Αναπολώντας

διοργανωτές
· Εκθέσεις · Καβάλα // Δημοσίευση: 12 Απρ 2010

έκθεση φωτογραφίας, γλυπτικής και ειδών λαϊκής παράδοσης στη Καβάλα

Το Πανελλήνιο Κέντρο Υποβρύχιας Φωτογραφίας, Έρευνας και Τεχνολογίας, συνδιοργανώνει με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λιμεναρίων «Το Κάστρο», τον Προοδευτικό Μορφωτικό Σύλλογο Καλλιράχης, το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καβάλας, έκθεση φωτογραφίας, γλυπτικής και ειδών λαϊκής παράδοσης με τον τίτλο: «Αναπολώντας…», από τις 12 Απριλίου 2010, ημέρα Δευτέρα, έως τις 17 Απριλίου 2010, ημέρα Σάββατο, στο φουαγιέ της Νομαρχίας Καβάλας.

Ο σκοπός της έκθεσης, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, είναι:

«Να μας οδηγήσει αρκετά χρόνια πίσω, για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι, για έναν κόσμο που έχουμε χάσει και ελάχιστα πράγματα έχουν μείνει αναλλοίωτα από αυτόν. Θα πρέπει να διαφυλάξουμε ότι μας έχει απομείνει από την πολιτιστική μας κληρονομιά και οι μνήμες μας να μείνουν αναλλοίωτες στο χρόνο.

Οι φωτογραφίες αναφέρονται στο σήμερα και σε ότι έχει απομείνει από το χθες, από τα Καζαβήτια της Θάσου και είναι του ερασιτέχνη βραβευμένου φωτογράφου Ιωάννη Σταματιάδη. Τα γλυπτά είναι από ξύλα της Θάσου και είναι έργα του καταξιωμένου γλύπτη Κώστα Λόβουλου, τα δε είδη λαϊκής παράδοσης, προέρχονται από το λαογραφικό μουσείο Καλλιράχης και από προσωπικές συλλογές. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, ώστε ο χώρος του φουαγιέ της Νομαρχίας Καβάλας, να μετατραπεί σε ένα χώρο, όπου θα συνδυάζεται η τέχνη με τη λαϊκή παράδοση και να μας δώσει εικόνες από έναν παραδοσιακό οικισμό, όπως είναι τα Καζαβήτια της Θάσου, με είδη που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι πριν από αρκετά χρόνια. Αυτά τα είδη χρησιμοποιούνταν σε όλο σχεδόν τον Ελλαδικό χώρο».