Από τον φλοιό της Κρητικής Γης

Αφίσα Έκθεσης
· Εκθέσεις · Χανιά // Δημοσίευση: 22 Mar 2012

έκθεση της Έφης Τσακρακλίδου στο Alcanea Boutique Hotel στην παλιά πόλη των Χανίων

Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Από τον φλοιό της Κρητικής Γης» της Έφης Τσακρακλίδου, θα λειτουργεί από τις 22 Μαρτίου έως 22 Απριλίου 2012, στο Alcanea Boutique Hotel στην παλιά πόλη των Χανίων.

Η Έφη Τσακρακλίδου εστιάζει τον φακό της στην «αντίσταση» της φύσης απέναντι στις ισοπεδωτικές μεταβολές της σύγχρονης εποχής. Με ευαισθησία, συστηματικότητα και στοχασμό διερευνά, τα σπάνια και απειλούμενα φυτά της Κρήτης. Εκεί που το λιγοστό νερό, ως πινελιά ζωγράφου δίνει ζωή στα μοναδικά χρώματα των προς εξαφάνιση φυτών, σαν ελπίδα ζωής στην σκληρή, βραχώδη, πορώδη εξωτερική πραγματικότητα.

Έφη Τσακρακλίδου
Η Έφη Τσακρακλίδου γεννήθηκε στη Νιγρίτα Σερρών το 1966
Σπούδασε Νοσηλευτική στο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης. Φωτογραφίζει από το 1989. Το 1992 παρακολούθησε το πρώτο φωτογραφικό σεμινάριο που αφορούσε την ιστορία της φωτογραφίας, την φωτοειδησεογραφία, τη φωτογραφία στούντιο, τις τεχνικές σκοτεινού θαλάμου και τις φωτογραφικές μηχανές (Ε.Ο.Κ.). Ακολούθησε το πρόγραμμα του Φωτογραφικού Κύκλου το 1995 που αφορούσε την καλλιτεχνική φωτογραφία και την παραγωγή εκθέσεων. Το 1997 και 1998 παρακολούθησε τα εργαστήρια (workshops), του φωτογραφικού κέντρου Σκοπέλου (Φ.Κ.Σ.) με θέμα την «Μαγική Στιγμή στη φωτογραφία», «φωτογραφία Ντοκουμέντο» και «Σώμα και περιβάλλον» αντίστοιχα.
Το 2005 στο πλαίσιο του προγράμματος «Δια βίου Μάθηση» παρακολούθησε το σεμινάριο "Επικοινωνία, Δημόσιες Σχέσεις, Ανθρώπινες Σχέσεις σε επιχειρήσεις και οργανισμούς" στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Δουλειά της δημοσιεύεται στον Τύπο από το 1992 και έχει συνεργαστεί με περιοδικά όπως το ΒΗΜΑzino, BHMADONNA, BHMAgourmet της εφημερίδας ΒΗΜΑ, το 7ΗΜΕΡΕΣ της εφημερίδας Καθημερινή, το Κοντέινερ της Εφημερίδας Ελευθεροτυπία, ΠΑΡΑΛΛΑΞΗ, FREE, ΚΛΙΚ, ΔΙΦΩΝΟ, κ.ά..
Υπήρξε μόνιμη συνεργάτης της Φωτογραφικής εταιρίας ΦΑΟΣ (1993-1999), και από το 2000 εργάζεται σαν ανεξάρτητη φωτογράφος.
Έχει συνεργαστεί με φορείς και ιδρύματα όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Α.Π.Θ.), Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε.), Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας «Θεσσαλονίκη πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997», Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου Δήμου Σκοπέλου, κ.ά..
Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις ενώ έχει πραγματοποιήσει και πολλές ατομικές.
Έργα της βρίσκονται στις συλλογές του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, MAISON DE LA PHOTOGRAPHIE, Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) και σε ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Είναι μέλος της Ένωσης Φωτοειδησεογράφων Ελλάδος (Ε.Φ.Ε.) και καταγεγραμμένη στον οργανισμό Women In Photography International (W.I.P.I.).