ReMap3

Διεθνές πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης στην περιοχή του Κεραμεικού-Μεταξουργείου
· Φεστιβάλ · Αθήνα // Δημοσίευση: 08 Σεπ 2011

διεθνές πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης στην περιοχή του Κεραμεικού-Μεταξουργείου

To ReMap είναι ένα διεθνές πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης ανοικτό για το κοινό, που πραγματοποιείται κάθε δυο χρόνια στην περιοχή του Κεραμεικού-Μεταξουργείου (ΚΜ) σε συντονισμό με την Μπιενάλε της Αθήνας.

Διοργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό φορέα ReMapKM που ιδρύθηκε με αποκλειστικό στόχο την επιμέλεια, παραγωγή, δημιουργία και προώθηση σύγχρονων πολιτιστικών δράσεων, με έμφαση στην συνύπαρξη της Ελληνικής και της Διεθνούς τέχνης στο κέντρο της Αθήνας και αφετηρία την περιοχή του Κεραμεικού- Μεταξουργείου (ΚΜ).

Στόχος είναι η συνεισφορά στην δημιουργία μιας  σύγχρονης πολιτιστικής ταυτότητας της Αθήνας,  με την ενεργή συνδρομή της σύγχρονης τέχνης, όταν αυτή αναπτύσσεται μέσα στον ιστό της πόλης, καθιστώντας την προσιτή στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

Τo ReMap 3 πραγματοποιείται φέτος για τρίτη φορά, και, ενισχύει τον διεθνή του χαρακτήρα, καθώς γίνεται σημείο συνάντησης για περισσότερους από 250 καλλιτέχνες, ιστορικούς τέχνης και επιμελητές από όλο τον κόσμο, αλλά και από την τοπική καλλιτεχνική κοινόνητα του Κεραμεικου Μεταξουργείου,  οι οποίοι συμμετέχουν στα 30 ανεξάρτητα projects, και στις 25 εκθέσεις από Ελληνικές και ξένες διακεκριμένες γκαλερί.

Οι 50 και πλέον εκθέσεις που φιλοξενούνται στο ReMap3  προτείνουν στους επισκέπτες μια διαφορετική περιήγηση στη γειτονιά του Κεραμεικού-Μεταξουργείου, η οποία εξελίσσεται σε μια  σύγχρονη πολιτιστική γειτονιά στο κέντρο της Αθήνας, όπου συνυπάρχουν η νέα Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η Kunsthalle Athena, οι γκαλερί The Breeder και Ρεβέκκα Καμχή, o Πολιτιστικός Οργανισμός ATOPOS Contemporary Visual Culture (ATOPOS CVC), το Ε.Δ.Ω, οι Frown Tails, αλλά και μεγάλος αριθμός θεατρικών σκηνών όπως η νεά πειραματική σκηνή Συνεργείο, αλλά και το διεθνώς καταξιωμένο Θέατρο Άττις που βρίσκεται στην περιοχή τα τελευταία 20 χρόνια. Όλοι αυτοί οι φορείς συνυπάρχουν για τις 6 εβδομάδες της διάρκειάς του, με τις υπόλοιπες εκθέσεις  του ReMap3 που στεγάζονται προσωρινά σε αναξιοποίητους χώρους της γειτονιάς, διαφορετικούς από τους «κλασσικούς» εκθεσιακούς χώρους των μουσείων, φουάρ, ή γκαλερί, όπως διαμερίσματα της δεκαετίας του 70, νεοκλασσικά κτήρια, αυλές, κενά οικόπεδα ή και μπαλκόνια της περιοχής.

Χαρακτηριστικό και του φετινού προγράμματος είναι η παρουσία πολλών νέων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο  αλλά  και φορέων που παρουσιάζουν για πρώτη φορά τη δουλειά τους στην Ελλάδα, γεγονός που ενισχύει την μέχρι τώρα δυναμική του ReMap  που έχει  πλέον καθιερωθεί ως μια πλατφόρμα ανάδειξης αξιόλογων νέων καλλιτεχνών και φορέων στην διεθνή σκηνή της σύγxρονης τέχνης.

Παράλληλα με το κεντρικό εκθεσιακό πρόγραμμα, πλήθος performances, δημιουργικών εργαστηρίων και εκδηλώσεων θα πραγματοποιούνται σε διάφορους  χώρους της περιοχής, καθώς η «βόλτα» στο ReMap3 εξακτινώνεται στα 85 τετράγωνα της περιοχής.

Στην Πλατεία Αυδή, θα λειτουργεί ο κεντρικός χώρος πληροφοριών του ReMap3, στην αυλή μιας παλιάς κατοικίας. Ο υπαιαίθριος χώρος έχει σχεδιαστεί από το διακεκριμένο αρχιτεκτονικό γραφείο ANTONAS OFFICE, με την ευγενική χορηγία της ΙΚΕΑ , και θα λειτουργεί  επίσης ως  «κύτταρο» εργασίας και μελέτης για κάθε ενδιαφερόμενη ομάδα που επιθυμεί να τον χρησιμοποιήσει. Στον χώρο αυτό θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στο internet και ένα προσωρινό βιβλιοπωλείο τέχνης, και όπως ισχύει για τις εκθέσεις του ReMap3, η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το ReMap3 τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού και του Δήμου Αθηναίων και εντάσσεται στο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Athens Every Week.