Μαθήματα Φωτογραφίας από τον ΣΚΕΤΒΕ

λογότυπο φορέα
· Μαθήματα - Σεμινάρια · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 26 Σεπ 2012

μαθήματα φωτογραφίας για την περίοδο 2012 - 2013

Ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ) ενημερώνει τα μέλη του καθώς και όλους τους ενδιαφερομένους που θέλουν να ασχοληθούν με την τέχνη και την τεχνική της φωτογραφίας ότι από το ερχόμενο φθινόπωρο θα ξεκινήσει μαθήματα φωτογραφίας που σκοπό έχουν να εισαγάγουν όλους όσους ενδιαφέρονται στον μαγικό κόσμο της φωτογραφικής τέχνης.

Τα μαθήματα θα τα διδάσκει το μέλος του ΣΚΕΤΒΕ Κος Μπέντας Νικόλαος - ζωγράφος και φωτογράφος. Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Παρασκευή από ώρα 19:30 έως 22:30 και θα είναι τρίωρα. Η συνολική διάρκεια του τμήματος θα είναι 30 ώρες.

Οι ημέρες των μαθημάτων θα είναι:

Έναρξη: Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

1) Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012 από ώρα 19:30 έως 22:30
2) Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012 από ώρα 19:30 έως 22:30
3) Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012 από ώρα 19:30 έως 22:30
4) Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012 από ώρα 19:30 έως 22:30
5) Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012 από ώρα 19:30 έως 22:30
6) Παρασκευή 2 Νοέμβριος 2012 από ώρα 19:30 έως 22:30
7) Παρασκευή 9 Νοέμβριος 2012 από ώρα 19:30 έως 22:30
8) Παρασκευή 16 Νοέμβριος 2012 από ώρα 19:30 έως 22:30
9) Παρασκευή 23 Νοέμβριος 2012 από ώρα 19:30 έως 22:30
10) Παρασκευή 30 Νοέμβριος 2012 από ώρα 19:30 έως 22:30

Επιπρόσθετα στην διάρκεια της περιόδου των μαθημάτων θα συμπεριληφθούν εκδρομές εξωτερικές φωτογραφίσεις, βραδιές ταβέρνας επισκέψεις σε εκθέσεις φωτογραφίας και πολλά άλλα

Το τεχνικό μέρος θα περιλαμβάνει.

Τεχνικό μέρος

Βασικές αρχές φωτογραφίας, ειδικές αρχές φωτογραφίας, πρώιμα χρόνια και σύγχρονη ψηφιακή εποχή, ορολογία, φωτογραφικές μηχανές,(εκμάθηση όλων των τύπων και όλα τα είδη), φωτισμοί, τεχνικοί φωτισμοί, φυσικοί φωτισμοί, ειδικοί φωτισμοί, λήψη σε κανονικές συνθήκες φωτισμού, λήψεις σε ειδικές συνθήκες φωτισμού, ταχύτητες, διαφράγματα, ευαισθησίες, κελβινομετρία, ασκήσεις πορτρέτου, φακοί, είδη φακών, χρήση φακών, φ/μ (ορισμός)

Το σύνολο των ωρών του τεχνικού μέρους είναι 20 ώρες.

Αισθητική

  • Η τρίτη ώρα σε κάθε μάθημα θα αφιερώνεται στους μεγάλους φωτογράφους στην ιστορία της φωτογραφίας και θα βλέπουμε φωτογραφίες από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους φωτογράφους της ελληνικής και φυσικά της παγκόσμιας φωτογραφίας.
  • Η αντιμετώπιση της εικόνας μέσα από την διεθνή παρουσία της φωτογραφίας θα μας αποκαλύψει την δύναμη και το μέγεθος του τεχνολογικού μέσου που πίσω του κρύβεται ο ανθρώπινος παράγοντας και μέσα από αυτό έχουν συντελεστή μεγαλειώδη έργα και φυσικά έχουν καταγράψει την σύγχρονη ανθρώπινη ιστορία.
  • Το σύνολο των ωρών της αισθητικής είναι 10 ώρες.

Εκπαιδευτικό υλικό

Το εκπαιδευτικό υλικό των μαθημάτων θα φωτοτυπηθεί και θα διανεμηθεί σε κάθε μαθητή το κόστος είναι αυτό των φωτοτυπιών και επιβαρύνει τον κάθε ενδιαφερόμενο.

Εξοπλισμός

Ο εξοπλισμός δεν κρίνεται απαραίτητος διότι θα υπάρχει ο εξοπλισμός των μαθημάτων.

Σε περίπτωση που υπάρχει εξοπλισμός από τους ενδιαφερόμενους, καλό είναι να τον έχουν μαζί τους ώστε να έχουν άμεση εξοικείωση με αυτόν.

Έκθεση φωτογραφίας από τους μαθητές του τμήματος

Με το πέρας των μαθημάτων θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας από τους νέους μαθητές πάνω σε θεματική που θα δοθεί από την έναρξη του τμήματος και θα γίνεται παράλληλη εργασία καθ όλη την διάρκεια της εκπαίδευσης.

  1. Παραγωγή εκθέσεως.
  2. Θεματική για έκθεση.( Συγκεκριμένη θεματική μόνον για την ομάδα αυτήν).
  3. Συντονιστής τμήματος.
  4. Καθορισμός του συντονιστή για επαφές και δραστηριότητες.
  5. Ενημέρωση για συνάντηση απονομής τιμητικών τίτλων μελών.

Κόστος Συμμετοχής

Το κόστος συμμετοχής για όλα τα μαθήματα ορίζεται στα 150 € κατά άτομο.

Σύντομο Συνοπτικό Βιογραφικό του εκπαιδευτή Μπέντα Νικόλαου
Γεννήθηκε στην Κατερίνη. Με την φωτογραφία ασχολήθηκε το 1981 παρακολούθησε μαθήματα στα τμήματα της Νομαρχιακής Επιτροπής Λαϊκής Επιμόρφωσης Ν.Ε.Λ.Ε. 1985 ακολούθησε ο φωτογραφικός Κύκλος το 1992 , και δεκάδες εκπαιδευτικά σεμινάρια και εκπαιδεύσεις όλων των βαθμιδών εκπαιδεύσεις από το σωματείο επαγγελματιών και την ένωση φωτογράφων βορείου Ελλάδος την γενική συνομοσπονδία επαγγελματιών και βιοτεχνών Ελλάδος κτλ.

Είναι απόφοιτος του Αθηναϊκού Καλλιτεχνικού Τεχνολογικού Ομίλου και έχει πτυχίο Β.Α. του κρατικού πανεπιστημίου καλών τεχνών του MIDDLESEX U.K./G.B.

Από το 1993 διδάσκει τμήματα με αντικείμενο την φωτογραφία και έχει διδάξει μεταξύ άλλων στην Ν.Ε.Λ.Ε. από το 1993 μέχρι και σήμερα, στο κρατικό Ινστιτούτο επαγγελματικής κατάρτισης Ι.Ε.Κ., στο τμήμα φωτογραφίας δημοσιογραφίας στο Ινστιτούτο Διαρκούς Κατάρτισης Ενηλίκων Ι.Δ.Ε.Κ.Ε., στο Ινστιτούτο Δια Βίου Εκπαίδευσης Δ.Β.Ε., στο φωτογραφικό κέντρο Κατερίνης ΚΕ.Φ.ΚΑ. και είναι διευθυντής στο φωτογραφικό ιστορικό αρχείο Πιερίας Φ.Ι.Α.Π. και ιδρυτής της φωτογραφικής λέσχης Κατερίνης και της φωτογραφικής ομάδας του νομού Πιερίας.

Έχει διδάξει στην μετά δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και σε μεταλυκειακά προγράμματα με αντικείμενο την φωτογραφική τέχνη και τεχνική της φωτογραφίας. καθώς και σε προγράμματα περιβαλλοντολογικής εκπαίδευσης μέσα από την φωτογραφία, στην πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, . Από το 2006 διδάσκει στον Α.Κ.Τ.Ο. Θεσσαλονίκης, διδάσκει επίσης στο φωτογραφικό κέντρο Κατερίνης και στην φωτογραφική λέσχη της Κατερίνης έχει εργαστεί και εργάζεται με δεκάδες επαγγελματίες φωτογράφους ως εξωτερικός συνεργάτης, είναι μέλος του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων φωτογράφων Ο.Σ.Δ.Π.Δ.Φ. διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρίας Ε.Φ.Ε , είναι επίτιμο μέλος σε πολλές λέσχες δήμους και φορείς. Από το 2012 είναι μέλος του Σ.ΚΤ.Ε.Β.Ε. Θεσσαλονίκης.

Έχει περισσότερες από 100 εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (ομαδικές και ατομικές). Το συγγραφικό του έργο είναι 8 βιβλία σε σχέση με την φωτογραφία και διάφορα λευκώματα, είναι αρθογράφος από το 1995 στο περιοδικό γυάλινο μάτι και από το 1999 στο περιοδικό φωτογραφικό είδωλο, έχει δημοσιεύσει πολλά επιστημονικά άρθρα και μελέτες σε φωτογραφικά περιοδικά και στον ειδικό φωτογραφικό τύπο. Συνεργάζεται με πολλά περιοδικά εφημερίδες και πρακτορεία εικόνας καθώς επίσης και με studio ειδικών εφαρμογών και διαφήμιση επαγγελματικών προϊόντων.

Είναι κάτοχος καταδυτικού πτυχίου τεσσάρων αστέρων από την ομοσπονδία ειδικών δυνάμεων του στρατού και κάτοχος πτυχίου P.A.D.I. της αμερικανικής σχολής δυτών και ειδικεύεται στην υποβρύχια φωτογραφία εμπορικών νηολογίων (ζημιές και ναυάγια σε πλοία) και στην αεροφωτογραφία. Έχει δουλέψει για δικηγορικά γραφεία ιδιωτικές υπηρεσίες ντέντεκτιβ φωτορεπορτάζ και για την αστυνομία ως εξωτερικός συνεργάτης καθώς και για πολλές άλλες δημόσιες υπηρεσίες όπως ελληνικός στρατός 1987-1993.και ελληνική αστυνομία 1992-1999.

Εκθέσεις του έχουν γίνει στον Καναδά στην Χιλή στην Βουλγαρία στην Γερμανία στην Αμερική και άλλες χώρες, μόνιμες συλλογές έργων του φιλοξενούνται στην Ελληνική πρεσβεία του Καναδά και σε πολλά άλλα μέρη ανά τον κόσμο. Εκθέσεις του έχει φιλοξενήσει το ίδρυμα της εθνικής τραπέζης της Ελλάδος το γερμανικό ινστιτούτο, καθώς και μια σειρά από άλλα ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Βιβλία του και συλλεκτικά του έργα υπάρχουν σε πολλές συλλογές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.