Υακίνθεια 2011 - Η Γιορτή των Αναμνήσεων

αφίσα εκδήλωσης
· Φεστιβάλ · Ανώγεια // Δημοσίευση: 28 Ιουλ 2011

πολιτιστικές εκδηλώσεις στο θέατρο Αγίου Υακίνθου, στα Ανώγεια της Κρήτης

Ο θεσμός των Υακινθείων, απ’το πρώτο κιόλας τολμηρό βήμα του, το καλοκαίρι του 1998 μέχρι και σήμερα 14 χρόνια μετά, φιλοξένησε ποιότητες και πολιτισμό. Φέτος που η πατρίδα δοκιμάζεται και το μέλλον φαίνεται ζοφερό, το δε παρόν διαρκής αβεβαιότητα, τα Υακίνθεια επιμένουν να είναι παρόντα. Οι συγκινητικές προσφορές φίλων και καλλιτεχνών όπως η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Παναγιώτης Καλατζόπουλος, ο Ορφέας Περίδης, ο Βασίλης Λέκκας, ο Γιώργης Ξυλούρης (Ψαρογιώργης), ο Μιχάλης Τζουγανάκης, η Ευσταθία, η Πέγκυ Τρικαλιώτη, ο Ψαραντώνης κ.α. σε ένα κίνημα αντίστασης μέσω του πολιτισμού.

Στη Γιορτή των Αναμνήσεων οι επισκέπτες θα συναντηθούν με την τέχνη και την παράδοση, σε μια εποχή που επαναπροσδιορίζει τη στάση μας απέναντι στο απαραίτητο και το ωφέλιμο. Σε μια εποχή όπου ανακαλύπτουμε το μέγεθος του ολίγου….
Γιατί η προσπάθεια αναστήλωσης του μέσα μας είναι υποχρέωση του πολιτισμού.

Η γιορτή είναι αφιερωμένη στους αγαπημένους απόντες. Γιορτάζουμε την ανάμνηση μέσα στα πρόσωπα εκείνων που απουσιάζουν. Για το λόγο αυτό, μπορεί ο καθένας να φέρει τη φωτογραφία αγαπημένου προσώπου που έχει φύγει. Οι φωτογραφίες θα τοποθετηθούν στον Ασφένταμο του Υακίνθου με μικρά ξύλινα μανταλάκια. Το δέντρο από φέτος θα ονομάζεται το «Δέντρο των Αναμνήσεων».

Στο πλαίσιο της Γιορτής των Αναμνήσεων, Πόντιοι χορευτές από το Κιλκίς θα συναντηθούν με Κρήτες χορευτές στη μάχη του πάθους. Πορτογαλικά Fados (τα πονεμένα τραγούδια) σε μια συνάντηση με το Λουδοβίκο των Ανωγείων που για πρώτη φορά στα δεκατέσσερα χρόνια των εκδηλώσεων παίζει για το κοινό των Υακινθείων.
Η Κατερίνα Βρέντζου, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Πάλλη, θα αναδείξει το αιώνιο ερωτηματικό της γυναίκας του πάθους στη Μήδεια.

Κάθε μέρα και για τέσσερις ημέρες, βοσκοί θα τυροκομούν και γυναίκες θα μαγειρεύουν, προσφέροντας στον κόσμο την ποιότητα της τέχνης και της γεύσης, ενώ ο Βασίλης Σαλούστρος θα προσφέρει ροφήματα του βουνού.

Στο χώρο θα φιλοξενηθούν:

 • Έκθεση φωτογραφίας του παλιού φωτογράφου των Ανωγείων Γιάννη Μανιώρου με φωτογραφίες από τη εποχή του΄50.
 • Έκθεση φωτογραφίας του άγγλου ζωγράφου-φωτοφράφου Ντικ Κούρτις με άγνωστες φωτογραφίες που τράβηξε το 1979 στ΄Ανώγεια.
 • Έκθεση παραδοσιακών γεωργικών εργαλείων.
 • Έκθεση των Δώρων του Ψηλορείτη.
 • Παραδοσιακά αργαστήρια με πολύτιμα υφαντά.
 • Παραδοσιακές φορεσιές.

Το πρόγραμμα των Υακινθείων 2011:

ΠΕΜΠΤΗ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ, 21:00
Παρουσίαση του βιβλίου «Κρητικά Εδέσματα» του πανελλήνιου Σωματείου Γυναικών «Καλλιπάτειρα» παραρτήματος Ηρακλείου Κρήτης. Μουσικοχορευτική βραδιά με τους Ψαρογιώργη, Μιχάλη Τζουγανάκη, Παιδικό χορευτικό συγκρότημα Ανωγείων, Πόντιους χορευτές «ΟΙ ΑPΓΟΝΑYΤΕΣ», Κρήτες χορευτές με το Θ. Mαυρόκωστα. H βραδιά θα κλείσει με τον Ψαραντώνη.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ, 21:00
«Τέρμα για σήμερα ο μύθος». Moυσικοθεατρική παράσταση με την Ευσταθία και την Πέγκυ Τρικαλιώτη. Στο πιάνο η Τ. Νικολούδη. Συναυλία με τον Βασίλη Λέκκα. Στην κιθάρα Ν. Σπάθας. Γλέντι με την «Παρέα του Υακίνθου» Β. Δραμου- ντάνης, Γ. Σπαχής, Γ. Σπαχής και Δ. Μπέρκης και τους Α. Κοντόκαλο & Χ. Φασουλά.

ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ, 21:00
«Μνημοσύνη», Διάλεξη της Άννας Τσιροπούλου Συναυλία με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων. Κιθάρα: Αριστείδης Χατζησταύρου, Φλάουτο: Σοφία Μαυρογιαννίδου, Φυσαρμόνικα: Μανόλης Μπαρδάνης, Λύρα - κρουστά: Γιώργος Κοντογιάννης. Πορτογαλικά fados με την Diana Moreira και τους Cantos & Variacoes.

ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ, 21:00
«Mήδεια» με την Κατερίνα Βρέντζου σε σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Πάλλη. Συναυλία με την Ευανθία Ρεμπούτσικα και τον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο. Μαζί τους οι: Ανδρέας Συμβουλόπουλος και Σοφία Παπουλάκου.

Eίσοδος σε όλες τις παραστάσεις: 5 €

ΕΚΘΕΣΕΙΣ:

 • «Tα δώρα του Ψηλορείτη» από τις 11:00 το πρωί και καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας στον αύλειο χώρο του Yακίνθου όπου θα προσφέρεται δωρεάν τσάϊ από τον Γ. Σαλούστρο. Τυροκομικά και μαγειρέματα από βοσκούς και γυναίκες.
 • «To δέντρο των αναμνήσεων», έκθεση του φωτογράφου του χωριού Γιάννη Μανιώρου με υλικό των τελευταίων πενήντα χρόνων.
 • Έκθεση με Aνωγειανούς αργαλειούς.
 • Έκθεση με παραδοσιακά τριβίδια και ξομπλιαστά κουλούρια του Γιώργη Νταγιαντά.
 • Έκθεση φωτογραφιών με θέμα «Τα Ανώγεια του '80» του ζωγράφου - φωτογράφου Dick Kourtis.

Με τη συνεργασία του Θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: Κινητό: 6977501500, Fax και Τηλέφωνο: 2834031768