A Balkan Tale

αφίσα εκδήλωσης
· Εκθέσεις · Χίος // Δημοσίευση: 01 Αυγ 2012

έκθεση φωτογραφίας στα Οθωμανικά Λουτρά στο Κάστρο της Χίου

Η 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, μετά την αποκατάσταση του Οθωμανικού Λουτρού στο Κάστρο της Χίου, Θα ανοίξει το λουτρό για το κοινό την Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012 και ώρα 20:00.

Στο Οθωμανικό Λουτρό θα φιλοξενηθεί η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "A Balkan Tale" (Μια Βαλκανική Ιστορία) που διοργανώνει η 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe της Αθήνας. Οι φωτογραφίες της έκθεσης αφορούν 50 οθωμανικά μνημεία (τεμένη, λουτρά, ιεροδιδασκαλία, ταφικά μνημεία κ.ά.) που ανήκουν σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων και συνοδεύονται από κείμενα σχετικά με την κατασκευή, τη χρήση και την ιστορία τους.

Το εγχείρημα «A Balkan Tale / Μια Βαλκανική Ιστορία» έχει ως στόχο να προκαλέσει το δημόσιο διάλογο για την κοινή ιστορία των Βαλκανίων και να συμβάλει στη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
Είναι ένα εγχείρημα του Goethe-Institut με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την παραγωγή έχει αναλάβει η ελληνική εταιρία παραγωγής ANEMON, ενώ συμμετέχουν ενεργά δέκα πολιτιστικές ΜΚΟ των Βαλκανίων.

Η ΕΚΘΕΣΗ
Πρόκειται για το έργο πέντε διακεκριμένων φωτογράφων από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων που απεικονίζουν εκ νέου μια σειρά από μοναδικά μνημεία της οθωμανικής περιόδου: Οι φωτογράφοι: Καμίλο Νόλλας-Ελλάδα, Ivan Petrovic-Σερβία, Jutta Benzenberg-Αλβανία/Γερμανία, Ivan Blazhev-Π.Γ.Δ.Μ και Samir Karahoda-Κοσσυφοπέδιο, αποτυπώνουν την ιδιαιτερότητα του κάθε μνημείου και την σημερινή του κατάσταση, με σύγχρονη και επίκαιρη ματιά. Μέσω της επιμέλειας των ιστορικών, η έκθεση θα προσεγγίσει ξανά τη σημασία που έχει για μας σήμερα το κοινό παρελθόν ενώ ταυτόχρονα, είναι μια πρόσκληση να κοιτάξουμε πέρα από εθνικά σύνορα και να διερευνήσουμε την ιστορία των Βαλκανίων στο σύνολό της. Την επιστημονική εποπτεία έχει η Χριστίνα Κουλούρη, ενώ συμμετέχουν διεθνώς αναγνωρισμένοι ιστορικοί, μεταξύ των οποίων ο Μαρκ Μαζάουερ.

Ο ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΤΟΠΟΣ
Ένα πλούσιο περιεχόμενο εξερεύνησης και γνώσης καθώς και ένας διαδραστικός χάρτης δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους χρήστες: επισκέπτες, εκπαιδευτικούς και μαθητές να δουν τα μνημεία, να ενημερωθούν για την ιστορία τους και την σημερινή τους κατάσταση. Στόχος είναι όχι μόνο η εκπαίδευση αλλά και το να ενθαρρυνθεί η επισκεψιμότητα και η προστασία αυτών των μνημείων, καθώς και η δημιουργία μιας χρήσιμης βάσης συγκέντρωσης στοιχείων από περαιτέρω έρευνες. Η ιστοσελίδα είναι διαθέσιμη στα αγγλικά, γερμανικά, σερβικά, αλβανικά, σλαβομακεδονικά και ελληνικά.

Η ΕΚΔΟΣΗ
Μια έκδοση στα αγγλικά θα συνοδεύει την έκθεση και θα περιλαμβάνει φωτογραφίες καθώς και ιστορικά στοιχεία για τα μνημεία και την κληρονομιά της οθωμανικής περιόδου.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ
Η έκθεση περιλαμβάνει μια πρωτότυπη ενότητα που έχει ως στόχο να προσφέρει μια βιωματική εμπειρία της εποχής μέσα από τις αισθήσεις. Οι επισκέπτες θα «ταξιδέψουν» στο χρόνο μέσα από τις μυρωδιές της εποχής (με την επιμέλεια του Ορέστη Δαβία-Βιολόγος της εταιρίας KORRES- Συγγραφέας): το ροδέλαιο, το γιασεμί και τη μαστίχα, αρώματα που έχουν τις ρίζες τους στα βάθη των αιώνων και που παραμένουν δημοφιλή και χρήσιμα ακόμη και σήμερα.