Ανδρέας Σχοινάς. Αναδρομική Έκθεση Φωτογραφίας

κορίτσι με μακρύ άσπρο φόρεμα κάνει κούνια
· Εκθέσεις · Σαντορίνη // Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2011

αναδρομική έκθεση φωτογραφίας του Ανδρέα Σχοινά στη Σαντορίνη

Μετά τη συμμετοχή του στην έκθεση: «Φωτογραφικοί Ορίζοντες 4 φωτογράφοι του Φωτογραφικού Κύκλου» στο μουσείο Μπενάκη, 100 έργα από την εικοσιπενταετή πορεία του κορυφαίου Έλληνα φωτογράφου Ανδρέα Σχοινά, φιλοξενούνται στο Ξενοδοχείο Ιριγένεια στη Σαντορίνη.

Ο απλός κόσμος της καθημερινότητάς του Ανδρέα, άνθρωποι της γειτονιάς του στη Νίκαια οπού γεννήθηκε και μεγάλωσε, πανηγύρια, γλέντια γάμων, παπάδες, γέροι, μωρά, εθνικές και θρησκευτικές επέτειοι, παρελάσεις και λιτανείες, αποτελούν την πρώτη ύλη της δουλειάς του.

Κατ’ επέκταση, το κομμάτι της αστικής πραγματικότητας της Ελλάδας που περνά μπροστά από τον 35άρη φακό του εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα, είναι το ίδιο το οποίο μέσω της φωτογραφικής τέχνης κατακτιέται και μετουσιώνεται σε ένα πνευματικό όραμα, στο οποίο δίχως καμία αμφιβολία κυριαρχεί η αγάπη, που ισορροπεί τη χαρά και τη λύπη, το γέλιο, τη θλίψη, τη συμπόνια, την ειρωνεία, την τρυφερότητα, τη μοναξιά, τη συντροφικότητα και τη ζεστασιά, που χαρίζει το πρίσμα της ψυχής του Ανδρέα, στο φως που καταγράφεται στο φιλμ της αναλογικής Nikon του. Ο Ανδρέας Σχοινάς, βρίσκει στα πιο κοινά, στα πιο ταπεινά πράγματα στοιχεία άξια προσοχής, τα υπογραμμίζει και να σώζει από τη λήθη.

Υπήρξε μαθητής, και είναι ο μονιμότερος συνεργάτης του Πλάτωνα Ριβέλλη στον «Φωτογραφικό Κύκλο».

Οι λάτρεις της φωτογραφίας που θα βρεθούν στη Σαντορίνη, είναι ευπρόσδεκτοι να δουν και να θαυμάσουν από κοντά τον ιδιαίτερο, φωτογραφημένο κόσμο του Ανδρέα.