Το Νησί

αφίσα έκθεσης
· Εκθέσεις · Χανιά // Δημοσίευση: 16 Ιουλ 2011

έκθεση φωτογραφίας, σκηνογραφίας κουστουμιών και ειδικών εφέ στα Χανιά

Το MEGA, η TVE και η IndigoView εγκαινιάζουν την έκθεση «Το Νησί» στις 16 Ιουλίου στις 19:30.

Η έκθεση αποτελεί αυτό που θεωρείται ως η 'φυσική' συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας και των διθυραμβικών κριτικών που απέσπασε η τηλεοπτική σειρά «ΤΟ ΝΗΣΙ». Ουσιαστικά πρόκειται για μια προσπάθεια να έρθουν στο φως τόσο η τεράστια προεργασία που απαιτήθηκε όσο και το εύρος και η ένταση της προσπάθειας από τους επαγγελματίες του χώρου για το τελικό άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα, που κατά γενική ομολογία ανέβασε τον πήχυ της τηλεοπτικής παραγωγής στην Ελλάδα.

Η έκθεση δίνει την ευκαιρία σε όλους τους φίλους της σειράς να γνωρίσουν από κοντά τους συντελεστές και δημιουργούς και να περιηγηθούν από αυτούς σε μονοπάτια άγνωστα για τον μέσο τηλεθεατή, αυτά της σκηνογραφίας, των ειδικών εφέ και της ενδυματολογίας. Δίνει επίσης την ευκαιρία σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες να παρακολουθήσουν, στα εργαστήρια που οργανώνονται, σεμινάρια από τους κορυφαίους του χώρου.

Στα εγκαίνια θα παρευρεθούν συντελεστές και ηθοποιοί της σειράς

Τι θα περιλαμβάνει:

Η έκθεση θα περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό απ'όλα τα στάδια της παραγωγής, κοστούμια και αξεσουάρ, μακέτες σκηνικών κλίμακας 1:20 και σχέδια κατασκευής, μάσκες και προσθήκες των ειδικών εφέ, προβολή σκηνών και στιγμιότυπων προετοιμασίας και κατασκευών, αντικείμενα που κατασκευάστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν. Την επιμέλεια έχει ο σκηνογράφος της ομώνυμης σειράς, Αντώνης Χαλκιάς.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα προβληθούν όλα τα επεισόδια της σειράς.
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν :

  • εργαστήρια μακιγιάζ ειδικών εφέ την Κυριακή 17 Ιουλίου 2011, από τους Γιώργο και Ρούλη Αλαχούζο, οι οποίοι «δημιούργησαν» εκατοντάδες λεπρούς για τις ανάγκες της σειράς και είναι υπεύθυνοι για ίσως την μεγαλύτερη δουλειά μακιγιάζ ειδικών εφέ που έχει γίνει έως τώρα στην Ελλάδα,
  • εργαστήρια σκηνογραφίας την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Ιουλίου 2011 από τον σκηνογράφο και επιμελητή της έκθεσης Αντώνη Χαλκιά,
  • ανοιχτή συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές της σειράς: Θοδωρή Παπαδουλάκη - σκηνοθέτη, Αντώνη Χαλκιά-σκηνογράφο, Ξανθή Κόντου-ενδυματολόγο, Βαγγέλη Κατριτζιδάκη-διευθυντή φωτογραφίας και προβολή του ντοκιμαντέρ «Το Νησί - Η αληθινή ιστορία», το Σάββατο 23 Ιουλίου 2011, στις  19:30,
  • αναπαράσταση της παράστασης Καραγκιόζη που έδωσε ο καραγκιοζοπαίχτης Νίκος Μπλαζάκης στην Σπιναλόγκα για τις ανάγκες της σειράς, την Κυριακή 24 Ιουλίου 2011, στις 20:00.

Γενικά

«ΤΟ ΝΗΣΙ» παρουσίασε με τρόπο ρεαλιστικό αλλα όχι ωμό, με ευαισθησία και σεβασμό ένα από τα μελανά σημεία της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, ανέδειξε και ανακάλυψε εκ νέου μια βιβλική ασθένεια, τα θύματά της, -άμεσα και έμμεσα-  την καθημερινότητά τους, τους αγώνες τους σε έναν τόπο στιγματισμένο και σβησμένο από το χάρτη. Κυρίως όμως ανέδειξε με καλλιτεχνική αρτιότητα και εντιμότητα την Κρήτη του 20ού αιώνα, την ντοπιολαλιά και τις συνήθειες, την μουσική, την παράδοση και την αρχιτεκτονική, τις ενδυμασίες και τα έθιμα, τις κοινωνικές δομές και το ήθος των ανθρώπων του νησιού.

Με πάνω από 500.000 επισκέπτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook) με υψηλότατα ποσοστά τηλεθέασης κυρίως στα νεανικά κοινά (70%), «ΤΟ ΝΗΣΙ» κατάφερε να συγκινήσει και να συνεπάρει ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και να βάλει ανθρώπους να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να αναρωτηθούν, να ψάξουν, να ενημερωθούν για θέματα που αφορούν το παρελθόν και την παράδοση και, τελικά, να έρθουν πιο κοντά.

Ως πρώτη πόλη παρουσίασης αυτής της έκθεσης επιλέχθηκαν τα Χανιά, τόπος καταγωγής του σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη και έδρα της εταιρείας παραγωγής Indigo View (που επιμελήθηκε την παραγωγή με την εκτελέστρια εταιρεία ΤVΕ). Η εν λόγω εταιρεία θέτει ως στόχο να επιβάλει την Κρήτη ως τόπο διεξαγωγής και οργάνωσης φιλόδοξων ελληνικών και διεθνών τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών.