Ελούντα - Κρήτη

παλιός καναπές, φθαρμένος τοίχος
· Εκθέσεις · Άγιος Νικόλαος // Δημοσίευση: 13 Ιουν 2011

έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Καρκατσέλη στην Κρήτη

Στο συγκρότημα ενοικιαζόμενων κατοικιών Elounda Art Traditional Villas θα φιλοξενηθεί η έκθεση του εικαστικού Βασίλη Καρκατσέλη, με θέμα φωτογραφίες, έγχρωμες και ασπρόμαυρες από την περιοχή.
Ο δημιουργός θα βρίσκεται στον χώρο της έκθεσης για όλη τη διάρκεια της έκθεσης από την Δευτέρα 13 έως και την Κυριακή 19 Ιουνίου 2011.
Τηλέφωνο επικοινωνίας με τον καλλιτέχνη: Καρκατσέλης Βασίλης, τηλ 6942 860 890.

Λίγα λόγια για τις Elounda Art Traditional Villas
Η σειρά ΤΟ ΝΗΣΙ τελείωσε. Οι ηθοποιοί έφυγαν, τα συνεργεία φεύγουν ένα – ένα. Καιρός να ανακαλύψετε μόνοι σας την ευρύτερη μοναδική περιοχή της Ελούντας, τα αμόλυντα χωριά της ενδοχώρας της, και με βάση αυτήν, όλη την ανατολική Κρήτη.
Η διαμονή σας προτείνεται να είναι στην Άνω Ελούντα, του Αγίου Νικολάου Κρήτης, στο παραδοσιακό συγκρότημα Elounda Art Traditional Villas.
Γύρω από την παλαιά εσωτερική αυλή, στα πρότυπα ασφαλούς δόμησης των Ενετών κατακτητών της Κρήτης, τέσσερεις κατοικίες του 18ου αιώνα, ανακαινίστηκαν πλήρως, χωρίς να πειραχθεί στο ελάχιστο η δομή τους ή να ανατραπεί ο τρόπος άρθρωσής τους.
Καθολοκληρίαν από πέτρα, το κατ εξοχήν παραδοσιακό οικοδομικό υλικό της περιοχής εκείνη την εποχή, και ξύλο για τα πατώματα, τις σκάλες και τα ταβάνια, η κάθε κατοικία έχει τα ξεχωριστά δικά της χαρακτηριστικά και τη δική της αυτονομία.
Με απεριόριστη θέα στον κόλπο της Ελούντας, το συγκρότημα Elounda Art Traditional Villas βρίσκεται στον παλαιό παραδοσιακό οικισμό της Άνω Ελούντας, οικισμό που ήλθε ξανά στην επικαιρότητα, αφού εκεί γυρίστηκε πολύ μεγάλο μέρος (εσωτερικά και εξωτερικά γυρίσματα) της πολύκροτης ταινίας / τηλεοπτικής σειράς του Mega Chanel ΤΟ ΝΗΣΙ, μία σειρά βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Victoria Hislop. Ο μεγάλος συμπαγής βράχος του Αφέντη Χριστού, επάνω στον οποίο είναι χτισμένο το μεσαιωνικό χωριό, είναι εμφανής σε πολλά εσωτερικά σημεία των κτηρίων.
Οι κατοικίες είναι αυτόνομες, έχουν μπαλκόνι με θέα, ιδιαίτερη επίπλωση και διαθέτουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις (πλήρη εξοπλισμό κουζίνας, δορυφορική TV, κλιματισμό και ασύρματο internet) μέσα σε ένα ιδιαίτερο ατμοσφαιρικό περιβάλλον. Η μία κατοικία δίπλα στην άλλη είναι ιδανικό μέρος για μεγάλες παρέες ή φιλικές οικογένειες, καθώς προσφέρει αυτονομία και ταυτόχρονα συνύπαρξη γύρω από την εσωτερική αυλή. Για ευνόητους λόγους η κάθε μία έχει τη δική της τιμή.

Λίγα λόγια για την Ελούντα
Γραφικό και πανέμορφο θέρετρο, με μερικά από τα καλύτερα και ακριβότερα ξενοδοχεία της Ελλάδος, στα βόρεια του Αγίου Νικολάου. Η Μινωική Ολούς, με τα λατομεία της πέτρας που μπορούσε να δαμάσει το χαλκό, χαλκοδάμαν ακόναν, έφτασε με πολλές ανά τους αιώνες διαφοροποιήσεις στη σημερινή της μορφή, με τους τέσσερεις ξεχωριστούς συνοικισμούς της. Την Άνω Ελούντα, με κάποιο κεντρικό της τμήμα χαρακτηρισμένο διατηρητέο, την Κάτω Ελούντα, μικρό περίκλειστο οικοδομικό, επίσης μεσαιωνικό (σαν κάστρο) συγκρότημα κατοικιών με μία μόνον είσοδο, Το Μαυρικιανό, αντίστοιχο στην κορυφή του απέναντι λόφου και το Σχίσμα, το λιμάνι σήμερα της Ελούντας, όπου και οι ταβέρνες, τα μπαρ και η λοιπή εμπορική ζωή. Από εδώ άλλωστε ξεκίνησε και η ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη της Ελούντας, με το γύρισμα κινηματογραφικών έργων, όπως το ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΒΑΡΚΑΡΗ (WHO PAYS THE FERYMAN) κα. ή την επίσκεψη σημαντικών φωτογράφων, όπως ο HENRY CARTIE BRESSON.

Λίγα λόγια για το νησί της SPINALONGA
Βενετσιάνικο φρούριο, που χρησιμοποιήθηκε κατ αρχήν για στρατιωτικούς σκοπούς, αργότερα κατά την Τουρκοκρατία μετατράπηκε σε οικισμό για μουσουλμάνους, ερήμωσε με την ανεξαρτησία της Κρήτης και αυτή η ερήμωση, έδωσε την ευκαιρία στην Κυβέρνηση της Κρητικής Πολιτείας να στεγάσει εδώ το Λεπροκομείο. Από τότε το ΝΗΣΙ γίνεται σύμβολο του συσσωρευμένου πόνου (μέχρι την διάλυση του Λεπροκομείου) και ύψιστος τουριστικός προορισμός, επισκέψιμος με καραβάκια και καΐκια, είτε από το λιμάνι της Ελούντας, είτε από το λιμανάκι της Πλάκας, του οικισμού ακριβώς απέναντι από το ΝΗΣΙ.