Ελληνική Ακτοπλοΐα 1945-1995

φρεγάτα
· Εκθέσεις · Πειραιάς · Παλαιό Φάληρο // Δημοσίευση: 10 Μάιος 2010

έκθεση φωτογραφίας του Γεωργίου Μ. Φουστάνου

Mία ιδιαίτερης σημασίας έκθεση με τίτλο «Ελληνική Ακτοπλοΐα 1945-1995» του Γεωργίου Μ. Φουστάνου, εγκαινιάζεται την Tρίτη 27 Απριλίου 2010 στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387 , Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11).

Mε την έκθεση αυτή παρουσιάζεται, για πρώτη φορά στο κοινό, το πλήρες χρονικό της εξέλιξης της ελληνικής ακτοπλοΐας και συγκεκριμένα των δρομολογίων που είχαν ως αφετηρία τον Πειραιά, από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και επί μισό αιώνα, μέχρι το 1995. Eποχή δηλαδή που αρχίζει η διαπραγμάτευση των μετοχών εταιρειών της ελληνικής επιβατηγού  ναυτιλίας στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, δημιουργώντας νέα δεδομένα στο χώρο.

Oι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το σύνολο σχεδόν των πλοίων που πραγματοποίησαν δρομολόγια με αφετηρία τον Πειραιά στην προαναφερθείσα περίοδο, 144 συνολικά, τα οποία παρουσιάζονται μέσα από μία σπάνια συλλογή φωτογραφικού και έντυπου υλικού που υπερβαίνει τις 1000 εικόνες, ενώ παράλληλα αναφέρεται το πλήρες ιστορικό τους.

H έκθεση ξεκινά με τα τρία ακτοπλοϊκά πλοία NAYΣIKA, EΛENH και KOPYTΣA, τα μοναδικά που επεβίωσαν του Πολέμου και συνεχίζει με τις προσπάθειες πολλών επιχειρηματιών του χώρου οι οποίοι επιχείρησαν, χωρίς την παραμικρή κρατική βοήθεια, να αποκαταστήσουν την επικοινωνία των νησιών μας με την ηπειρωτική Eλλάδα. Στην προσπάθειά τους αυτή, συνέβαλαν τα μέγιστα και προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του τουρισμού των νησιών μας, ο οποίος εξελίχθηκε στην πορεία ένας από τους βασικούς «αιμοδότες» της ελληνικής οικονομίας.

Η έκθεση «EΛΛHNIKH AKTOΠΛOΪA 1945-1995» ακολουθεί την έκδοση του ομότιτλου βιβλίου του συγγραφέα και ιστορικού ερευνητή κ. Γεωργίου Μ. Φουστάνου, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από την «Αργώ Εκδοτική-Διαφημιστική Μ.Ε.Π.Ε.». Aξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικός αριθμός πλοίων, έχει φωτογραφηθεί από τον ίδιο τον συγγραφέα και παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

Η έκθεση, η οποία παρουσιάζεται σε δύο γλώσσες (ελληνικά-αγγλικά), θα διαρκέσει από την Τετάρτη 28 Απριλίου έως την Κυριακή 15 Μαΐου 2010, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.