Athens Photo Festival 2012

λογότυπο Φορέα
· Φεστιβάλ · Αθήνα // Δημοσίευση: 17 Οκτ 2012

εγκαινιάζεται το Κεντρικό Πρόγραμμα του Athens Photo Festival 2012

To κεντρικό πρόγραμμα της επετειακής διοργάνωσης του Athens Photo Festival 2012 εγκαινιάζεται την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου στις 20:00 σε όλους τους χώρους της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων. Με νέες ιδέες και προσανατολισμό στη σύγχρονη διεθνή φωτογραφία προσφέρει την ευκαιρία στους φίλους του σύγχρονου πολιτισμού να παρακολουθήσουν το σημαντικότερο γεγονός για τη φωτογραφία στην Ελλάδα.

Ένα εκτεταμένο πρόγραμμα από 21 εκθέσεις με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από 28 χώρες καθώς και ένα ευρύ φάσμα δράσεων –Διεθνές Φόρουμ Photo Voices, Φωτογραφικός Μαραθώνιος, προβολές, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, πρόγραμμα Performance, ειδικές ξεναγήσεις- και παράλληλων εκδηλώσεων, συνθέτουν μια σύγχρονη πλατφόρμα αφιερωμένη στη φωτογραφία και τον οπτικό πολιτισμό.

Ο βασικός κορμός του εκθεσιακού προγράμματος υπό τον γενικό τίτλο “Art/Doc Intersection” ενισχύει τον αισθητικό και κοινωνικό διάλογο, διασταυρώνοντας επιλεγμένες καλλιτεχνικές πρακτικές που ακροβατούν ανάμεσα στην καλλιτεχνική φωτογραφία και τη φωτογραφία ντοκουμέντου και χαρακτηρίζονται για την ιδιαιτερότητα και τη ζωτικότητά τους.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης πλαισιώνεται από μια σειρά εκθέσεων και δράσεων που πραγματοποιούνται σε διάφορους εκθεσιακούς χώρους της πόλης.

Το Athens Photo Festival 2012, διοργανώνεται από το Ελληνικό κέντρο Φωτογραφίας.

Εγκαίνια: Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, 20:00

Οι δράσεις του Athens Photo Festival 2012 στην Τεχνόπολις

Ένα ευρύ φάσμα δράσεων και παράλληλων εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος του Athens Photo Festival 2012 στην “Τεχνόπολις” Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι), στοχεύοντας να αποτελέσουν μια πλατφόρμα καλλιτεχνικής έκφρασης, με σκοπό την ενημέρωση και την ενεργή συμμετοχή του κοινού.

Διοργάνωση: Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας

PHOTO VOICES
Κυριακή 21 Οκτωβρίου

http://voices.photofestival.gr
Το Photo Voices θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά με γενικό μότο “We Speak Photography”. Καταξιωμένες προσωπικότητες από διαφορετικές χώρες, με κοινή γλώσσα τη φωτογραφία θα μοιραστούν, μέσα από μία σειρά ομιλιών και παρουσιάσεων, εμπειρίες, προβληματισμούς και ιδέες, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ταυτότητα και τον ρόλο που διαδραματίζει η φωτογραφική τέχνη στη σύγχρονη κοινωνία.
Κωστής Αντωνιάδης (GR), Stefano De Luigi (IT), William Ewing (CA), Anders Petersen (SE), Christian Vium (DK), Ester Vonplon (CH), Sascha Weidner (DE)

PHOTOGRAPHY AS PERFORMANCE
Παρασκευή 19 Οκτωβρίου – Κυριακή 21 Οκτωβρίου

Tο πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια ιδιότυπη σύζευξη της φωτογραφίας με την τέχνη της performance. Στόχος είναι να αναδείξει πως μια τέχνη ανάμεσα στη ζωή και το εικαστικό (performance) και μια τέχνη οπτική (φωτογραφία) μπορούν να διασταυρωθούν.
Δημοσθένης Αγραφιώτης, Νίκος Γκίκας, Rosina Ivanova, Άγγελος Κράλλης, Jennifer Nelson, Μαρία Νικηφοράκη, Αντρέας Πασιάς, Πάνος Σκλαβενίτης, Νικόλαος Σταθόπουλος, Χριστίνα-Αμαλία Χαρικοπούλου
Επιμέλεια: Δημοσθένης Αγραφιώτης, Ανδρέας Πασιάς

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Κυριακή 21 Οκτωβρίου – Παρασκευή 30 Νοεμβρίου

Ariadne Photo Gallery
http://www.ariadnephotogallery.com
Είσαι ο καθρέπτης μου
Olya Ivanova, Rania Matar, Rachelle Mozman, Margo Ovcharenko, Nadia Sablin, Anna Skladmann
Επιμέλεια: Κωστής Αντωνιάδης

ATHENS PHOTO INSPIRATION 2012
Κυριακή 4 Νοεμβρίου

http://www.photoinspiration.gr
Το Athens Photo Inspiration, η μεγαλύτερη φωτογραφική διοργάνωση διαγωνιστικού χαρακτήρα στην Ελλάδα πραγματοποιείται, για πέμπτη συνεχή χρονιά, από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας. Πρόκειται για τον καθιερωμένο φωτογραφικό «Μαραθώνιο» στο κέντρο της Αθήνας, που προσφέρει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να επικοινωνήσουν και να εκφραστούν ελεύθερα προσεγγίζοντας μέσα από τη δική τους οπτική, σε διάρκεια έξι ωρών, τέσσερα θέματα, σχετικά με την πόλη και την εμπειρία της, όπως αυτή διαμορφώνεται από τη σύγχρονη πραγματικότητα που μας περιβάλλει και επηρεάζει.
Χορηγός: Πλαίσιο
Χορηγός βραβείων: Sony

MULTIMEDIA PROJECTS
Παρασκευή 19 Οκτωβρίου – Κυριακή 4 Νοεμβρίου

Olga Kravets, Maria Morina, Oksana Yushko Grozny - Nine Cities, Stefano De Luigi – Blanco: The movie, Peter Di Campo – Life without Lights, Guillaume Herbaut – The Zone Tchernobyl, Erica MacDonald – The Dark Light of this Nothing, Γιάννης Μπιλίρης – Split Normality, Donald Weber – Life after Zero Hour

SCREENING DAYS
Παρασκευή 26 Οκτωβρίου – Κυριακή 28 Οκτωβρίου

OPEN SCREEN
Παρασκευή 26 Οκτωβρίου – Κυριακή 28 Οκτωβρίου

Το πρόγραμμα προβολών Open Screen, προσφέρει τη δυνατότητα σε ομάδες και φορείς που προάγουν τη φωτογραφία να παρουσιάσουν το καλλιτεχνικό τους έργο, χωρίς θεματικούς περιορισμούς και διακρίσεις. Η συνάντηση, ο διάλογος και η αλληλεπίδραση μεταξύ του θεατή, του φωτογράφου και των έργων που θα προβληθούν στον κεντρικό χώρο της διοργάνωσης, αποτελεί μία εναλλακτική πρόταση διάχυσης του καλλιτεχνικού έργου.
Lightcraft (Καβάλα), Ομάδα Tria (Θεσσαλονίκη), Photopia Group (Αθήνα), Pragma (Αθήνα), Φωτογραφική Λέσχη Καλαμάτας (Καλαμάτα), Φωτογραφική Ομάδα METApolis (Aθήνα), Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας (Καβάλα), Φωτογραφικός Σύλλογος Εννέα (Αθήνα), Φωτογραφική Ομάδα Φωτοσκίαση (Χανιά)

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ
Παρασκευή 19 Οκτωβρίου – Κυριακή 4 Νοεμβρίου

Στο πλαίσιο του εκθεσιακού προγράμματος που στεγάζεται στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιούνται ειδικές ξεναγήσεις για ομάδες 10 ατόμων και άνω. Σκοπός των ξεναγήσεων/εκπαιδευτικών επισκέψεων είναι η εξοικείωση των επισκεπτών με τις αισθητικές και κοινωνικές προεκτάσεις των φωτογραφικών έργων που παρουσιάζονται στις εκθέσεις. Οι ξεναγήσεις/επισκέψεις θα προσαρμόζονται, ύστερα από συνεννόηση, στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες της κάθε ομάδας.

PHOTO BOOKS BAZAAR
Παρασκευή 19 Οκτωβρίου – Κυριακή 4 Νοεμβρίου

Σε συνεργασία με το διαδικτυακό βιβλιοπωλείο PhotographyBooks.gr διατίθενται σε χαμηλές τιμές επιλεγμένοι τίτλοι φωτογραφικών βιβλίων από εκδοτικούς οίκους που λειτουργούν στην Ελλάδα, αλλά και εκτός αυτής. Πρόκειται για μια προσπάθεια που στοχεύει να δώσει την ευκαιρία στους φίλους της φωτογραφίας να αποκτήσουν πρόσφατες και παλαιότερες εκδόσεις, συχνά δυσεύρετες στα συμβατικά βιβλιοπωλεία και να επωφεληθούν από μια σειρά ειδικών προσφορών.

FRAMING THE FESTIVAL
Η ενέργεια αυτή προσκαλεί τους φίλους της φωτογραφίας και του φεστιβάλ να προσεγγίσουν με διαφορετικό βλέμμα τις εκθέσεις και τις εκδηλώσεις καταγράφοντας το φεστιβάλ μέσα από τη φωτογραφική τους μηχανή. Το υλικό θα εμπλουτίζεται σταδιακά και θα παρουσιάζεται μέσα από το ειδικό group στο Flickr και το blog της διοργάνωσης.