Performance Masterclass

Performance masterclass από τη Γεωργία Σαγρή στο πλαίσιο της 3ης Μ.Σ.Τ.Θ.
· Μαθήματα - Σεμινάρια · Θεσσαλονίκη · Σταυρούπολη // Δημοσίευση: 04 Σεπ 2011

performance masterclass από τη Γεωργία Σαγρή στο πλαίσιο της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Η 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με τον γενικό τίτλο «Παλιές Διασταυρώσεις-Make it new», συστήνεται στο κοινό από τις 18 Σεπτεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου 2011 στη Θεσσαλονίκη. Με την προσοχή στραμμένη στη Μεσόγειο, τον πολιτισμό και τους λαούς, διυλισμένα από τη σύγχρονη εικαστική ματιά, η φετινή διοργάνωση αναπτύσσεται σε όλη την πόλη και αποτελείται από κεντρικό και παράλληλο πρόγραμμα, που περιλαμβάνουν εκθέσεις, διεθνές εργαστήριo νέων καλλιτεχνών, φεστιβάλ performance και συμπόσιο.

Στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Performance διοργανώνεται masterclass από την καλλιτέχνη Γεωργία Σαγρή που θα αποτελέσει πρόσκληση να τεθούν ερωτήματα και να γίνουν σκέψεις σχετικά με τη λειτουργία της performance. Στο συγκεκριμένο σεμινάριο επίσης θα ανιχνευτούν τυχόν αλλαγές που επιφέρει στη δημιουργία της performance η θέση του θεατή (παράσταση) έναντι του θεάματος (αναπαράστασης).

Το σεμινάριο έχει ως στόχο να αλλάξει τον τρόπο δημιουργίας και σύνθεσης μίας performance, τοποθετώντας τον performer στη θέση του θεατή. Στο πλαίσιο αυτό, η παρουσίαση και εκτέλεση μιας performance μπορεί να συμβεί μόνον εάν συντρέχουν λόγοι ή σκοποί συνδιαλλαγής με κάποιο άλλο αντικείμενο ή υποκείμενο.

Μέσα από μια σειρά συζητήσεων, αναγνώσεων και ασκήσεων, οι συμμετέχοντες θα αντιληφθούν κατά πόσον μία performance μπορεί να επηρεάσει κάποιον άλλον, όταν, αντί να αποτελεί θέαμα, μετουσιώνει τις αντιλήψεις και τις δεσμεύσεις του ίδιου του θεατή.

Συντονισμός: Γεωργία Σαγρή
Ημερομηνία / Ώρα: Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου / 11.00-12.30
Χώρος: Μονή Λαζαριστών (Αίθουσα εκδηλώσεων), Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη.

Πληροφορίες
_ Η πρόσκληση απευθύνεται κυρίως σε καλλιτέχνες, φοιτητές/ριες ή απόφοιτους Σχολών Καλών Τεχνών, σχολές χορού και σχολές θεάτρου ή μουσικής, χωρίς να αποκλείει άλλους ενδιαφερόμενους.
_ Απαραίτητη η αποστολή βιογραφικού σημειώματος και κειμένου στο οποίο θα εξηγούνται οι λόγοι συμμετοχής και ενδιαφέροντος στο masterclass1.performance@gmail.com έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2011. Περιορισμένος
αριθμός θέσεων (μέχρι 12 άτομα).
_ Τηλέφωνο επικοινωνίας για οποιαδήποτε διευκρίνιση: 2310-589208, Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, Επιμελήτρια Φεστιβάλ Performance

Βιογραφικό
Η Γεωργία Σαγρή γεννήθηκε στην Ελλάδα (Αθήνα). Σπούδασε μουσική από πέντε ετών και ήταν μαθήτρια του Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου Αθηνών μέχρι το 1996.
Το 1999, φοιτήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, η δημόσια performance της ≪Πολυτεχνείο≫ κατηγορήθηκε για προσβολή εθνικών συμβόλων και η ίδια υποχρεώθηκε να παρουσιαστεί στο δικαστήριο.
Το 2003 έλαβε το μεταπτυχιακό της από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στη ζωγραφική, παρότι η διατριβή της ήταν η παρουσίαση μιας performance.
Το 2006 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη με υποτροφίες των ιδρυμάτων Fulbright, Λεβέντη, Ωνάση και Προποντίδος.
Το 2008 έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο MFA στα New Genres από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.
Έργα της έχουν εκτεθεί στις γκαλερί Anthony Reynolds Gallery (Λονδίνο), On Stellar Rays (Νέα Υόρκη), The Kitchen (Νέα Υόρκη), White Columns (Νέα Υόρκη), Guggenheim (Μπιλμπάο) και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (MoMa) της Νέας Υόρκης.
Είναι ιδρύτρια και εκδότρια του ηχητικού περιοδικού “Forte”.
Ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.