Γιάννης Στρατουδάκης

άνδρας παρασκευάζει κάτι
· Παρουσιάσεις Φωτογράφων · Λάρισα // Δημοσίευση: 17 Μάιος 2010

παρουσίαση της φωτογραφικής δουλείας του Γιάννη Στρατουδάκη στη Φ.Λ.Λ.

Η Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας στα πλαίσια της διοργάνωσης «Φωτογραφικές Διατυπώσεις 2010» σας προσκαλεί στην παρουσίαση της φωτογραφικής δουλείας του Γιάννη Στρατουδάκη. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα σεμιναρίων της λέσχης στο Πνευματικό Kέντρο ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΖΙΑΖΙΑ (τέρμα Ροδόπης), συνοικία Χαραυγής, στη Λάρισα την Τρίτη 18 Μαΐου 2010 στις 20:30.

Μετά την παρουσίαση της δουλειάς του φωτογράφου θα ακολουθήσει συζήτηση με τους παρευρισκόμενους.

Γιάννης Στρατουδάκης
Το 1999 ο Γιάννης Στρατουδάκης ξεκίνησε τις σπουδές του στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών ΔΙΕΚ στον Βόλο, στο τμήμα Φωτογραφίας, ενώ το 2002 του δίνεται υποτροφία από τη Σχολή ESP / τμήμα Φωτογραφίας, της Θες/νίκης.

Το 2006 ξεκινάει συνεργασία με  το περιοδικό «Φωτογραφικό Είδωλο» ως αρθρογράφος σε θέματα φωτογραφικής τεχνικής και αισθητικής και γίνεται ιδρυτικό μέλος της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου. Την ίδια χρονιά και για τα δύο επόμενα χρόνια, θα ανταλλάζει απόψεις με τον διεθνούς φήμης Γερμανό φωτογράφο Thomas Herbrich, δημιουργώντας μαζ’ι του μια σχέση μαθητή-δασκάλου.  Το 2007 του προτείνεται να αναλάβει τη θέση του επιμορφωτή στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών Δ.Ι.Ε.Κ. Βόλου,  Τμήμα Φωτογραφίας, για το μάθημα «σύνθεση ψηφιακής φωτογραφίας», θέση που κατέχει μέχρι σήμερα. ενώ το 2009 επιλέγεται από τον Αμερικανό φωτογράφο του πρακτορείου Magnum Photos, David Alan Harvey, ως ένας εκ των διακοσίων ανερχόμενων φωτογράφων μέσω του Emerging Photographers Found που διοργανώνεται κάθε χρόνο απ’ το βραβευμένο με Lucie φωτογραφικό περιοδικό Burn magazine.

Η φωτογραφική ματιά του Γιάννη  Στρατουδάκη, αν και πέρασε  από πολλά στάδια, φαίνεται να κινείται στις παρυφές του ντοκουμέντου, της φωτογραφίας δρόμου και στιγμιότυπου, με μια προσέγγιση καταγραφική μεν, αλλά χωρίς να λείπει ο υπαινιγμός και το σχόλιο. Βασικό του θέμα είναι ο άνθρωπος και πιο συγκεκριμένα, η ανθρώπινη συμπεριφορά όταν αυτή επηρεάζεται απ’ το χώρο, το χρόνο, το κοινωνικό περιβάλλον και αντίστροφα.

Δουλειά του έχει δημοσιευθεί στον εγχώριο και διεθνή τύπο όπως τα περιοδικά Είδωλο, ΦΩΤΟγράφος, Burn magazine, Grey magazine κλπ. Έχει εκθέσει σε Αθήνα, Λάρισα, Λαμία και Βόλο και έχει βραβευθεί με:

2009  Πρώτο βραβείο στον Πανελλήνιο  Διαγωνισμό Φωτογραφικού portfolio / Φλώρινα
2009 Τρίτο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φωτογραφίας της Φ.Λ.Β. «Άνθρωπος – Οδοιπορία στο φως και τη σκιά της Ελλάδας»
2008 Έπαινο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φωτογραφίας «3 κλικ σε ένα θέμα», 
2007 Ασημένιο μετάλλιο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φωτογραφίας «Ελεύθερο θέμα» της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρίας, 
2007 Έπαινο 1ου Διεθνούς Διαγωνισμού Φωτογραφίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας,
2002  Πρώτο βραβείο - Υποτροφία στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φωτογραφίας ESP