Παλιές Διασταυρώσεις - Make it new

3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
· Φεστιβάλ · Θεσσαλονίκη · Σταυρούπολη // Δημοσίευση: 22 Αυγ 2011

3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Η 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με τον γενικό τίτλο «Παλιές Διασταυρώσεις-Make it new», συστήνεται στο κοινό από τις 18 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Η διοργάνωση της Μπιενάλε για το 2011 διαφοροποιείται από τις προηγούμενες, όχι μόνο ως προς το χώρο ενδιαφέροντός της και το χρόνο διεξαγωγής της, αλλά και ως προς τους φορείς που συμμετέχουν σε αυτή. Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ηγείται της ομάδας διοργάνωσης, η οποία αποτελείται από τα μουσεία-μέλη της «Κίνησης 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης» (5Μ): Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Η διοργάνωση υπό τον γενικό τίτλο «Παλιές Διασταυρώσεις-Make it new», δίνει έμφαση στην περιοχή της Μεσογείου και αποτελείται από κεντρικό  και παράλληλο  πρόγραμμα δράσεων, με εκθέσεις από τα μουσεία της «Κίνησης των 5 Μουσείων», το Διεθνές Εργαστήρι Νέων Καλλιτεχνών “Domino”, το Φεστιβάλ Performance, και ένα συμπόσιο.

Η 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονία-Θράκη 2007-2013, με τελικό δικαιούχο το ΚΜΣΤ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Ευρωπαϊκής Ανάπτυξης).

Η διοργάνωση συμμετέχει στο πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη: Σταυροδρόμι Πολιτισμών» του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, με θέμα για το 2011 τη Μέση Ανατολή, ενώ υποστηρίζεται από το Δήμο Θεσσαλονίκης και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού, την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, καθώς και από πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς.

Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή:
Catherine David
Maria Rosa Girace Pieralisi
Jessica Morgan
Ντένης Ζαχαρόπουλος
Γιάννης Κουνέλλης

Τη Διεύθυνση του όλου εγχειρήματος έχει η Κατερίνα Κοσκινά, Ιστορικός Τέχνης-Μουσειολόγος, Πρόεδρος Δ.Σ. του ΚΜΣΤ. Υπεύθυνη διαχείρισης του έργου είναι η Αθηνά Ιωάννου.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί έχοντας επιτύχει τη συνεργασία, σε επίπεδο προβολής και επικοινωνίας, με τη 11η Biennale Σύγχρονης Τέχνης της Λυών (15.09 - 31.12.2011, http://www.biennaledelyon.com) και την 12th Istanbul Biennial (17.09 - 13.11.2011, http://bienal.iksv.org).