Εσωτερικός κόσμος - Χίος

Φωτογραφία Έκθεσης
· Εκθέσεις · Κωνσταντινούπολη // Δημοσίευση: 20 Δεκ 2011

έκθεση φωτογραφίας του Στρατή Βογιατζή στην Κωνσταντινούπολη

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και ο τουρκικός πολιτιστικός οργανισμός DEPO συνδιοργανώνουν την έκθεση «Εσωτερικός κόσμος – Χίος» του Στρατή Βογιατζή με φωτογραφίες από τη συλλογή του ΜΦΘ.

Στην έκθεση παρουσιάζονται εικόνες από τους εσωτερικούς χώρους των 24 χωριών της μαστίχας στη Χίο, τα οποία ο δημιουργός φωτογράφιζε για περίπου δυόμισι χρόνια, καθώς και ένα βίντεο διάρκειας 18’ με τίτλο «Μέσα στον Εσωτερικό Κόσμο», που περιγράφει την πορεία των φωτογραφήσεων στα Μαστιχοχώρια. Ο Στρατής Βογιατζής στις εικόνες αυτής της φωτογραφικής σειράς καταγράφει και αποκαλύπτει τα απέριττα και διάφανα κοσμήματα ενός ζωντανού λαϊκού πολιτισμού που έχασε τη μάχη με το χρόνο και κρύφτηκε. Φωτογραφίζει αρχοντόσπιτα, λαϊκά σπίτια, κελάρια, αποθήκες, παντοπωλεία, κουρεία και καφενεία αποτυπώνοντας χώρους παρατημένους εδώ και χρόνια με μια σκόνη στρώση επάνω τους που θυμίζει Πομπηία και το Ακρωτήρι στη Σαντορίνη. ;εν μπαίνει ηδονοθηρικά ούτε υστερόβουλα μέσα στο χώρο. Μπαίνει σαν προσκυνητής μέσα στα όσια και τα ιερά της συλλογικής μνήμης για να καταλάβει και να νιώσει. Γυμνώνεται και μπαίνει στη θέση του Άλλου για να δει αυτό που δε θα δούνε ποτέ οι άλλοι από μόνοι τους. Έτσι μας οδηγεί επιλεκτικά και μυσταγωγικά στα εσωτερικά των σπιτιών, μόνο που εκεί ο διάκοσμός τους αντικατοπτρίζει τα ίδια τα τοπία των ψυχών που τα κατοικούν ή τα κατοικούσαν κάποτε. Εκεί όπου ο χώρος και η διακόσμηση του δεν είναι μια επιδεικτική εξαπάτηση ή μια φροντισμένη επικάλυψη της αλήθειας αλλά μια ταπεινή σκηνογραφία της ανάγκης, του μέτρου, του άχθους, της απώλειας αλλά και του παιγνιώδους οίστρου για τη ζωή που με μαζί με την πίστη και την ελπίδα γαλούχησαν αιώνες ολόκληρους τον λαϊκό πολιτισμό.Οι άνθρωποι μπορεί να απουσιάζουν από τις φωτογραφίες του Βογιατζή μα βλέπουμε τα ίχνη τους σε κάθε φωτογραφία. Ο Βογιατζής συνέλαβε με το φακό του το αποτύπωμα ενός τόπου ο οποίος ξεπερνάει τα όρια του γεωγραφικού του προσδιορισμού. Τα απλά και τα ουσιώδη αυτού του πολιτισμού είναι εκεί όπου αναγνωρίζουμε με δέος και ρίγος την πραγματική μας ταυτότητα.

(από τα κείμενα των Δήμου Αβδελιώδη, Γιώργου Πίττα)

Η έκθεση παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της PhotoBiennale / 21ης ΔιεθνούςΦωτογραφικής Συνάντησης (που διοργανώνεται από το ΜΦΘ) στη Θεσσαλονίκη, τη Χίο, το Τορίνο (2010) και την Τεργέστη (2011).

Το βιβλίο του Στρατή Βογιατζή «Εσωτερικός κόσμος, Μαστιχοχώρια» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Seppuku.

Στρατής Βογιατζής Γεννήθηκε στη Χίο το 1978. Σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Κοινωνικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες φωτογραφικές αποστολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει λάβει μέρος σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και θέματά του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά. Έχουν εκδοθεί τέσσερα βιβλία με το έργο του.
www.stratisvogiatzis.com

Εγκαίνια έκθεσης: 21/12/11, 18.30
Με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη.