Προσωπικές Καταγραφές - Συλλογικές Απευθύνσεις

αφίσα εκδήλωσης
· Μαθήματα - Σεμινάρια · Αθήνα // Δημοσίευση: 06 Ιουν 2012

εργαστήριο Ψηφιακής Ταινίας Μικρού Μήκους

«Η μυθοπλασία της αισθητικής εποχής ορίζει συνυδαστικά μοντέλα παρουσίασης γεγονότων και αντίληψης που θολώνουν τα υπάρχοντα όρια μεταξύ της λογικής της πραγματικότητας και της λογικής της φαντασίας. Η συγγραφή της ιστορίας και η συγγραφή ιστοριών βρίσκονται σήμερα κάτω από το ίδιο καθεστώς».
Jacques Rancière

Το εργαστήριο
Μέσα στον πλουραλισμό εικόνων που μας κατακλύζουν καθημερινά γεννάται ένα έντονο ερώτημα σχετικά με τη θέση του δημιουργού απέναντι στην παραγόμενη εικόνα της κοινωνίας.
Ποιούς τρόπους έχουμε για να χρησιμοποιήσουμε, αυτόνομα και ανεξάρτητα, τους τρόπους παραγωγής της εικόνας για να προωθήσουμε το προσωπικό μας μήνυμα; Το εργαστήριο ψηφιακής ταινίας μικρού μήκους “Προσωπικές Καταγραφές_Συλλογικές Απευθύνσεις” διαπραγματεύεται τη θέση και τη δύναμη της οπτικής μηχανής ως μέσο υποβολής μηνυμάτων, διερευνώντας τις καλλιτεχνικές ρίζες του σύγχρονου οπτικού διαλόγου, τις δημιουργικές αρχές των οπτικοακουστικών μέσων και τις νέες τάσεις του remix, της σύνθετης χρήσης υπάρχοντος υλικού με την προσωπική δημιουργία εικόνων. Τι πραγματικά συμβαίνει όταν οι δημιουργοί παράγουν σενάρια και εικόνες που βασίζονται στην υπάρχουσα εικονική πραγματικότητα ή όταν
εισέρχονται ενεργά σε μια κοινωνική σφαίρα προκειμένου να παράγουν έργα τέχνης και πληροφόρησης, όταν δηλαδή κινούνται ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη μυθπλασία;
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα συμμετέχουν ενεργά στο διάλογο αυτό, μαθαίνοντας βασικές αρχές κινηματογράφησης και μοντάζ και δημιουργώντας τις δικές τους ταινίες διάρκειας 3 λεπτών.

Διοργάνωση
Το εργαστήριο ψηφιακής ταινίας μικρού μήκους “Προσωπικές Καταγραφές - Συλλογικές Απευθύνσεις” διοργανώνεται στα πλαίσια της δράσης ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ και θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Βυρσοδεψείου (Ορφέως 174) 11 με 14 Ιουνίου (16:00 – 20:00).
Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό στις 16 Ιουνίου. Απευθύνεται σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες, όποιον αντιλαμβάνεται το video και τον κινηματογράφο ως μέσο επικοινωνίας και σχολιασμού,χωρίς προαπαιτούμενη γνώση του αντικειμένου.

Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα
www.ypokataskevi.gr

Διδάσκουν:
Ελισάβετ Αντάπαση (σκηνοθέτης – σκηνογράφος)
Σταμάτης Αμπάτης (φωτογράφος - μοντέρ)
Θεοδώρα Μαλλιαρου (μοντέρ)

Κόστος συμμετοχής 50 €
11, 12 , 13 και 14 Ιουνίου, 4 ώρες καθημερινά
Εγγραφή: info@ypokataskevi.gr – 6944913699
Περιορισμένος αριθμός θέσεων
Απαραίτητη η video κάμερα (οποιουδήποτε είδους, miniDV, DSLR, κλπ)
και ο φορητός υπολογιστής (laptop)
Στείλτε μας κάποιο δείγμα δουλειάς σας ή για ποίο λόγο θέλετε να συμμετάσχετε στο εργαστήριο.