Ρεΐσντερε: 90 χρόνια μετά

αφίσα έκθεσης
· Εκθέσεις · Λήμνος // Δημοσίευση: 15 Αυγ 2012

έκθεση φωτογραφίας στο Χριστοδουλίδειο Ίδρυμα της Μύρινας στην Λήμνο

Ο Οργανισμός Εκπαίδευσης δια βίου μάθησης-Πολιτισμού-Αθλητισμού Δήμου Λήμνου διοργανώνει την φωτογραφική έκθεση «Ρεΐσντερε: 90 χρόνια μετά». Η έκθεση θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 17 Αυγούστου, στη Γιορτή Κρασιού στον Άγιο Δημήτριο.

Πρόκειται για μια δουλειά του ερασιτέχνη φωτογράφου TorosYuksel και της δημοσιογράφου Αναστασίας Σπυριδάκη, οι οποίοι φωτογράφισαν το Ρεΐσντερε, το χωριό που βρίσκεται στην χερσόνησο της Ερυθραίας κοντά στα Αλάτσατα, από όπου κατάγονται οι κάτοικοι του Αγίου Δημητρίου της Λήμνου.

90 χρονιά μετά τον διωγμό,στην μνήμη των παππούδων και γιαγιάδων της, η Αναστασία Σπυριδάκη κάνει σήμερα πραγματικότητα την επιθυμία τους, παρουσιάζοντας στους συγχωριανούς της Αγιοδημητριάτες, τα σπίτια των προγόνων τους.

Ο ερασιτέχνης φωτογράφος Toros Yuksel από την Κωνσταντινούπολη, που ζει τα τελευταία χρόνια στο Αϊβαλί, αγκάλιασε με θέρμη αυτή την ιδέα. Το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς αριθμεί περισσότερες από 500 φωτογραφίες των ελληνικών σπιτιών που έχουν απομείνει σήμερα στο Ρεΐσντερε. Η επιλογή των 42 πιο αντιπροσωπευτικών φωτογραφιών έγινε με κύριο γνώμονα την ανάδειξη των σπιτιών που στέκουν ακόμη«με πείσμα στο χρόνο» αλλά και κάθε άλλου στοιχείου που δηλώνει την παρουσία των Ελλήνων στο χωριό.

Στην παρουσίαση της έκθεσης φωτογραφίας στον Άγιο Δημήτριο και τη Μύρινα, ο Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Γιώργος Τσιμουρής θα μιλήσει για την ζωή στο Ρεΐσντερε, πριν την περίοδο του διωγμού. Η συγγραφέας Ρούλα Σαμαϊλίδου-Βάκου θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο της, «Η γειτονιά των ονείρων», που πρόκειται να κυκλοφορήσει μέσα στο επόμενο διάστημα.