Σεμινάρια Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας στην Combo Art Gallery Athens

αφίσα εκδήλωσης
· Μαθήματα - Σεμινάρια · Αθήνα · Κηφισιά // Δημοσίευση: 25 Οκτ 2012

σεμινάρια φωτογραφίας για την περίοδο 2012 - 2013

Η Combo Art Gallery σε συνεργασία με την Αναστασία Μπόϊκου διοργανώνουν σεμινάρια καλλιτεχνικής φωτογραφίας. Ο πρώτος κύκλος απευθύνεται τόσο σε αρχάριους, όσο και προχωρημένους που θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους γύρω από το τεχνικό και θεωρητικό κομμάτι της λεγόμενης καλλιτεχνικής φωτογραφίας.
Ολοκληρώνεται σε 10 δίωρες συναντήσεις και διεξάγεται κάθε Δευτέρα ώρα 19:00 – 21:00.

Έναρξη: 5 Νοεμβρίου
Διάρκεια: 10 εβδομάδες

 

Αναλυτικό Πρόγραμμα Α' Κύκλου

 1. Ιστορία της φωτογραφίας. Είδη μηχανών – τύποι φωτογραφικών φακών.
 2. Ταχύτητες – Διαφράγματα – Βάθος Πεδίου.
 3. Αισθητική της Φωτογραφίας. Σύνθεση και ανάλυση της εικόνας. Το σωστό κάδρο.
 4. Φωτομέτρηση, φως (τεχνητό – φυσικό). Είδη και ευαισθησία του φιλμ. Φίλτρα & ειδικά εφέ για ασπρόμαυρη – έγχρωμη φωτογραφία.
 5. Φωτογραφία δρόμου – φωτορεπορτάζ. Μυστικά και τεχνικές. Παρουσίαση έργου σημαντικών φωτογράφων πρακτορείων Magnum – Reuters.
 6. Το γυμνό στην ιστορία της φωτογραφίας. Ανάλυση και παρουσίαση έργου των σημαντικότερων φωτογράφων του περασμένου αιώνα μέχρι σήμερα.
 7. Αναλογική – Ψηφιακή φωτογραφία (ομοιότητες και διαφορές). Οργάνωση ψηφιακού portfolio, επεξεργασία φωτογραφιών, διαχείριση αρχείων για χρήση website.
 8. Φλας (χρήση και ιδιομορφίες).
 9. Πορτραίτο. Είδη φωτισμού (θεωρία – πρακτική εξάσκηση).
 10. Οργάνωση και δημιουργία οπτικοακουστικών προβολών – slideshow.

Επιπλέον χωρίς οικονομική επιβάρυνση πραγματοποιούνται φωτογραφικές εξορμήσεις, ξεναγήσεις σε φωτογραφικές εκθέσεις, κριτική φωτογραφιών & οργάνωση έκθεσης των συμμετεχόντων.

Κάθε εβδομάδα ανατίθενται μικρές εργασίες – workshops πάνω στα θέματα που διδάσκονται και παραδίδονται σημειώσεις σε ηλεκτρονική μορφή.
Ο δεύτερος κύκλος αναφέρεται αποκλειστικά σε προχωρημένους που θέλουν να καλλιεργήσουν την καλλιτεχνική τους ματιά και να αναπτύξουν το ταλέντο τους. Περιλαμβάνει τα καλλιτεχνικά κινήματα στη φωτογραφία σε αντιπαράθεση με τα ζωγραφικά ρεύματα. Ανάλυση και παρουσίαση έργου Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών φωτογράφων που έγραψαν και γράφουν ιστορία.
Ολοκληρώνεται σε 15 δίωρες συναντήσεις και διεξάγεται κάθε Τρίτη, ώρα 19:00 – 21:00

Έναρξη: 13 Νοεμβρίου
Διάρκεια: 15 εβδομάδες

 

Αναλυτικό Πρόγραμμα Β' Κύκλου

 

 1. Τα καλλιτεχνικά κινήματα στη φωτογραφία και η αλληλεπίδραση με τη ζωγραφική. Πικτοριαλισμός, Ουμανισμός, Φωτοδυναμισμός.
 2. Κονστρουκτιβισμός (Alexander Rodchenko, El Lisitzki) . Υπερρεαλισμός, Ντανταϊσμός (Man Ray) και το φαινόμενο BAUHAUS (Laszlo Moholy – Nagy).
 3. Ο Μετά – Ιμπρεσιονισμός, Σουρεαλισμός και Μοντερνισμός.
 4. 4. Το τοπίο μέσα από την ποιητική ματιά των Ansel Adams, Edward Weston και του περιβόητου “Groupf64”.
 5. Οικογενειακή φωτογραφία με την αισθητική ματιά των Sally Mann, Ralph Eugene Meatyard, J. H. Lartigue και Harry Callahan.
 6. Φωτογραφία του δρόμου, Στιγμιαίο Όραμα, Φωτογραφία Ιδεών, Φωτογραφία του Κοινωνικού Τοπίου. ( Gary Winogrand, Diane Arbus, Duane Michals, Ralph Gibson).
 7. Καλλιτεχνικό γυμνό με την οπτική των Francesca Woodman, Billy Brandt, Araki, Joel – Peter Witkin, Jan Saudek, Claudia Kunin και David LaChappell.
 8. Η σημειολογία στην τέχνη της φωτογραφίας, ανάλυση σημαντικών έργων.
 9. Η ιστορία της Ελληνικής Φωτογραφίας μέσω του έργου τεσσάρων σημαντικών μορφών : Nelly’s, Βούλα Παπαϊωάννου, Σπύρος Μελετζής, Κώστας Μπαλάφας.
 10. Πολιτική και πολιτικοί στη φωτογραφία διαμέσου του φακού του αείμνηστου Αντώνη Παπαντωνίου.
 11. Σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες δημιουργοί που διαπρέπουν διεθνώς, Λουκάς Σαμαράς και Δημήτρης Γέρος.
 12. Διαγωνιστική φωτογραφία. Πώς να επιτύχετε σε Πανελλήνιους και Διεθνείς Διαγωνισμούς.
 13. Οργάνωση και δημιουργία προσωπικού portfolio. Δημιουργία site, blog.
 14. Φωτογράφηση πορτραίτου και αυτοπορτραίτο live ως μέσο ανάλυσης της προσωπικότητας του εικονιζόμενου.
 15. Εξειδικευμένες τεχνικές για αναλογική – ψηφιακή φωτογραφία. (θεωρία & πρακτική εξάσκηση).

Τα σεμινάρια θα επαναλαμβάνονται σε ταχτικά χρονικά διαστήματα.
Εγγραφές: Όλο το χρόνο.
Κόστος: 10 € την ώρα.
Μεμονωμένο Μάθημα: 25 €

Τα τμήματα είναι αυστηρά ολιγομελή.

 

Βιογραφικό Αναστασίας Μπόϊκου
Η Αναστασία Μπόϊκου γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου του 1972 στη Ζάμπια, μεγάλωσε στην Καστοριά, ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Πρώτη αριστούχος απόφοιτος της σχολής ΑΚΤΟ Art & Design κλάδος Καλών Τεχνών, Τμήμα Φωτογραφίας, 1994.
Διετέλεσε υπεύθυνη σεμιναρίου φωτογραφίας, σκοτεινού θαλάμου, Ταμίας και κριτής σε διαγωνισμούς στην Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία, ( Ε.Φ.Ε.),
Δημιούργησε φωτογραφικό τμήμα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διαμόρφωσε κύκλο μαθημάτων φωτογραφίας σε μαθητές γυμνασίου 1ου Μελισσίων, 3ου Βριλησσίων, 24ου Αθήνας σε συνεργασία με την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία.
Δίδαξε στα σεμινάρια φωτογραφίας της ARS LONGA VITA BREVIS, εμφάνιση ασπρόμαυρου φιλμ. Διετέλεσε υπεύθυνη των σεμιναρίων φωτογραφίας στα 8Δυτικά (Χώρος Τέχνης & Πολιτισμού). Δίδαξε φωτογραφία στο Εργαστήριο Φωτογραφίας του «Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρίες της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης του Δήμου Ζωγράφου «Δ.Ε.Α.ΔΗ.Ζ.» σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης & Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Εφήβων «Κ.Ε.Ψ.Υ.Ε.» της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».
Τιμήθηκε με τον τίτλο AFIAP που απονέμει μόνο η FIAP (Διεθνής Ομοσπονδία Φωτογραφικής Τέχνης) για την αξία του καλλιτεχνικού της έργου το 2002. Έχει διακριθεί σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς, πραγματοποιήσει 4 ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας και συμμετάσχει σε 54 ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δημιούργησε την καλλιτεχνική ομάδα ΦΥΓΕΣ Φως Ύφος Γκρίζες Έγχρωμες Στιγμές με τους μαθητές της, αποτελεί ιδρυτικό μέλος της δημιουργικής καλλιτεχνικής ομάδας ARS LONGA VITA BREVIS, μέλος της επιμελητικής ομάδας “Ko˩˩eCtivA2rt” © και της Ε.Φ.Ε.
Ασχολείται με την καλλιτεχνική φωτογραφία, τη δημιουργία οπτικοακουστικών προβολών, την κάλυψη κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων (θέατρα, συναυλίες) και διοργανώνει Phototours στην Αθήνα.
Φωτογραφίες της εμφανίζονται τακτικά σε περιοδικά, εφημερίδες και άλλες εκδόσεις, περιλαμβανομένων και διαφόρων sites στο internet.