38 δευτερόλεπτα

σιλουέτες ανθρώπων σε έγχρωμο φόντο
· Εκθέσεις · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 19 Μάιος 2010

έκθεση φωτογραφίας του Παναγιώτη Τομαρά στο πλαίσιο της PhotoBiennale

Το οπτικό παράδοξο σε αυτές τις φωτογραφίες προκύπτει από τον τρόπο δημιουργίας τους. Έναν τρόπο εντελώς διαφορετικό από αυτόν που οι συμβατικές φωτογραφικές μηχανές δημιουργούν εικόνες. Το φιλμ κατά τη διάρκεια της λήψης κινείται - και έτσι κατά μήκος των εικόνων καταγράφεται μία διαδοχή σημείων που το καθένα περιβάλλεται από το παρελθόν του και το μέλλον του. Παρατηρώντας κανείς με προσοχή αυτές τις φωτογραφίες θα δει πως κάθε κινούμενο σώμα έχει την ίδια κατεύθυνση.
Οι άνθρωποι που κινούνται μέσα στις εικόνες, φαίνεται να έχουν κοινή αφετηρία και κοινό τέλος. Σαν το πέρασμα του χρόνου - ανεπίστρεπτο και ανεπανάληπτο. Η αντίληψη της slit-scan photography δεν είναι καινούρια. Όλοι λίγο πολύ έχουμε δει αυτή τη μορφή απεικόνισης σε αθλητικούς αγώνες ταχύτητας. Η διαφορά εδώ έγκειται στην ανορθόδοξη χρήση της μηχανής αυτής που από το ταρτάν και τα κουλουάρ βρέθηκε να φωτογραφίζει τους ανθρώπους που κινούνται μέσα στην πόλη, μέσα στην Αθήνα, για 38 δευτερόλεπτα.
Παναγιώτης Τομαράς

Παναγιώτης Τομαράς
Γεννήθηκε το 1985. Σπούδασε φωτογραφία στο ΤΕΙ Αθήνας και έκανε μεταπτυχιακό στις Ψηφιακές Μορφές Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Συμμετείχε σε μία ομαδική έκθεση στις Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων (2008), ενώ το 2009 παρουσίασε την ατομική του έκθεση «38 δευτερόλεπτα» στην Αθήνα, σε διοργάνωση του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας.

Εγκαίνια:  27/04, 19:00