Εσωτερικός κόσμος – Χίος

κουρτίνα, στρωμένο τραπέζι, μπουκάλι με ποτό, καρέκλες, γλυκά
· Εκθέσεις · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 27 Απρ 2010

έκθεση φωτογραφίας του Στρατή Βογιατζή στο πλαίσιο της PhotoBiennale

Ο δημιουργός μας καλεί να επισκεφθούμε τους εσωτερικούς χώρους των 24 χωριών της μαστίχας στη Χίο. Στις έγχρωμες φωτογραφίες του αποτυπώνονται αρχοντόσπιτα, λαϊκά σπίτια, κελάρια, αποθήκες, παντοπωλεία, κουρεία, καφενεία, χώροι παρατημένοι από χρόνια, που όμως αποπνέουν την ατμόσφαιρα μια άλλης εποχής, όταν οι άνθρωποι κατοικούσαν ή εργάζονταν εκεί. Φωτογραφίζοντας το εσωτερικό των σπιτιών στα μαστιχοχώρια, ο Στρατής Βογιατζής επιχειρεί να μας μεταφέρει την αίσθηση που αποπνέουν οι χώροι αυτοί που πλέον δεν κατοικούνται και να αποτυπώσει τον εσωτερικό τους κόσμο, έναν τόπο μνήμης και ιστορίας. Μπορεί οι άνθρωποι να απουσιάζουν, τα ίχνη τους όμως υπάρχουν και μαρτυρούν πολλά για τις συνήθειες, την εργασία τους, την καθημερινή ζωή τους. Ακόμη όμως και στις φωτογραφίες του που απεικονίζει χώρους που κατοικούνται μέχρι και σήμερα, μπορεί κανείς να διακρίνει στοιχεία από τις παραδόσεις, τις αντιλήψεις και τις συνήθειες των κατοίκων. Για παράδειγμα, βλέπουμε το χαρακτηριστικό τρόπο με τον οποίο τα αντικείμενα είναι τακτοποιημένα μέσα στα σπίτια ή στα μαγαζιά, ο οποίος αναδεικνύει μοναδικά το γούστο των ανθρώπων που ζουν εκεί.

Ο επισκέπτης της έκθεσης έχει επίσης την ευκαιρία να δει και ένα βίντεο διάρκειας 18’ με τίτλο «Μέσα στον Εσωτερικό Κόσμο», το οποίο περιγράφει την πορεία των φωτογραφήσεων στα Μαστιχοχώρια. Κάτοικοι των χωριών αυτών αφηγούνται ιστορίες για τα σπίτια τους και τον τότε τρόπο ζωής τους.

Ιδέα-σχεδιασμός: Μάνος Παπαδόπουλος
Επιμέλεια: Βίλλυ Μπάρα, Στρατής Βογιατζής
Κάμερα: Bίλλυ Μπάρα, Studio Focus, Στρατής Βογιατζής

Το βιβλίο του Στρατή Βογιατζή «Εσωτερικός κόσμος, Μαστιχοχώρια» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Seppuku.

Στρατής Βογιατζής
Γεννήθηκε στη Χίο το 1978. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Κοινωνικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες φωτογραφικές αποστολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει λάβει μέρος σε διάφορες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και θέματά του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά. Έχουν εκδοθεί τέσσερα βιβλία με το έργο του.
www.stratisvogiatzis.com

Ο τόπος για μένα σχετίζεται με την παιδική μου ηλικία, έχει να κάνει με κάτι οικείο και αναδύει μια αίσθηση ασφαλείας. Αυτός ο τόπος για μένα είναι η Χίος, ο τόπος που γεννήθηκα και μεγάλωσα, ο οποίος διαμόρφωσε εν πολλοίς το δικό μου εσωτερικό τοπίο και καθόρισε τις μετέπειτα συναντήσεις μου με τους εκάστοτε τόπους.
Στρατής Βογιατζής

Επιμέλεια Έκθεσης: Koσμάς Παυλίδης | Stereosis
Σε συνεργασία με την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης
Εγκαίνια: 28/04, 19:00