Μεταίχμιο

γυναικεία φιγούρα με μακρύ άσπρο φόρεμα κινείται μπροστά από τζάκι παραδοσιακού σπιτιού
· Εκθέσεις · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 27 Απρ 2010

έκθεση φωτογραφίας της Μαρίλης Παπαδοπούλου στο πλαίσιο της PhotoBiennale

Η δημιουργός επιστρέφει στο σπίτι των παιδικών της χρόνων στην Κέρκυρα, ένα σπίτι γεμάτο ιστορίες και αναμνήσεις, σε μια προσπάθεια να αποτυπώσει φωτογραφικά έναν τόπο που έχει επηρεάσει τη δική της, προσωπική αντίληψη των πραγμάτων. Οι αναμνήσεις της γιαγιάς και της μητέρας της ζωντανεύουν μπροστά της, συνθέτοντας έτσι μοναδικά στιγμιότυπα από διαφορετικούς χώρους του σπιτιού. Παλιές φωτογραφίες στους τοίχους, έπιπλα και παιδικά παιχνίδια από το παρελθόν, ζωγραφικοί πίνακες που άφησαν κάποτε κάποιοι καλλιτέχνες οι οποίοι νοίκιαζαν ένα μέρος του σπιτιού, απεικονίζονται ως σημαντικοί σταθμοί της εξιστόρησης της πορείας του σπιτιού στο χρόνο. Σε συνδυασμό με τα έντονα χρώματα και το φως, η δημιουργός συνθέτει εικόνες ενός τόπου ιδιαίτερης συναισθηματικής αξίας για την ίδια, ενός χώρου που παρά τη φθορά του χρόνου δεν έπαψε να αποτελεί τόπο συνάντησης και συμβίωσης γενεών.

Μαρίλη Παπαδοπούλου
Γεννήθηκε στη Ρόδο το 1981. Σπούδασε στο Τμήμα Φωτογραφίας του ΤΕΙ Αθήνας, ενώ παρακολούθησε μαθήματα στην Accademia Di Belle Arti Di Venecia. Έχει διακριθεί με πρώτα βραβεία σε δύο φωτογραφικούς διαγωνισμούς και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Τόπος
Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, ο τόπος είναι κάτι μεγαλειώδες και δύσκολο να συλληφθεί, ωστόσο είναι κοινώς παραδεκτό ότι σχετίζεται με το χώρο και το χρόνο. Γενέθλια γη, πατρικό σπίτι, καταφύγιο, τόπος συνάντησης γενεών, χώρος αυτογνωσίας, ελπίδας και άντλησης δύναμης. Ο τόπος βιώνεται και μέσω των ήχων, των μυρωδιών, των σκέψεων, των συναισθημάτων, εντυπώνεται στη μνήμη. Ο χώρος μέσα στον οποίο η εσωτερική πραγματικότητα και η εξωτερική ζωή συνομιλούν.
Μαρίλη Παπαδοπούλου

Εγκαίνια: 28/04, 19:00