Επιθεώρηση

αφίσα εκδήλωσης
· Προβολές · Χανιά // Δημοσίευση: 31 Αυγ 2012

video-art εγκατάσταση του Roman Pfeffer στην Υπόγεια Κρήνη της Σπλάντζιας

Συμμετέχοντας στις δράσεις του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT 2012 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, η 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων & το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον» παρουσιάζουν την Video-Art Εγκατάσταση «Επιθεώρηση» (2006, 3΄16΄΄) του Roman Pfeffer στην Υπόγεια Κρήνη της Σπλάντζιας (Πλατεία 1821 - Χανιά) την Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012 στις 20:30.

Ο Roman Pfeffer είναι σαρκαστικός. Καμιά φορά ακόμα και σοκαριστικός. Αυτοαναλύεται, αυτοσαρκάζεται και κραυγάζει. Τίποτα δεν θεωρεί δεδομένο και τα ανακαλύπτει όλα από την αρχή. Συγκρούεται με την «κοινή λογική» και αναζητά προκλητικά την αρχή του νήματος σε δεδομένους «γόρδιους δεσμούς». Στήνει εικονικά ταξίδια με καταστροφικές προεκτάσεις και παραπλανεί τους συνταξιδιώτες του σε ολισθηρές και καλά προσχεδιασμένες διανοητικές παγίδες.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό επιμελητή Lucas Cuturi τα Video-Art του Roman Pfeffer χαρακτηρίζονται από την έμφασή του στις συνθήκες της στιγμής και την εμμονή του με αυτήν. Συχνά, ο θεατής βρίσκεται παγιδευμένος μέσα σε μια αναπάντεχη σύνθεση από καθημερινά αντικείμενα και σε μια έντονη δυναμική από ανορθόδοξες χρήσεις τους. Η τέχνη του Pfeffer προτείνει μια νέα, διαφορετική, εναλλακτική οπτική γωνία πάνω στον κόσμο που μας περιβάλλει. Ο καλλιτέχνης όμως δεν έχει σκοπό να μας επιβάλει τη δική του προοπτική ή οποιαδήποτε νέα ερμηνεία. Αντίθετα: η αναλυτική σκέψη του Roman Pfeffer ποτέ δεν απομακρύνεται πολύ από την επιφάνεια των αντικειμένων και των μορφών. Αναζητά την πλησιέστερη αλλά απρόσμενη στρατηγική που χτυπά (τον θεατή) με την ταχύτητα μιας αστραπιαίας έμπνευσης (Angela Stief). Αυτό μας επιτρέπει να δούμε το έργο του Pfeffer στην παράδοση της εννοιολογικής τέχνης, μπολιασμένη με μια λιτή, μινιμαλιστική αισθητική.

 

Ο Roman Pfeffer γεννήθηκε στο Βούκλαμπουργκ της Αυστρίας το 1972. Σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης με καθηγητή τον Gunter Damisch και στο Kent Institute of Art and Design στο Canterbury της Αγγλίας με καθηγητή τον Pete Nevin. Έχει παρουσιάσει το εικαστικό του έργο σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Αυστρία, στη Γερμανία, στην Αγγλία, στην Ισπανία, στο Λουξεμβούργο, στην Ελβετία, στην Ελλάδα και στην Γαλλία. Έργα του βρίσκονται στο «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον» και σε σημαντικές ιδιωτικές αλλά και δημόσιες συλλογές στην Κεντρική Ευρώπη. Ζει και εργάζεται στη Βιέννη της Αυστρίας.