Το τελευταίο τείχος

πόστερ κοριτσιού που κλαίει κρατώντας τη φωτογραφία ενός στρατιώτη
· Εκθέσεις · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 30 Απρ 2010

έκθεση φωτογραφίας του Carlo Bevilacqua στο πλαίσιο της Photobiennale

Το 2009 μπορεί να γιορτάστηκαν τα 20 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου, όμως λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι το 2010 υπάρχει ακόμη ένα τείχος στην Ευρώπη που χωρίζει μια πρωτεύουσα και ένα κράτος: την Κύπρο. Πρόκειται για το «τελευταίο τείχος», όπως το αποκαλεί ο δημιουργός Carlo Bevilacqua, που βρίσκεται στη Λευκωσία και χωρίζει τους Έλληνες από τους Τούρκους. Η έκθεση αποτελεί ένα φωτογραφικό ταξίδι κατά μήκος του εσωτερικού ορίου της πόλης, αποκαλύπτοντας το εξαϋλωμένο πρόσωπο των εγκαταλελειμμένων χωριών, των ρημαγμένων κτιρίων, των πύργων κατόπτευσης, του αγκαθωτού συρματοπλέγματος και την απόκοσμη εμφάνιση ενός εξωπραγματικού τοπίου. Παράλληλα, ο δημιουργός φωτογραφίζει παιδιά, καθημερινούς ανθρώπους, είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά του τείχους, σ’ έναν τόπο γεμάτο μνήμες και ιστορίες σύγκρουσης και εγκατάλειψης. Σπίτια ερειπωμένα, με σακιά με άμμο στα παράθυρα, στρατιώτες που φυλάνε τα σύνορα και τα οδοφράγματα στους δρόμους, σημεία ελέγχου και απαγορευτικές πινακίδες αποκαλύπτονται ως σημεία-σύμβολα ενός τόπου που φέρει έντονα τη μνήμη επάνω του: του τελευταίου τείχους.

Carlo Bevilacqua
Γεννήθηκε στο Παλέρμο το 1961. Παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας στο Istituto Europeo di Design (IED) στο Μιλάνο. Το 1995 ξεκίνησε να συνεργάζεται με το πρακτορείο “Marka”, ενώ το 1998 ίδρυσε με τον Enrico Grisanti την εταιρεία παραγωγής “XTV Productions”, που εξειδικεύεται στις υπηρεσίες φωτογραφίας και βίντεο. Πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε ομαδικές, ενώ σκηνοθέτησε ταινίες και βίντεο κλιπ.  Εργάζεται ως φωτογράφος και σκηνοθέτης.
www.carlobevilacqua.com

Ένας τόπος είναι η μνήμη του και η μνήμη του είναι η ταυτότητά του. Δεν υπάρχει τόπος χωρίς μνήμη. Μου αρέσει να ερευνώ αυτή την προνομιούχα περιοχή της μνήμης, από κομμάτια της πραγματικότητας φιξαρισμένα με φωτογραφικές εικόνες, να αποκαλύπτω την ταυτότητα ενός τόπου και την πολλαπλότητα των σχέσεων που υπάρχουν σε μια προσπάθεια να εξορκίσω την ταχύτητα των αλλαγών που αναπόφευκτα φέρνει επίσης μαζί της η λήθη.

Carlo Bevilacqua

Σε συνεργασία με την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης
Εγκαίνια:  30/04, 20:30