανάσιος Αθανασιάδης, Ελπίδα Κάτσικα, Κώστας Ευαγγελάτος, Δημήτρης Ζωγράφος, Βασίλης Καρκατσέλης, Δημήτρης Προκοπίου, Κυριάκος Κατσαρέας, Ελένη Μπενιάκου, Ιωάννης Παπαδόπουλος, Νίκη Γλεούδη, Χριστίνα Παπαφράγκου, Σταύρος Σταματίου, Νίκος Κοτζαμπασάκης, Αγγελική Βλάχου, Ντέντος Δημήτρης και Τριαντάφυλλος Χαραλαμπίδης.

Επιπλέον, στην έκθεση συμμετέχουν και οι Κώστας Κίτσος, Γ. Αγγέλου, Στυλιάνα Γκαλινίκη, Μ. Παναγιωτίδης, Α. Ζέρβας, Ε. Μπαλτούνα, Ευτέρπη Σιάνη, Χ. Τζίζεκ, Α. Τζόκα, Γ. Ψαθάς , Δ. Καρέτσου και η Σ. Λαμπροπούλου.
Συντονιστές της έκθεσης φωτογραφίας είναι οι: Μ. Παναγιωτίδης, Ν.Βασσάρα.

Πρόκειται για μία ξεχωριστή πειραματική παραγωγή του Φωτογραφικού Κέντρου. Την μόνη, ίσως, που δεν έχει υπεύθυνο επιμελητή, την μόνη που κανείς δεν γνωρίζει τα έργα που θα έλθουν προς έκθεση. Οι φωτογράφοι είναι απόλυτα υπεύθυνοι για το έργο που θα παρουσιάσουν, για την προσέγγιση του θέματος, την φόρμα, ακόμη και το μέγεθος εκτύπωσης ή τον τρόπο ανάρτησης των έργων που θα προσκομίσουν. Η μόνη οδηγία προς αυτούς από τη διοργάνωση είναι: Δύο έργα ο καθένας, ενιαίου ύφους και φωτογραφικής άποψης.

Πρόκειται για μία ξεχωριστή παραγωγή. Μπορεί η αυτοδιαχείρηση του έργου να δουλέψει σε συλλογικότητες; Οι γειτνιάσεις που θα προκύψουν, οι σχέσεις που θα αναπτυχθούν, θα μπορέσουν να λειτουργήσουν; Τι έργα άραγε θα φτάσουν, τι έκθεση θα προκύψει; Καθώς κανείς δεν γνωρίζει τα έργα που θα φτάσουν την παραμονή των εγκαινίων, την ημέρα δηλαδή που ορίστηκε σαν ημέρα ανάρτησης, η έκπληξη είναι αναμενόμενη. Η δομή της έκθεσης θα προκύψει επί τόπου και θα αποτελεί συλλογική εμπειρία. Θα καταφέρουμε να έχει ροή και χαρακτήρα; Θα μπορέσει το κοινό της να διαβάσει αυτές τις επιμέρους, πιθανές, διαφοροποιήσεις ή όχι. Αφού δεν έχουν (από τα πριν) εγκριθεί οι εργασίες αυτών που δήλωσαν συμμετοχή, θα μπορέσουν τα έργα της έκθεσης, όπως θα αρθρωθούν στους τοίχους, (η κάθε έκθεση είναι ένα ξεχωριστό έργο, μία πρόταση αρθρωμένη, με συντακτικό, με αρχή, και τέλος) να εγείρουν ερωτήματα, πέραν αυτών που διατυπώνονται εδώ, προς τους συμμετέχοντες και το υπόλοιπο κοινό τους; Θα δούμε.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα δράσεων- εκδηλώσεων είναι:

Σάββατο 28 Μαΐου 2011
Second hand bazaar διάρκεια 28 Μαΐου - 2 Ιουνίου

Κυριακή 29 Μαΐου 2011
11.00 Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του πρώην στρατοπέδου με τη βοήθεια της κ. Ελένη Μανακίδου- Επίκουρη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ.
13.00 Κυνήγι θησαυρού.

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011
Εικαστικές παρεμβάσεις:
Εγκατάσταση «αδιέξοδος» στη σοφίτα των «Κοιτώνων» από τον Sotirios.
Εικαστική παρέμβαση από την SCH.EL
21.00 Αφιέρωμα-Συζήτηση- Μανόλης Αναγνωστάκης: Ποιητική και Πολιτική Πράξη
Ομιλητές: Γιώργος Κεχαγιόγλου, Καθηγητής Τμ. Φιλολογίας ΑΠΘ:
Δημήτρης Κόκκορης, Επ. Καθηγητής (εκλεγμένος) Τμ. Φιλολογίας ΑΠΘ
Μιχάλης Μπακογιάννης, Λέκτορας Τμ. Φιλολογίας ΑΠΘ
Συντονίζει: Δημοσθένης Σταμάτης, μέλος της «διεξόδου»

Τρίτη 31 Μαΐου 2011
19.00 Παρέμβαση από την Ένωση για τα δικαιώματα των πεζών.
20.00 Συλλογικότητες στην ίδια πόλη- Συνάντηση- παρουσίαση των συλλόγων της Καλαμαριάς.
Οι σύλλογοι της Καλαμαριάς παρουσιάζουν την ιστορία τους, το έργο τους, σε μία συνάντηση γνωριμίας των ανθρώπων που ζουν, δρουν στην ίδια πόλη και ενδιαφέρονται για το παρόν και το μέλλον της. Θα ακολουθήσει συζήτηση για το κεντρικό θέμα του φεστιβάλ, το Δημόσιο Χώρο.

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011
19.00-20.30 Θεατρικό-οικολογικό δρώμενο, περιβαλλοντικό παιχνίδι και συζήτηση από την Ομάδα Περιβάλλοντος της ΧΕΝ Καλαμαριάς
20.30 Εκδήλωση- Αφιέρωμα, Κώστας Αξελός: «Η Πόλη-πρόβλημα»
Ομιλητές: Ιορδάνης Στυλίδης : Επίκουρος καθηγητής του τμήματος Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Μιχάλης Παναγιωτίδης : μέλος της «διεξόδου»
Μουσική παρέμβαση από το «Κρουστόφωνο»

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011
21.00 Woyzeck, μια μουσική παράσταση δρόμου. Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών, Α.Π.Θ. στο δασάκι του πρώην στρατοπέδου.
Πρόκειται για παράσταση βασισμένη στη μουσική του Tom Waits για την ομώνυμη παράσταση του Robert Wilson το 2002 (εμπνευσμένη από το θεατρικό έργο Woyzeck του Georg Bϋchner).