Το Λιμάνι «επιστρέφει» στην πόλη

γερανοί λιμανιού
· Φεστιβάλ · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 15 Δεκ 2011

εκδηλώσεις στα πλαίσια της ανάπλασης στην α΄ προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης

Μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης στην α΄ προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης ο χώρος «παραδίδεται» στους κατοίκους και στους επισκέπτες της πόλης. Ένας χώρος περιπάτου, αναψυχής και πολιτισμού δίπλα και «πάνω» στη θάλασσα. Ανοιχτός σε όλους.

Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης γιορτάζει. Σε συνεργασία με δημόσιους φορείς της πόλης και συγκεκριμένα το δήμο Θεσσαλονίκης, την ΕΡΤ 3, το Κρατικό Ωδείο, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το Μουσείο Φωτογραφίας, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Ολυμπιακό Μουσείο.

Στις 17 Δεκεμβρίου από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα στην α΄ προβλήτα του λιμανιού η μουσική συναντά τα εικαστικά και τις δραστηριότητες για παιδιά σε μια γιορτή πολιτισμού, στην οποία είναι καλεσμένη όλη η πόλη. Κι εσείς…
Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ δήλωσε τα εξής:

«Οι φορείς είτε του δημοσίου, είτε του ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο της κοινωνικής τους λειτουργίας και της ευαισθησίας τους για τα κοινά έχουν την υποχρέωση να διαμορφώνουν και να αναδεικνύουν δημόσιους χώρους και να τους προσφέρουν για χρήση στους πολίτες. Ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, μια όμορφη πόλη που έχει λιγοστούς, αλλά εν πολλοίς κακοποιημένους ανοιχτούς δημόσιους χώρους, η πρωτοβουλία της ΟΛΘ ΑΕ να πραγματοποιήσει την ανάπλαση της α΄ προβλήτας έχει ιδιαίτερη σημασία. Πολύ περισσότερο που βρισκόμαστε σε μια εποχή που η έννοια του δημόσιου αγαθού ή συμφέροντος τείνει να εξοβελιστεί».

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης συμμετέχει στις εκδηλώσεις με τίτλο «Το Λιμάνι "επιστρέφει" στην πόλη» για την ολοκλήρωση της ανάπλασης της Α’ Προβλήτας του Λιμανιού στις 17/12/11. Οι δράσεις του ΜΦΘ πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Δράσεις Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Ειδική δράση-happening με τον φωτογράφο Σπύρο Στάβερη: «Γύρω-γύρω όλοι και στη
μέση…;»

Χώρος: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Ώρα: 12.00-14.00

Με αφορμή την εκδήλωση «Διανυκτέρευση στο Μουσείο Vol3» που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης στις 16 Δεκεμβρίου, ο Σπύρος Στάβερης θα φωτογραφίσει, εκτός από τα παιδιά που θα διανυκτερεύσουν στο Μουσείο, όσα άλλα παιδιά ενδιαφέρονται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο - στούντιο μέσα στο Μουσείο. Τα παιδιά θα πάρουν μαζί τους φεύγοντας τη φωτογραφία με το πορτρέτο τους.

Παράλληλα, θα υπάρχει εργαστήριο κυανοτυπίας.
Η έκθεση του Σπύρου Στάβερη «Ένας κόσμος χωρίς περιθώρια» παρουσιάζεται στο ΜΦΘ έως τις 04/02/12.
Στο πλαίσιο της προβάλλεται ένα φιλμ για τον δημιουργό (Σκηνοθεσία: Πάνος Θωμαΐδης, Παραγωγή: Path Productions).

Οπτικοακουστικές προβολές (τρεις ενότητες)
Χώρος: Φυλάκια πύλης (Είσοδος Λιμανιού δίπλα από τον Ερυθρό Σταυρό)
Ώρα: 12.00-18.00

Α) Προβολή φωτογραφιών με τίτλο «Ματιές στο Λιμάνι», η οποία περιλαμβάνει ιστορικές φωτογραφίες του Λιμανιού (1960-1970) από το αρχείο του Σωκράτη Ιορδανίδη / Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
Β) Προβολή φωτογραφιών με τίτλο «Ματιές στο Λιμάνι» με φωτογραφίες από τη δράση με τίτλο «24 ώρες στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης», κατά την οποία μέλη του Φωτογραφικού Κέντρου Stereosis (Κοσμάς Παυλίδης, Ιωάννης Βασιλάκης, Αχιλλέας Παπαθεοδώρου) φωτογράφισαν περιοχές της Α’ και Β’ Προβλήτας σε διαφορετικές στιγμές μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο.
Γ) Προβολή φωτογραφιών από το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από τους σπουδαστές στα Σεμινάρια
EXILE-Καμίλο Νόλλας (Σωκράτης Αδαμόπουλος, Ηλιάνα Αλεξάνδρου, Βούλα Λιάκα, Νίκος Καρανικόλας, Γιάννης Καρδαράς, Μάκης Καρδαράς, Τάσος Κουτσογιάννης, Νίκος Φίλιας). Η εργασία αυτή πραγματοποιήθηκε τον Μάιο 2011 στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της PhotoBiennale με θέμα τον «Τόπο».

Φωτογραφικά δρώμενα σε συνεργασία με το Φωτογραφικό Κέντρο Stereosis
Χώρος: Φυλάκια πύλης (Είσοδος Λιμανιού δίπλα από τον Ερυθρό Σταυρό)
Ώρα έναρξης: 12.00

Α) Camera obscura-experience: Εγκατάσταση μιας camera-obscura και πραγματοποίηση εκπαιδευτικής δράσης για την ιστορία του φωτός. Ομάδα Camera Obscura Experience: Τατιάνα Φουντουκίδου, Γιάννης Ηλιόπουλος, Σωτήρης Παπαδόπουλος, Στέργιος Χριστοδουλίδης, Εμμανουήλ Παπαδόπουλος
Β) PhotoDay at the Port: Φωτο-μαραθώνιος από τους σπουδαστές της Stereosis στον χώρο του Λιμανιού, και στη συνέχεια προβολή των εργασιών στο τέλος της ημέρας.
Γ) Έκθεση φωτογραφίας για το Λιμάνι: Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα, όπως προέκυψαν από τις φωτογραφικές εργασίες μελών της Stereosis (Άγγελος Ζυμάρας, Κοσμάς Παυλίδης, Πασχάλης Τσεϊνές, Ανδρέας Τσονίδης, Αντώνης Χατζηθεοδωρίδης).

Bazaar βιβλίων
Χώρος: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Ώρα: 12.00-18.00

Στο Bazaar θα πωλούνται με έκπτωση 50-70% εκδόσεις και κατάλογοι του
Μουσείου Φωτογραφίας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων επίσης περιλαμβάνει:

• Ο δήμος Θεσσαλονίκης συμβάλλει στη γιορτή αφενός στο μουσικό πρόγραμμα, αφού θα παίξουν τόσο η φιλαρμονική –στον υπαίθριο χώρο- όσο και η συμφωνική ορχήστρα του δήμου -στο εντευκτήριο. Επίσης, στελέχη των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών του δήμου θα βρίσκονται στο εντευκτήριο και θα οργανώνουν δράσεις για τα παιδιά.
• Στους χώρους της α΄ προβλήτας θα παίξουν σχήματα από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, «γεμίζοντας» την ατμόσφαιρα με μουσικές εξαίσιες. Πρόκειται για μπάντα πνευστών, σύνολο σαξοφώνων, σύνολο εγχόρδων «Ροτόντα», σύνολο βυζαντινής μουσικής και σύνολο κρουστών.
• Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου συμμετέχει στη γιορτή του λιμανιού παρέχοντας τη δυνατότητα στο κοινό να περιηγηθεί στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μάλιστα από τις 4 έως τις 6 το απόγευμα θα υπάρχει δωρεάν ξενάγηση. Επιπλέον, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ. θα προβάλλεται οπτικό υλικό με στιγμιότυπα από την ιστορία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης α΄ προβλήτα του λιμανιού. Να σημειωθεί ότι τα παιδιά που θα βρεθούν στον χώρο θα μπορούν να συμμετάσχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου, με θέμα τον κινηματογράφο.
• Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα υποδεχθεί τους επισκέπτες του Σαββάτου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στην α΄ προβλήτα. Με αφορμή το ότι η γιορτή του λιμανιού συμπίπτει με το τελευταίο Σαββατοκύριακο της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν τρεις ξεναγήσεις στο ΚΣΤΘ και στην έκθεση που φιλοξενείται εκεί (12, 3 μ.μ., 5 μ.μ.), μέρος του κεντρικού προγράμματος με τίτλο «Ο Γκρεμός και το Ρέμα». Επιπλέον θα διανεμηθεί και ο κατάλογος από το 3ο Διεθνές Εργαστήριο Νέων Καλλιτεχνών με τίτλο “Domino”, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της 3ης Μπιενάλε.
• Το Ολυμπιακό μουσείο από τη 1 μ.μ. έως τις 5 μ.μ. οργανώνει στο χώρο του αντλιοστασίου, όπου και παρουσιάζεται η έκθεση «Ναυταθλητισμού» δράσεις για παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών υπό τον θεματικό τίτλο «Στολίζω το καραβάκι»: Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν ξεναγήσεις στην έκθεση «Ναυταθλητισμού, κατασκευές ναυτικών κόμπων και ατομικού σκάφους – παιχνιδιού (για παιδιά 5 – 7 ετών) και δραστηριότητες με θέμα τον ναυταθλητισμό και τις επιστήμες (φυσική) που διέπουν τη ναυσιπλοΐα και τους αγώνες ταχύτητας (για παιδιά 8 έως 12 ετών). Επίσης, στο χώρο εξωτερικά της έκθεσης θα βρίσκεται σκάφος, όπου τα παιδιά θα μπορούν να γνωρίσουν τα ναυτικά αθλήματα.
• Η ΕΡΤ 3 συμβάλλει στη γιορτή με την επικοινωνιακή της χορηγία, τη δημιουργία και την προβολή και μετάδοση τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σποτ.

Επίσης, στη γιορτή θα συμμετάσχει εθελοντικά η ομάδα «Parallaxi», που στην αποθήκη Δ θα συγκεντρώσει τρόφιμα, φάρμακα, παιχνίδια, παιδικά βιβλία και άλλα είδη πρώτης ανάγκης τα οποία θα προσφερθούν σε ιδρύματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ παράλληλα θα οργανώσει δράσεις για παιδιά, που σχετίζονται με το πνεύμα των ημερών των Χριστουγέννων.