HIV / Lusaka, Zambia

αφίσα έκθεσης
· Εκθέσεις · Αθήνα // Δημοσίευση: 13 Μάιος 2010

έκθεση φωτογραφίας του Κώστα Καρτελιά

Το Κολλέγιο Βακαλό Art and Design σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο διοργανώνει την περίοδο 17 Μαΐου-7 Ιουνίου 2010 έκθεση φωτορεπορτάζ του Κώστα Καρτελιά με τίτλο “HIV / Lusaka, Zambia” και θέμα τους ασθενείς AIDS στην Αφρική - ειδικότερα στη χώρα της Ζάμπια.

Ο Κ. Καρτελιάς, παλαιός απόφοιτος του Κολλεγίου μας (ΜΑ, ΒΑ) και μέλος του Ινστιτούτου Ομάδα για τον Κόσμο, επισκέφτηκε τη Ζάμπια και φωτογράφησε ασθενείς με AIDS σε δύο νοσηλευτικά ιδρύματα. Το project διοργανώθηκε τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο του 2008 με τη βοήθεια της οργάνωσης «ποιείν και πράττειν», σε συνεργασία με το τοπικό ινστιτούτο ΜΜΕ “Zamcom” υπό τη διεύθυνση του κ. D. Nkalamo, και διάρκεσε 35 μέρες. Ο Κ. Καρτελιάς συνεργάστηκε με τον Mwiika Malindima, δημοσιογράφο ειδικευμένο σε θέματα AIDS, ο οποίος πήρε συνεντεύξεις από τους φωτογραφιζόμενους ασθενείς, και την Kate Willson, ειδικευόμενη δημοσιογράφο από τον Καναδά, που βοήθησε επίσης στις συνεντεύξεις.

Ο φωτογράφος επισκέφτηκε τις πόλεις Lusaka και Livingstone και πήρε φωτογραφίες από το νοσοκομείο “Mother of Mercy Hospice” και το “Our lady’s Hospice“. Με την καθοδήγηση και την παρουσία εκπροσώπων της διεύθυνσης του νοσοκομείου, φωτογράφησε ασθενείς σε τελικό στάδιο της ασθένειας, οι οποίοι συγχρόνως έπασχαν και από δευτερογενείς παθήσεις, όπως φυματίωση και ελονοσία. Ιδιαίτερη μέριμνα λήφθηκε για την προστασία της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων των φωτογραφιζόμενων ατόμων, από τα οποία ζητήθηκε επίσημα έγγραφη άδεια για την μελλοντική έκθεση ή/και δημοσίευση των φωτογραφιών τους. Τα πρωτότυπα έγγραφα φυλάσσονται στο νοσοκομείο και στο ινστιτούτο Zamcom.

Σκοποί της έκθεσης είναι α) η ενημέρωση γύρω από το πρόβλημα του AIDS στην Αφρική, αλλά και η γενικότερη ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από την καταπολέμηση του HIV/AIDS, ζήτημα που αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες των «Στόχων της Χιλιετίας των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη» (Millennium Goals), και β) η άμεση οικονομική ενίσχυση του νοσοκομείου “Mother of Mercy Hospice”.

Στην έκθεση θα παρουσιαστεί ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό, το οποίο αποτελείται από έξι μεγάλου μεγέθους πορτραίτα ασθενών, οκτώ φωτογραφίες τεκμηρίωσης από τη νοσηλεία και τους χώρους των νοσοκομείων, καθώς και μια συνοδευτική σειρά δέκα τρίπτυχων φωτογραφιών με θέμα τη ζωή και την κοινωνική κατάσταση στη Ζάμπια.

Το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης των νοσοκομείων θα διαχειριστεί αποκλειστικά, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων προώθησης των στόχων της Χιλιετίας όπως έχουν καταγραφεί από τα Ηνωμένα Έθνη, η οργάνωση Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο, ΜΚΟ εγγεγραμμένη στο μητρώο της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Για το σκοπό της οικονομικής ενίσχυσης θα διατίθενται προς πώληση τα δέκα τρίπτυχα (σε τέσσερα αριθμημένα αντίτυπα το καθένα) και η αφίσα της έκθεσης, ενώ παράλληλα λειτουργεί τραπεζικός λογαριασμός στην Alpha Bank με αριθμό 149002002005553, τον οποίο διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο.

Ο Κωνσταντίνος Καρτελιάς (γ. 1981) αποφοίτησε από το Κολλέγιό μας στην ειδικότητα των γραφιστικών εφαρμογών το 2002 (BΑ), και ολοκλήρωσε το 2003 το μεταπτυχιακό πρόγραμμα οπτικής επικοινωνίας και διαδραστικών μέσων (MΑ). Μετά την αποφοίτησή του έστρεψε την προσοχή του στην φωτογραφία, χώρο στον οποίο και εργάζεται από τότε ως ελεύθερος επαγγελματίας (www.karteliasphotography.gr)