Τόπος. Πτυχές του Χώρου

ηλιοτρόπια
· Εκθέσεις · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 30 Απρ 2010

έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Μάρκου στο πλαίσιο της Photobiennale

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Goethe-Institut και της DZ Bank, εγκαινιάζει την έκθεση της διακεκριμένης Γερμανίδας φωτογράφου Inge Rambow, "Niemandsland", η οποία παρουσιάζεται σε διάλογο με την έκθεση του βραβευμένου Έλληνα  φωτογράφου Νίκου Μάρκου, «Τόπος. Πτυχές του Χώρου», μια παραγωγή του ΜΦΘ.

Η έκθεση του Νίκου Μάρκου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο της PHotoEspaña 2009, στην πόλη Cuenca της Ισπανίας. Η έκθεση περιστρέφεται γύρω από την έννοια της αναζήτησης και επικεντρώνεται στα ταξίδια του δημιουργού στην Ελλάδα. Δεν πρόκειται για μια τυπική παρουσίαση της Ελλάδας με τα συνηθισμένα στερεότυπα. Συναντούμε τοπία - φυσικά και αστικά - που αποκαλύπτουν τη μοναδικότητα της χώρας και τη διαφορετικότητα της ως προς την ίδια της την εικόνα αλλά και ως προς το ευρωπαϊκό στοιχείο. Αλλά περισσότερο απ’ όλα, σ’ αυτές τις έγχρωμες εικόνες φτάνουμε σ’ έναν «Τόπο» σύνθετης απλότητας: όλες οι εικόνες εκ πρώτης όψεως φαίνονται απλές, αλλά έχοντας κατανοήσει το ρόλο της λεπτομέρειας που είναι ενσωματωμένη στο σύνολο των έργων, μας δίνεται η δυνατότητα των πολλαπλών αναγνώσεων και η πρόσβαση σε έναν τόπο, όπου οι αποχρώσεις ανασυνθέτουν το νόημα ξανά και ξανά.

Νίκος Μάρκου
Γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έργα του έχουν διακριθεί και βραβευτεί, ενώ έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. "COSMOS" και "Geometries" είναι οι τίτλοι των λευκωμάτων του. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
www.nikosmarkou.com

Εγκαίνια: 30/04, 21:00