Navarino Natura Art Award 2011

εσωτερικός εκθεσιακός χώρος
· Διαγωνισμοί · Αποτελέσματα · Διεθνείς · Καλαμάτα · Costa Navarino // Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2011

αποτελέσματα

Πριν από λίγες ημέρες το Navarino Natura Hall by Hellenic Postbank στην Costa Navarino, υποδέχθηκε τους πρώτους επισκέπτες του. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του ανοικτού διαγωνισμού για το “Navarino Natura Art Award 2011” με νικήτρια την Barbara Fluxa.

O μοναδικός για τα ελληνικά δεδομένα διαδραστικός περιβαλλοντικός εκθεσιακός χώρος που δημιουργήθηκε από το Navarino Foundation, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, της Ακαδημίας Αθηνών, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας και της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA), λειτουργεί καθημερινά ως κέντρο ενημέρωσης για τους επισκέπτες της Costa Navarino, φοιτητές, μαθητές τοπικών σχολείων και τους κατοίκους της περιοχής. Στο χώρο –ο οποίος σχεδιάστηκε από την K&G και τη ΜΚΟ Οργάνωση Γη- παρουσιάζονται πληροφορίες με τη χρήση διαδραστικών τεχνολογικών μέσων, όπως videos, τρισδιάστατες προβολές, οθόνες αφής κ.ά., για τη Μεσσηνιακή φύση και τα τοπικά οικοσυστήματα, για την έκταση και τις συνέπειες του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής τόσο στον κόσμο όσο και στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους ο καθένας μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπισή του. Το Navarino Natura Hall by Hellenic Postbank, παρέχει επίσης ενημέρωση για τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου που διεξάγεται από το Navarino Environmental Observatory (NEO).

Navarino Natura Art Award 2011
Νικήτρια του Navarino Natura Art Award 2011 είναι η Ισπανίδα εικαστικός Barbara Fluxa για το έργο της με τον τίτλο «Future Testimony». Ο ετήσιος διεθνής διαγωνισμός που προκηρύχθηκε σε συνεργασία με τις Kalfayan Galleries (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) και την ΜΚΟ Οργάνωση Γη φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα δυναμικό φόρουμ το οποίο θα αναδείξει τα σύγχρονα περιβαλλοντικά θέματα μέσω της τέχνης. Το θέμα του πρώτου διαγωνισμού ήταν «Πράσινη Τέχνη και Φύση» και οι καλλιτέχνες κλήθηκαν να υποβάλουν έργα video-art (βίντεο ή βίντεο-εγκαταστάσεις) που εκφράζουν την αρμονική συνύπαρξη της τέχνης και της φύσης. Ανάμεσα στις συμμετοχές από πολλές χώρες του κόσμου, όπως Ισπανία, Ταϊλάνδη, Βραζιλία, Χιλή, Ιαπωνία, Ελβετία, ΗΠΑ, Αυστρία, Γαλλία και Ελλάδα, διακρίθηκε το έργο της Barbara Fluxa. Η οπτικοακουστική εγκατάσταση «Future Testimony» θα παρουσιαστεί στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο «Natura Art» εντός του Navarino Natura Hall by Hellenic Postbank, ο οποίος θα φιλοξενεί κάθε χρόνο έκθεση του νικητήριου έργου του Navarino Natura Art Award. Η οπτικοακουστική εγκατάσταση της Barbara Fluxa σε 6 οθόνες προβολής επιτρέπει στο θεατή να παρακολουθήσει για 6 ώρες συνολικά, τη φυσική διαδρομή 8 χιλιομέτρων ενός κινούμενου αντικειμένου, μέσα σε ποτάμι.

Μέλη της  κριτικής επιτροπής του Διαγωνισμού για το 2011 είναι οι κ.κ. Αρσέν Καλφαγιάν, Kalfayan Galleries (πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Navarino Natura Art Award), Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, Ακαδημαϊκός (μέλος της συντονιστικής επιτροπής ΝΕΟ), Stefan Nordlund, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημονικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης (Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του ΝΕΟ), Βαγγέλης Ιωακειμίδης, Διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και Κωστάντζα Σμπώκου – Κωνσταντακοπούλου, Αρχιτέκτων TEMES Α.Ε.

Η έμφαση που έχει δοθεί στην Τέχνη στην Costa Navarino, βρίσκει τη συνέχειά της και στο Navarino Natura Hall by Hellenic Postbank, που έχει στόχο του να λειτουργεί ως συνεχής υπενθύμιση προς όλους, για την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και την αλλαγή της καθημερινής μας συμπεριφοράς.

Hellenic Postbank – Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Η Hellenic Postbank - Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι η σύγχρονη ηθική τράπεζα, που διαθέτει το υπόβαθρο και τη δυναμική να στηρίζει την ελληνική οικονομία και κοινωνία με έργα, αξιοποιώντας την ευρύτατη καταθετική της βάση, την κεφαλαιακή της επάρκεια -από τις υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση- και ένα υγιές χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων.

Navarino Foundation
Το Navarino Foundation είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία, με σκοπό την ανάπτυξη πάσης φύσεως δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών που συμβάλλουν στην ανάδειξη του πολιτισμού, της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής της Μεσσηνίας.

Kalfayan Galleries
Οι Kalfayan Galleries (Αθήνα-Θεσσαλονίκη), μία από τις σημαντικότερες γκαλερί στην Ελλάδα, με διεθνή παρουσία, προωθούν και προβάλλουν το έργο σύγχρονων Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, καθώς επίσης και Ελλήνων καλλιτεχνών της μεταπολεμικής περιόδου. Το πολύπλευρο εκθεσιακό πρόγραμμα της γκαλερί περιλαμβάνει συνεργασίες με μουσεία και ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς επίσης και συμμετοχές σε διεθνείς φουάρ. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προώθηση του εικαστικού μέσου της Φωτογραφίας και την παρουσίαση καλλιτεχνών από τη Μέση Ανατολή, βασικός στόχος των Kalfayan Galleries είναι να λειτουργούν ως μία εικαστική γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής. www.kalfayangalleries.com

Οργάνωση Γη
Η Οργάνωση Γη είναι μια νεοσύστατη μη κερδοσκοπική οργάνωση με σκοπό την ανάπτυξη της Περιβαλλοντικής Κοινωνικής Νοημοσύνης (Environmental Social Intelligence – ESI).Η έννοια της Περιβαλλοντικής Κοινωνικής Νοημοσύνης αναφέρεται στην ικανότητα του ανθρώπινου πολιτισμού να προχωρεί δημιουργικά διαφυλάσσοντας τις πηγές του περιβάλλοντος του και αξιοποιώντας τις απεριόριστες δυνατότητες που προκύπτουν από την ανάπτυξη της συλλογικής ευφυΐας. Περιλαμβάνει κάθε στοιχείο που μπορεί να βοηθήσει τον πολιτισμό μας να ανταποκριθεί αποτελεσματικά προς το μέλλον του. www.organizationearth.org

YouTube