Τσικουδιά – Κρήτης Πνεύμα

άντρας κατά την παρασκευή τσικουδιάς
· Εκδόσεις · Εκθέσεις · Λευκώματα · Αθήνα // Δημοσίευση: 18 Νοε 2011

έκθεση φωτογραφίας και παρουσίαση του λευκώματος του Ανδρέα Σμαραγδή στην Αθήνα

Στις 18 Νοεμβρίου 2011 και 8 το βράδυ, ο χώρος Τέχνης & Φιλοξενίας “’Ελαιών - loft” στο Βοτανικό φιλοξενεί την έκθεση φωτογραφίας του Ανδρέα Σμαραγδή με τίτλο “Τσικουδιά – Κρήτης Πνεύμα” και την παρουσίαση του λευκώματος με τον ομώνυμο τίτλο των εκδόσεων Δοκιμάκη.

Το λεύκωμα απέσπασε το 3ο Παγκόσμιο Βραβείο στην κατηγορία Best Spirits Books στην έκθεση Gourmand World Cookbook Fair 2011 που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στις 3-6 Μαρτίου 2011. Στη φετινή έκθεση συμμετείχαν 154 χώρες με περισσότερους από 6.000 τίτλους βιβλίων.

Η Αθήνα θα έχει τη σπάνια ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά με εικόνες, γεύσεις και κουβέντες, τον μαγικό κόσμο του πιο δημοφιλούς παραδοσιακού ποτού που παράγεται με μυσταγωγική ιεροτελεστία στα σπιτικά αποστακτήρια -και όχι μόνο - όλης της Κρήτης.

Ο Ανδρέας Σμαραγδής, με θαυμαστό τρόπο, μας περνάει, έχοντας ο ίδιος δικαίωμα στην πρόσβαση, πίσω από την χαμηλή πόρτα, στο σκοτεινό χώρο του αποστακτηρίου, μας δείχνει το καζάνι όπου χοχλάζουν τα τσίκουδα των σταφυλιών, μας κερνάει φως και διαύγεια στα μικρά διαφανή ποτηράκια, τσουγκρίζει μαζί μας την ειλικρίνεια και το πάθος και εύχεται “στην υγειά μας” με το απαράμιλλο χαμόγελο του φακού του.

Εικόνες που σε μεθάνε καλοσύνη, σε καλωσορίζουν στο κρητικό, φιλόξενο σπιτικό, σε προκαλούν να αγγίξεις με τα χείλη σου το παρθένο απόσταγμα, σε ταξιδεύουν σε μια εξερευνητική αποστολή για να ανακαλύψεις κι εσύ, σε όλο του το μεγαλείο, το κρητικό πνεύμα!...

Τις φωτογραφίες συνοδεύουν, με αποστάγματα σοφίας, ο καθηγητής Ιατρικής Ηλίας Καστανάς και ο λέκτορας εργαστηριακής ενδοκρινολογίας Γιώργος Νότας. Τις λεζάντες των φωτογραφιών σχολιάζει με τον δικό του, ποιητικό τρόπο, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων.

Στη βραδιά μας θα είναι πολλοί φίλοι. Μεταξύ αυτών θα είναι και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Γεύσης Αντώνης Παναγιωτόπουλος, ο πρώην υπουργός Τουρισμού Νίκος Σκουλάς και ο Λουδοβίκος των Ανωγείων που θα μας πουν δυο λόγια για την τσικουδιά.

Τη συζήτηση θα συντονίζει η ηθοποιός Τίνα Αλεξοπούλου.

Το βίντεο που συνοδεύει την έκδοση είναι δημιουργία του κινηματογραφιστή Βασίλη Φλουρή.
Ο Ελαιών - loft, εκτός από το κέρασμα της τσικουδιάς και τους μεζέδες που θα προσφέρει, θα λειτουργήσει ένα καζάνι με όλη την παραδοσιακή διαδικασία της απόσταξης, ώστε να βιώσει ο επισκέπτης με τη συμμετοχή του μια μοναδική εμπειρία. Σε πείσμα των δύσκολων καιρών που διανύουμε, εμείς δηλώνουμε παρόντες με την κρητική μας φιλοξενία, στέκουμε όρθιοι και επιμένουμε στα ελληνικά-κρητικά χέρια και προϊόντα, όπως είναι το θείο απόσταγμα της τσικουδιάς.

Η βραδιά θα συνοδεύεται από ζωντανή κρητική μουσική.