Ανάκληση

δίπτυχο φωτογραφιών / λιμάνι, κόκκινο, μπλε, νερό / παιδί
· Εκθέσεις · Αθήνα // Δημοσίευση: 29 Απρ 2010

έκθεση φωτογραφίας της Άννας Χατζηστεφάνου

Στη φωτογραφική έκθεση Ανάκληση η Άννα Χατζηστεφάνου παρουσιάζει μια συνάντηση έγχρωμων και ασπρόμαυρων εικόνων. Το ασπρόμαυρο αποσπασματικό παρελθόν συναντά τα έγχρωμα τοπία του παρόντος σε μια δοκιμή συνομιλίας. Η έκθεση περιλαμβάνει δεκαπέντε δίπτυχα. Kαθένα από αυτά αποτελείται από μία έγχρωμη φωτογραφία και μία ασπρόμαυρη.

Η φωτογράφος επιχειρεί να φωτίσει τη διαδικασία της ανάκλησης, το πέρασμα από την ασπρόμαυρη στην έγχρωμη εικόνα. Η έγχρωμη φωτογραφία αριστερά είναι ένα σύγχρονο, έγχρωμο αποτύπωμα της πόλης και πιο συγκεκριμένα των λεπτομερειών που περνούν, συνήθως, απαρατήρητες. Η ασπρόμαυρη δεξιά είναι εικόνα που η φωτογράφος ανακαλεί απο το φωτογραφικό της αρχείο, σε μια προσπάθεια-δοκιμή αντίδρασης στο φωτογραφικό τηςενδιαφέρον, όπως αυτό εκφράζεται σήμερα.Μια συνάντηση-διασταύρωση του έγχρωμου τοπίου του παρόντος με το ασυνείδητο ασπρόμαυρο παρελθόν. Ένα παρελθόν αποσπασματικό, που διαχέεται ωστόσο στο σήμερα όπως και οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες που συνοδεύουν τις εικόνες του παρόντος, προσδιορίζοντας τις χρωματικές επιλογές και τις συνθέσεις.

Η ιδέα της έκθεσης επικεντρώνεται στην ανάδειξη των ιδιαίτερων όψεων του αστικού τοπίου. Η εικόνα της πόλης αναδεικνύεται μέσα από αποσπασμαστικά κομμάτια πληροφοριών, τα οποία σύλλεγουμε καθημερινά καθώς περιπλανιόμαστε ανάμεσα στους όγκους των κτιρίων και στους ζωγραφισμένους τοίχους και πεζοδρόμια.

Προσπαθώντας να απομονώσει κάποια σχήματα και χρώματα, εστιάζει σε λεπτομέρειες, που έτσι και αλλιώς υπάρχουν, με στόχο να δημιουργήσει μία δική της πραγματικότητα, αποσπασματική και αυτή, αλλά διαφορετική και μοναδική εφόσον αποτελείται απο στοιχεία που έχουν αποσπασθεί απο το καθημερινό τους βάρος.

Εγκαίνια Πέμπτη 29 Απριλίου, 19.00