H M55 στο FLUSS: Αφιέρωμα στη σύγχρονη Ελληνική φωτογραφία και στα media art

H M55 στο FLUSS: Αφιέρωμα στη σύγχρονη Ελληνική φωτογραφία και στα media art
· Εκθέσεις · Αυστρία // Δημοσίευση: 09 Σεπ 2011

έκθεση φωτογραφίας της Μ55 PROJECTS στο Fluss της Αυστρία

Η γκαλερί Μ55projects από την Αθήνα  και το καλλιτεχνικό κέντρο Fluss από την Αυστρία,  παρουσιάζουν στο Wolkersdorf της Αυστρίας την έκθεση φωτογραφίας και video art , δέκα Ελλήνων καλλιτεχνών, με τίτλο “Η Μ55 στο FLUSS: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ MEDIA ART”. Η έκθεση αυτή φιλοδοξεί να δώσει μια δειγματοληπτική εικόνα των σύγχρονων τάσεων της ελληνικής φωτογραφίας. Βασικό χαρακτηριστικό της  είναι η πολυμορφία, μια πολυμορφία απολύτως ενδιαφέρουσα και θεμιτή που αντικατοπτρίζεται στο ευρύ φάσμα σπουδών, ενδιαφερόντων και προσεγγίσεων των διαφόρων  καλλιτεχνών.

Οι φωτογράφοι που θα παρουσιαστούν, επιλέχτηκαν κατά τη διάρκεια ενός portfolio review στον εκθεσιακό χώρο της Μ55 projects  τον Απρίλιο του 2011.

Η έκθεση αυτή δεν έχει συγκεκριμένο θεματικό περιεχόμενο αλλά υπογραμμίζεται η γραφή του κάθε φωτογράφου η οποία ουσιαστικά διαμορφώνει τη θεματολογία. Μέσα από τo έργο τους θέτουν ερωτήματα σχετικά με τον περιβάλλοντα χώρο τους και ειδικότερα ασχολούνται με την εκ νέου οριοθέτηση του αστικού τοπίου, με την καταγραφή του προσωπικού χρόνου μέσα από την απεικόνιση προσώπων και τόπων, με  την εξερεύνηση των αυτοβιογραφικών ορίων και  τέλος με μια αμιγώς αφηρημένη καλλιτεχνική έκφραση.

Συμμετέχουν οι:
Τάκης Ζερδεβάς, Ιωάννα Ράλλη, Θαλασσινή Δούμα, Στεφανία Μιζάρα, Σύλβια Διαμαντοπούλου, Παναγιώτης Τέντες, Πάσκουα Βοργία, Αγγελική Σβορώνου, Τόλης Τατόλας, Μυρτώ  Αποστολίδου

Επιμέλεια έκθεσης: Νίνα Κασσιανού, Martin Breindl
Εγκαίνια έκθεσης: 10 Σεπτεμβρίου 2011, ώρα 18.00 μμ

Συγκεκριμένα στην έκθεση θα παρουσιαστούν οι φωτογραφίες των:

Τόλη Τατόλα: Στη σειρά του με το τίτλο  «Licht und Verklärung», ο Τατόλας  κόβει φωτογραφίες σε τμήματα ίσου μεγέθους, και  έπειτα τα ανασυνθέτει με φαινομενικά τυχαίο τρόπο.

Ιωάννα Ράλλη: Με το έργο της «Archetypes of the Feminine» εξερευνά τα διάφορα μέρη της γυναικείας ύπαρξης και παρουσίας όπως και  τα γνωρίσματα και χαρακτηριστικά  που αντιπροσωπεύουν οι γυναίκες, σύμφωνα με την ίδια.

Οι αντιπαραθέσεις και η πάλη ανάμεσα στη φύση και τον πολιτισμό, την καθημερινότητα και το κενό, αποτελούν τον πυρήνα της φωτογραφικής αναζήτησης, της Πάσκουα Βοργία που φέρει τον τίτλο «No place to stay».

Σύλβια Διαμαντοπούλου: To έργο της «Daydream» εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα <Man Asleep> του Γάλλου συγγραφέα George Perec  μας οδηγεί σε ένα ταξίδι στη ζώνη του λυκόφως μεταξύ συνειδητού και ασυνείδητου όπου η ένταση του φωτός  στρεβλώνει αντικείμενα και σχήματα  τα οποία γίνονται δυσνόητα, όσο και αινιγματικά.

Ο Παναγιώτης Τέντες διαπραγματεύεται με το αστικό τοπίο. Επιλέγοντας σημεία των πόλεων που χρησιμοποιούνται σε εκατοντάδες καρτ ποστάλ, αποσπά τμήματα της αναγνωσιμότητας τους και τα εντάσσει σε ένα παιχνίδι γεωμετρίας με έντονες φορμαλιστικές αναφορές.

Αγγελική Σβορώνου : Το έργο της «The Landscapes Behind»   ανακαλύπτει αποτυπωμένα  ίχνη που ο χρόνος έχει αφήσει στους τοίχους ενός παλιού σπιτιού. «Τοπία» όπως τα αποκαλεί, συνδεδεμένα με τη ζωή κάποιου αγαπημένου προσώπου που έχει φύγει από τη ζωή.

Mε το έργο της «I don’t think we’re in Kansas anymore» η Μυρτώ Αποστολίδου, υπό το φως του φεγγαριού, με ένα μικρό φακό στα χέρια της, «ζωγραφίζει» τα αντικείμενα της και το φόντο με τεχνητό φως καθώς κινείται γρήγορα και παράδοξα γύρω από αυτά.

Θαλασσινή Δούμα: Η αόρατη αύρα του περαστικού επικρατεί στις εικόνες της, με το τίτλο «Τhrough». Σε αυτή τη σειρά  απεικονίζει τον αληθινό παλμό της σύγχρονης πόλης εισχωρώντας σε μια από τις κύριες φλέβες της: τα περάσματα του μετρό.
Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης την προβολή τεσσάρων video:

Το video της Στεφανίας Μιζάρα με τον τίτλο «Air» είναι εμπνευσμένο από την Ελληνική Φύση και αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας που βασίζεται πάνω στα φυσικά στοιχεία: αέρας, νερό και φωτιά.

Το πρώτο  video του Τάκη Ζερδεβά με τον τίτλο «La promenade» παρουσιάζει την εμφάνιση και εξαφάνιση των σκέψεων στο μυαλό ενός ανθρώπου οι οποίες χαρακτηρίζονται ακουστικά από το άνοιγμα και κλείσιμο ενός συρταριού, ενώ το δεύτερο «Deep Thinking» διακωμωδεί την τάση του εαυτού μας να φιλοσοφεί όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση ηρεμίας όταν ατενίζουμε κάποιο τοπίο.

Της Πάσκουα  Βοργία  με το τίτλο  «Osana» καταγράφει τη διαμαρτυρία  οδηγών φορτηγών  κορνάροντας με αποδοκιμασία προς την Ελληνική Κυβέρνηση και το νόμο για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - CONTACT INFORMATION:

Gallery M55projects
Μαυρομιχάλη 55
Αθήνα
Νίνα Κασσιανού
ninakassianou@hotmail.com
http://www.m55projects.gr/

FLUSS
Schlossplatz 2, A - 2120 Wolkersdorf
Tel.: 0043-(0)2245/54 55, Fax: 0043-(0)2245/61 55
e-mail: info@fotofluss.at
www.fotofluss.at