Ανρί Καρτιέ - Μπρεσόν: Ο φωτογράφος: Η δημιουργία μιας εποχής

Ανρί Καρτιέ - Μπρεσόν: Ο φωτογράφος: Η δημιουργία μιας εποχής
· Εκδόσεις · Βιβλία // Δημοσίευση: 17 Οκτ 2011

βιβλίο από τον Βασίλη Καρκατσέλη και τις Εκδόσεις Σχήμα και Χρώμα

Ανρί Καρτιέ-Μπρεσόν. Ο φωτογράφος, που κατ εξοχήν σημάδεψε έναν ολόκληρο τομέα της σύγχρονης φωτογραφίας, εξετάζεται στην πρωτότυπη αυτή εργασία παράλληλα με τα γεγονότα που χαρακτήρισαν τη ζωή του και τον διαμόρφωσαν ως άνθρωπο και καλλιτέχνη.

Ο φωτογράφος της "Αποφασιστικής Στιγμής" παρουσιάζεται στα πρώτα του βήματα ως ζωγράφος. Βλέπουμε τις νεανικές επιρροές από πουρισμό, σουρεαλισμό και φτάνουμε, χρονιά τη χρονιά μέχρι και το 1973, τότε που ο Έλληνας φίλος του Τεριάντ - Ελευθεριάδης, τον έπεισε να σταματήσει τη φωτογραφία.

Αποσπάσματα από μανιφέστα και κείμενα, συνοπτικά χρονολόγια, φωτογραφίες, καθώς και μία πλήρης βιβλιογραφία, συμπληρώνουν το κείμενο.

Αξίζει ίσως να τονιστεί ο ξεχωριστός τρόπος ανάπτυξης του βιβλίου: Η ζωή και οι διαμορφούμενες κάθε φορά απόψεις του φωτογράφου περιγράφονται στις δεξιές σελίδες, ενώ στις αριστερές, ο αναγνώστης βρίσκει όλα εκείνα τα αποσπάσματα που τον βοηθάνε να κατανοήσει την εποχή, την εξέλιξη της σκέψης και τέλος το ίδιο το έργο του καλλιτέχνη.

Βασίλης Καρκατσέλης
Ο Βασίλης Καρκατσέλης γεννήθηκε στο Παλαιό Φάληρο το 1952. Παρακολούθησε και συνεχίζει με κάθε ευκαιρία να παρακολουθεί, μαθήματα ζωγραφικής, χαρακτικής και φωτογραφίας. Έχει παρουσιάσει τη χαρακτική και ζωγραφική του εργασία σε 11 ατομικές και πάνω από 50 ομαδικές εκθέσεις, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Του έχουν απονεμηθεί γι αυτήν 5 διπλώματα και έπαινοι. Τη φωτογραφική του εργασία έχει παρουσιάσει σε 22 ατομικές και πάνω από 100 ομαδικές εκθέσεις. Διετέλεσε παραγωγός ραδιοφωνικών πολιτιστικών εκπομπών, ενώ άρθρα του με θεωρητικά και κριτικά κείμενα για τη φωτογραφία, την αισθητική, την τέχνη και τον πολιτισμό, έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Το 1984 αποσύρθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου εργάζεται κυρίως με την καλλιτεχνική φωτογραφία. Την ίδια χρονιά ίδρυσε τη Φωτογραφική Ομάδα Τριανδρίας (γνωστή ως Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης), το 1988 την Πολυμορφική Ομάδα Φωτόδραμα και το 2001 την Ελληνική Λομογραφική Εταιρεία. Ως μέλος διάφορων δραστήριων καλλιτεχνικών ομάδων, εργάζεται για τη διάδραση των τεχνών. Διδάσκει φωτογραφία σε διάφορες σχολές.

Λεπτομέρειες
Εκδόσεις: Σχήμα και Χρώμα
Υπότίτλος: Ο φωτογράφος: Η δημιουργία μιας εποχής
Κωδικός προϊόντος: 69269
ISBN: 960-7400-07-0
Γλώσσα: Ελληνικά
Έτος Έκδοσης: 1995
Τόπος Έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Αριθμός Σελίδων: 109
Είδος: Βιβλίο
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόμοι: 1
Διαστάσεις: 21χ14

Στη παρακάτω διεύθυνση μπορεί να βρεί κανείς το βιβλίο του Βασίλη Καρκατσέλη
http://www.paper-bookland.gr/books.asp?action=publisher&pubID=6629