Μεθοριακοί σταθμοί στην καρδιά της Ελλάδας (1881, 1897, 1912)

πρόσκληση εκδήλωσης
· Εκθέσεις · Ημερίδες · Αθήνα // Δημοσίευση: 29 Νοε 2012

έκθεση και ημερίδα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και ο φωτογράφος Γιάννης Σκουλάς οργανώνουν: Έκθεση Φωτογραφικών και Ιστορικών Τεκμηρίων (1-10 Δεκεμβρίου 2012) και Ημερίδα Παρουσίασης Ιστορικής και Επιτόπιας Έρευνας (Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012, 7.30 μμ)

Με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό ετών από την κήρυξη του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου (1912-2012), ο Τομέας Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών οργανώνει σε συνεργασία με τον γνωστό φωτογράφο Γιάννη Σκουλά, μιά έκθεση που αναδεικνύει τη μεθόριο την οποία διέβησαν τα Ελληνικά στρατεύματα την αυγή της 4ης Οκτωβρίου 1912. Πρόκειται για τη συνοριακή γραμμή που είχε διαρρυθμιστεί το 1881 (με κάποιες μεταβολές το 1897) και η οποία ξεκινούσε νοτίως του Πλαταμώνα και κατέληγε στον Αμβρακικό κόλπο.

Ο φωτογράφος Γιάννης Σκουλάς επί τέσσερα χρόνια περπάτησε, φωτογράφισε, κατέγραψε και καταμέτρησε τα ερείπια μεθοριακών σταθμών, φυλακίων, τελωνείων και άλλων εγκαταστάσεων της Ελληνοτουρκικής μεθορίου του 1881 και του 1897 έως το 1912, που η γραμμή κατελύθη και πέρασε στην Ιστορία. Ενα οδοιπορικό από το Αιγαίο μέχρι τον Αμβρακικό κόλπο μέσω Κατάρας, συχνά σε τελείως απροσπέλαστα ορεινά σημεία, αναζητώντας τα, σε μεγάλο βαθμό άγνωστα σήμερα, ίχνη μιας εποχής που το μεγαλύτερο μέρος της Ηπείρου και η Μακεδονία ήταν ακόμα τουρκοκρατούμενες και στο γεφύρι της Αρτας περνούσες από τελωνειακό έλεγχο.

Ο εντοπισμός των μεθοριακών σταθμών στηρίχθηκε σε σχετικές ιστορικές έρευνες του Διευθυντή Ερευνών του ΕΙΕ Λεωνίδα Καλλιβρετάκη, σε συνδυασμό με την επιστημονική ταυτοποίηση των ιστορικών δεδομένων σε σύγχρονο γεωγραφικό υπόβαθρο, από την Τοπογράφο Μηχανικό Ελένη Γκαδόλου (υπ. διδ. του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου).

Στην έκθεση, οι φωτογραφίες πλαισιώνονται από σπάνια ιστορικά τεκμήρια (χάρτες, οδοιπορικές σημειώσεις, στρατιωτικά έγγραφα, εικόνες κ.τ.λ.) που εντόπισε και επιμελήθηκε ο Λεωνίδας Καλλιβρετάκης και θα παρουσιαστούν στον εκθεσιακό χώρο -αίθριο- του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών από 1η έως 10 Δεκεμβρίου 2012.

Τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012 θα γίνει στο αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του ΕΙΕ, η παρουσίαση της έρευνας και των αποτελεσμάτων της από τους συντελεστές. Θα μιλήσουν οι:
-Λεωνίδας Καλλιβρετάκης, Ιστορικός, Διευθυντής Ερευνών ΙΙΕ/ ΕΙΕ
-Πασχάλης Ανδρούδης, Δρ. Αρχαιολογίας, Αρχιτέκτων, Αναστηλωτής
-Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Διευθύντρια Κέντρου Ερεύνης Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
-Γιάννης Σκουλάς, φωτογράφος