Άλογος τόπος

αφίσα εκδήλωσης
· Εκθέσεις · Λάρισα // Δημοσίευση: 14 Νοε 2012

έκθεση φωτογραφίας του Ανδρέα Κατσάκου στο kaveh kanes στη Λάρισα

Το kaveh kanes παρουσιάζει την Τρίτη 20 Νοεμβρίου στις 21.00 την έκθεση φωτογραφίας του Ανδρέα Κατσάκου με τίτλο «Άλογος τόπος».

Η έκθεση «Άλογος τόπος» παρουσιάστηκε αρχικά στην Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2010 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης “Contrast / Αντίθεση” που διοργάνωσε η φωτογραφική ομάδα «Φωτοπόροι». Τον Νοέμβριο του 2010 παρουσιάστηκε στο βόλο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ φωτογραφίας «Νοέμβριος Φωτογραφίας 2010» και τον Ιανουάριο του 2011, παρουσιάστηκε στην Φλώρινα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Φωτογραφικός Χειμώνας 2010».

Άλογος τόπος
Οι εικόνες του Ανδρέα Κατσάκου είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα τοποθέτησης της φωτογραφικής πρακτικής στην πλευρά της “τρέλας” (madness) παρά της “ημερότητας” (tameness). Οι κατηγορίες αυτές, προτεινόμενες από τον Roland Barthes στον επίλογο του βιβλίου του Φωτεινός Θάλαμος, βρίσκουν τον θεατή αντιμέτωπο με το δίλλημα του τι να επιλέξει να “δει/κατανοήσει” σε μια φωτογραφία. O Ανδρέας Κατσάκος φροντίζει να υπογραμμίσει την ενγενή ικανότητα του μέσου να προσεγγίσει τόπους και νοήματα που διατηρούν με την πραγματικότητα μια σχέση συγγενική φορμικά μα αόριστη λεκτικά/εννοιολογικά.
Η φωτογραφική του πρακτική απομακρύνεται από την αντιληπτικά - εν δυνάμει - άτολμη, πράη, πειθήνια, εξημερωμένη (tame) εικόνα και μάλλον κυνηγά την αντιληπτικά παράτολμη, παράλογη, παρεξηγημένη, παράφρονα (mad) εικόνα. Υπηρετεί/υποτάσσεται στο μέσο, σχηματίζοντας /διεισδύοντας σε τόπους άλογους.
Βασίλης Κάντας

 

Ανδρέας Κατσάκος
Ο Ανδρέας Κατσάκος γεννήθηκε στην Λάρισα το 1973. Σπούδασε φωτογραφία στο Ι.Ι.Ε.Κ. E.S.P. Σήμερα εργάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Με τη φωτογραφία ασχολείται ερασιτεχνικά από το 1996. Παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας στη Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας όπου και είναι μέλος από το 1997. Παρακολούθησε αρκετά σεμινάρια/εργαστήρια και παρουσίασε την φωτογραφική του δουλεία σε φωτογραφικά λευκώματα που έχει εκδώσει η Φ.Λ.Λάρισας και η φωτογραφική ομάδα «Φωτοπόροι».
Έχει εκθέσει τις φωτογραφικές του δουλειές, σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ανά την Ελλάδα. Δουλειά του επίσης δημοσιεύτηκε κατά καιρούς και σε διάφορα φωτογραφικά περιοδικά όπως το “PHOTO BOOK”, «ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ», «ΦΩΤΟγράφος» κλπ.
Το 2005 δημιούργησε και συντηρεί τον διαδικτυακό τόπο της Φωτογραφικής Λέσχης Λάρισας.
Από το 2006 έως το 2008 διετέλεσε μέλος της φωτογραφικής ομάδας «Φωτοπόροι», του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Ελευθερίου Κορδελιού.
Το 2010 μαζί με τον Γρηγόρη Κατσιάνα δημιούργησαν και συντηρούν το διαδικτυακό φωτογραφικό περιοδικό Fmag.
Τα τελευταία χρόνια έχει επιμεληθεί και οργανώσει αρκετές εκθέσεις φωτογραφίας και διάφορες άλλες φωτογραφικές εκδηλώσεις.

Εκαίνια: Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012, ώρα 21:00

Τα έσοδα που θα προκύψουν από την πώληση των φωτογραφιών θα δοθούν στη μικρή Χρυσοβαλάντω Μπαντάση, η οποία στις επόμενες μέρες θα υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος στην Γαλλία. Για όσους επιθυμούν να ενισχύσουν οικονομικά τη μικρή Χρυσοβαλάντω, έχει ανοιχθεί λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα - 814/611005-39 (όνομα Μαρσιτοπούλου Ευαγγελία)