Φως στο τοπίο

Φωτογραφία - Μανώλης Κουπέ - Καλομοίρης
· Workshops · Αθήνα · Παλαιό Φάληρο // Δημοσίευση: 01 Σεπ 2011

εκπαιδευτικά Φωτογραφικά Ταξίδια με τον Μανώλη Κουπέ - Καλομοίρη

Μια ενδιαφέρουσα σειρά εργαστηρίων με θέμα τη φωτογραφία τοπίου ξεκινά φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα κάτω από την καθοδήγηση του Μανώλη Κουπέ -Καλομοίρη. Ο διεθνώς αναγνωρισμένος και βραβευμένος Ελληνογάλλος φωτογράφος θα μεταδώσει τα μυστικά της τέχνης της φωτογραφίας τοπίου σε ενδιαφερόμενους φωτογράφους (ερασιτέχνες και επαγγελματίες), οργανώνοντας εκπαιδευτικά φωτογραφικά ταξίδια σε ειδικά επιλεγμένα μέρη εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς.

Για την περίοδο από το φθινόπωρο του 2011 μέχρι την άνοιξη του 2012 προγραμματίζονται εργαστήρια φωτογραφίας σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπως στα Μετέωρα (23-25 Σεπτεμβρίου 2011)  στη  Μάνη (Δεκέμβριος 2011) κ.ά. αλλά και στο εξωτερικό όπως στο Matterhorn στις Ελβετικές Άλπεις (7 - 9 ή10 Οκτωβρίου 2011) και στο Isle of Skye στη Σκωτία (23-24 και 26-29 Οκτωβρίου 2011), συνδυάζοντας την εκπαίδευση με την απόλαυση της ταξιδιωτικής περιήγησης και θέασης της φύσης. Η επιλογή των περιοχών αυτών έγινε με βάση το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν και την ευκαιρία που δίνουν για μεγαλύτερη διερεύνηση και εμβάθυνση της φωτογραφικής πράξης, ρίχνοντας φως στο τοπίο.

Σκοπός των πρωτοποριακών εργαστηρίων θα είναι η διερεύνηση της δημιουργικής πλευράς της φωτογραφίας τοπίου που ξεπερνά την απλή καταγραφή. Στο επίκεντρο της μαθησιακής διαδικασίας δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο φως ενώ γύρω του περιστρέφονται όλα τα άλλα (αντικείμενο, τεχνικές, εξοπλισμός).

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μαγευτικά τοπία και να διδαχθούν επιτόπου, εφαρμόζοντας άμεσα τα όσα μαθαίνουν, γεγονός που σύμφωνα με τον Μανώλη Κουπέ -Καλομοίρη αποτελεί και το μοναδικό τρόπο για να συλλάβει κάποιος και να πραγματώσει την ουσία της φωτογραφίας τοπίου.

Κάθε εργαστήρι θα φιλοξενεί ένα περιορισμένο αριθμό ατόμων -μέχρι 6-  έτσι ώστε να διασφαλιστεί η βέλτιστη κι αποτελεσματική εκπαίδευση κάθε συμμετέχοντα.

Λόγω των οικονομικών προβλημάτων στην Ελλάδα, προβλέπονται ειδικοί ευνοϊκοί οικονομικοί όροι συμμετοχής για τους  Έλληνες ενδιαφερόμενους.

Ο Μανώλης Κουπέ –Καλομοίρης προσφέρει ακόμα τη δυνατότητα ατομικών μαθημάτων καλλιτεχνικής εκτύπωσης καθώς και  συμβουλευτική διδασκαλία και ανάλυση portfolio στην έδρα του στην Αθήνα.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στην ιστοσελίδα: www.emmanuelcoupe.com
και στα τηλέφωνα:  210-9843384 / Κιν. 6936843080

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Ελληνογάλλος φωτογράφος τοπίων Μανώλης Κουπέ – Καλομοίρης ξεκίνησε τις σπουδές του στη φωτογραφία υπό την καθοδήγηση του Πλάτωνα Ριβέλλη στο Φωτογραφικό Κύκλο στην Αθήνα και τις ολοκλήρωσε  αργότερα στο Λος Άντζελες.
Κατά την παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες η δουλειά του επικεντρώθηκε κυρίως στη φωτογράφηση ταξιδιωτικών θεμάτων και τοπίων.

Από το 2005 εγκαταστάθηκε και πάλι στην Ευρώπη – αρχικά στο Παρίσι και πρόσφατα στην Αθήνα, από όπου εξορμά προς διάφορα μέρη σε διαρκή αναζήτηση του κατάλληλου συνδυασμού φωτός και τοπίου.

Ο καλλιτέχνης αντλεί την έμπνευσή του και είναι αφοσιωμένος κυρίως στην άγρια φύση.  Το κύριο θέμα της φωτογραφικής του δουλειάς είναι το φυσικό τοπίο από διάφορα μέρη του κόσμου.  Τόσο το χρώμα όσο και το ασπρόμαυρο εξάπτουν την φαντασία του και παίζουν σημαντικό ρόλο στην καλλιτεχνική του έκφραση.

Εργάζεται ως free-lance φωτογράφος προωθώντας το έργο του σε διάφορα media σε διεθνές επίπεδο.
Διοργανώνει εργαστήρια και σεμινάρια φωτογραφίας τοπίου σε τακτά διαστήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το 2006 ιδρύει τις Εκδόσεις ΦΑΟΣ και εκδίδει τις φωτογραφικές εργασίες του (λεύκωμα "ΣΑΜΟΣ, κ.ά.).
 Έχει παρουσιάσει έργα του σε διάφορες εκθέσεις στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Αγγλία.
 Έχει κερδίσει διακρίσεις σε διάφορους διεθνείς διαγωνισμούς,  ενώ το 2009 ανακηρύχθηκε ως ο καλύτερος φωτογράφος της Χρονιάς για το Τοπίο (LANDSCAPE PHOTOGRAPHER OF THE YEAR) σε μεγάλο διαγωνισμό στην Αγγλία. Το 2011 έλαβε μέρος και βραβεύτηκε στο διεθνή διαγωνισμό πανοραμικής φωτογραφίας της EPSON.

Η ηλεκτρονική γκαλερί του φωτογράφου φιλοξενείται στις ιστοσελίδα: www.emmanuelcoupe.com και www.faosgallery.com