ΧΑΝΙaRT 2013 - Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων

Λογότυπο Φορέα
· Υποβολές Έργων · Χανιά // Δημοσίευση: 27 Φεβ 2013

πρόσκληση συμμετοχής στις Εικαστικές Εκθέσεις ΧΑΝΙaRT 2013 στο Νομό Χανίων της Κρήτης

Στόχος του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT 2013 - Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» είναι να αναδείξει ο Νομός Χανίων το εικαστικό δυναμικό του και να καταστεί το καλοκαίρι του 2013 το κέντρο των Εικαστικών Δράσεων τόσο για την Κρήτη όσο και για ολόκληρη την Ελλάδα, μια αρένα νέων καλλιτεχνικών τάσεων και ένα φόρουμ εικαστικού διαλόγου και δημιουργίας, ένα χωνευτήρι αλληλεπιδράσεων μεταξύ των γηγενών πολιτιστικών αξιών και των διεθνών ρευμάτων πρωτοπορίας, το βήμα παρουσίασης των εικαστικών αναζητήσεων για περισσότερους από 300 Έλληνες και Διεθνείς καλλιτέχνες. Συνάμα άμεσος στόχος του προγράμματος είναι να επισημανθεί ο Νομός Χανίων ως ένας από τους σημαντικότερους θερινούς ελλαδικούς προορισμούς για τους ανθρώπους του πνεύματος, του πολιτισμού και των εικαστικών τεχνών.

Το πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2013 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» θα συμπεριλαμβάνει περισσότερες από 30 εικαστικές δράσεις σε όλη την επικράτεια του Νομού Χανίων που θα έχουν ανάπτυξη από 23 Ιουνίου 2013 έως 31 Αυγούστου 2013 και ένα μεγάλο σύνολο από αυτές θα βρίσκεται σε παρουσίαση έως και την Άνοιξη του 2014. Το πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2013 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» συμμετέχει στο «Παγκόσμιο Δίκτυο Πολιτιστικών Δράσεων της UNESCO» και βρίσκεται υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Educational, Scientific & Cultural Organization).

Κάθε έκθεση διατηρεί την αυτονομία της, έχει δικό της επιμελητή, δικό της χώρο παρουσίασης, συγκεκριμένη ημερομηνία εγκαινίων, ξεχωριστή διάρκεια, συγκεκριμένες ώρες επισκέψεων και δική της αφίσα (όλες οι αφίσες έχουν την ειδική ταινία «ΧΑΝΙaRT 2013 CHANIaRT»). Συνάμα θα υπάρχει η γενική αφίσα «ΧΑΝΙaRT 2013» που θα προβάλει όλες τις εκθέσεις του προγράμματος. Οι χώροι των εκθέσεων είναι σύγχρονες Αίθουσες Τέχνης, Βυζαντινά & Ενετικά Μνημεία, Ορθόδοξες & Καθολικές Εκκλησίες, πρώην Βιομηχανικοί Χώροι, πρώην Δημοτικά Σχολεία, Εργαστήρια Επαγγελματιών, Οινοποιεία, Ξενώνες, Ξενοδοχεία, Κέντρα Εστίασης, Κέντρα Πολιτισμού, Βιβλιοθήκες, Μουσεία, Πινακοθήκες και Δημόσιοι Χώροι. Τα εγκαίνια όλων των εκθέσεων είναι στις 20:30 το βράδυ. Όλες οι εκθέσεις έχουν ελεύθερη είσοδο. Σε καμία έκθεση δεν προαπαιτείται οικονομική συνεισφορά των καλλιτεχνών για τη συμμετοχή τους. Ο μόνος αρμόδιος για τη συμμετοχή ενός καλλιτέχνη σε συγκεκριμένη έκθεση (αν δεν έχει κλείσει σε αριθμό συμμετοχών και είναι ανοικτή) είναι ο επιμελητής της έκθεσης. Τα έργα τέχνης έχουν τη δυνατότητα πώλησης και ο τρόπος πώλησης εξαρτάται από τις προδιαγραφές κάθε έκθεσης. Τα έργα τέχνης μεταφέρονται από την Αθήνα προς τα Χανιά και επιστρέφονται από τα Χανιά στην Αθήνα με έξοδα της διοργάνωσης σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Θα εκδοθεί ενημερωτικός δίγλωσσος κατάλογος (ελληνικά & αγγλικά, τετράχρωμος, 70 σελίδες, 19 Χ 9 εκατοστά) που θα περιλαμβάνει όλες τις εκθέσεις με τις χρήσιμες πληροφορίες (τόπος, εγκαίνια, διάρκεια, χάρτες κλπ) που θα διανέμεται δωρεάν. Συνάμα σχεδιάζεται να εκδοθεί μεγάλος δίγλωσσος κατάλογος (ελληνικά & αγγλικά, τετράχρωμος, περίπου 400 σελίδες) για όλο το σύνολο των εκθέσεων «ΧΑΝΙaRT 2013» στον οποίο θα παρουσιάζεται κάθε καλλιτέχνη που συμμετέχει στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2013» με έργο του και σύντομο βιογραφικό του σημείωμα στα ελληνικά και αγγλικά (μέγιστος αριθμός λέξεων ανά γλώσσα 150), τούτος ο κατάλογος θα αυτοχρηματοδοτηθεί και θα είναι αποκλειστικά προς πώληση (δεν θα παρέχεται δωρεάν σε κανέναν και δυστυχώς ούτε στους καλλιτέχνες).

 

Ενδεικτικά αναφέρονται και σχεδιάζονται οι ακόλουθες εικαστικές εκθέσεις οι οποίες είναι ακόμα ανοικτές για συμμετοχή καλλιτεχνών:

1. «Σκουριά & Λήθη» - «Oblivion & Rust». Συμμετοχή 15 Καλλιτεχνών με 2 ή 3 έργα ο καθένας. Ζωγραφική, Γλυπτική, Χαρακτική, Κεραμική, Φωτογραφία, Video-Art, Εγκαταστάσεις. Σύγχρονες εικαστικές αναφορές από τις διεργασίες και τα αποτελέσματα της φθοράς και της λησμονιάς τόσο στον υλικό, όσο και στον ψυχοσωματικό ανθρώπινο κόσμο. ΑΝΟΙΚΤΗ.

2. «Άσπρα & Μαύρα Όνειρα» - "Black & White Dreams". Συμμετοχή 50 Καλλιτεχνών. Συμμετοχή κάθε καλλιτέχνη με 2 έργα που αποτελούν ενότητα. Έργα σε άσπρο & μαύρο με μολύβι, κάρβουνο, μελάνη, λάδια, ακρυλικά κλπ. Ζωγραφική, Γλυπτική, Χαρακτική, Κεραμική, Video-Art, Εγκαταστάσεις. ΑΝΟΙΚΤΗ.

3. «Όταν η Σταχτοπούτα συνάντησε τον κύριο Φρόυντ» – "When Cinderella met Dr Freud". Συμμετοχή 50 Καλλιτεχνών με 1 έργο ο καθένας. Ζωγραφική, Γλυπτική, Χαρακτική, Κεραμική, Φωτογραφία, Video-Art. Μια σύγχρονη εικαστική αφήγηση της ιστορίας του υποδήματος από το χώρο του μύθου έως τις πρόσφατες ψυχαναλυτικές θεωρίες και την αποδοχή του υποδήματος ως φετίχ. ΑΝΟΙΚΤΗ.

4. «Ο Γκρίζος Κύβος» – "The Grey Cube" σε πρώην βυρσοδεψείο. Συμμετοχή 15 Καλλιτεχνών με 1 έργο ο κάθε καλλιτέχνης. Oι συμμετέχοντες εικαστικοί καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν έργα με πειραματική διάθεση, χρησιμοποιώντας νέα μέσα (Εγκαταστάσεις, Video-Art, Performances) ενσωματώνοντας τόσο το πρώην Βυρσοδεψείο στο έργο τους όσο και το έργο τους στον πρώην Βιομηχανικό Χώρο. O «Γκρίζος Kύβος» («The Grey Cube») εμφανίζεται στον αντίποδα του «εξαγνισμένου» λευκού πλαισίου των γκαλερί και των μουσείων («White Cube») καθώς στις μέρες μας τίθεται έντονα το αίτημα αναδιαπραγμάτευσης των όρων της καλλιτεχνικής δημιουργίας καθιστώντας την μέτοχο και συνδιαμορφωτή των τρεχουσών εξελίξεων. ΑΝΟΙΚΤΗ.

5. «Το Βλέμμα του Νάρκισσου» - "Narcissus΄s Gaze". Συμμετοχή 25 Καλλιτεχνών με 1 έργο ο καθένας. Ζωγραφική, Γλυπτική, Χαρακτική, Κεραμική, Φωτογραφία, Video-Art, Εγκαταστάσεις. Εικαστικές αναφορές από τον μύθο του Νάρκισσου έως τη σύγχρονη εικαστική αναζήτηση με καθρέπτες και αυτοπορτρέτα. ΑΝΟΙΚΤΗ.

6. «Σπίτι μου, Σπιτάκι μου…» - "Home Sweet Home…". Συμμετοχή 20 Καλλιτεχνών με 1 έργο ο καθένας. Ζωγραφική, Γλυπτική, Χαρακτική, Κεραμική, Φωτογραφία, Video-Art, Εγκαταστάσεις. Σύγχρονες εικαστικές αναφορές από το σπίτι ως κέλυφος και εστία της οικογένειας, της ζωής και της μνήμης. ΑΝΟΙΚΤΗ.

7. «Περι-Διαβάζοντας» - "About Reading". Συμμετοχή 25 Καλλιτεχνών με 1 έργο ο καθένας. Ζωγραφική, Γλυπτική, Χαρακτική, Κεραμική, Φωτογραφία, Video-Art, Εγκαταστάσεις. Εικαστικές αναφορές από τον κόσμο των βιβλίων, των γραμμάτων, του λόγου και των αναγνώσεων. ΑΝΟΙΚΤΗ.

8. «Σταύρωσον! Σταύρωσον…» - "Crucify!". Συμμετοχή 20 Καλλιτεχνών με 1 έργο ο καθένας. Ζωγραφική, Γλυπτική, Χαρακτική, Κεραμική, Φωτογραφία, Video-Art, Εγκαταστάσεις. Εικαστικές αναφορές στο σχήμα του σταυρού με προεκτάσεις στη χρήση του ως τόπος μαρτυρίου, σύμβολο και λατρευτικό αντικείμενο. ΑΝΟΙΚΤΗ.

9. «Θάλαττα, Θάλαττα!» - "Sea, Mer, Mar…". Συμμετοχή 25 Καλλιτεχνών με 1 έργο ο καθένας. Ζωγραφική, Γλυπτική, Χαρακτική, Κεραμική, Φωτογραφία, Video-Art, Εγκαταστάσεις. Μορφές ζωής και δραστηριότητες μέσα και πάνω στο υγρό στοιχείο, σύγχρονες εικαστικές αναφορές από τους αρχαιοελληνικούς μύθους και τις θεότητες έως τη λαογραφία και την παγκόσμια λογοτεχνία. ΑΝΟΙΚΤΗ.

10. «Ο Πειρασμός του Κόκκινου Μήλου» - "The Temptation of the Red Apple" Συμμετοχή 25 Καλλιτεχνών με 1 έργο ο καθένας. Ζωγραφική, Γλυπτική, Χαρακτική, Κεραμική, Φωτογραφία, Video-Art, Εγκαταστάσεις. Εικαστικές αναφορές και σχόλια με αφετηρία τον Αδάμ, την Εύα και το Προπατορικό Αμάρτημα έως το μήλο της Έριδος, τα μήλα των Εσπερίδων, το μήλο της Χιονάτης, το μήλο του Γουλιέλμου Τέλλου και φυσικά της Λόλας (Λόλα Να Ένα Μήλο!). Και από το μήλο του Νεύτωνα έως το μήλο της Apple… Mια σύγχρονη εικαστική προσέγγιση. ΑΝΟΙΚΤΗ.

11. «Διάλογοι της Αριάδνης και της Πηνελόπης» - "Dialogues of Ariadne and Penelope" Συμμετοχή 15 Καλλιτεχνών με 2 ή 3 έργα που αποτελούν ενότητα. Ζωγραφική, Γλυπτική, Χαρακτική, Κεραμική, Φωτογραφία, Video-Art, Εγκαταστάσεις. Εικαστική αναφορά στο νήμα, την κλωστή, την ύφανση και όλες τις προεκτάσεις της υφαντικής εικαστικής δημιουργίας. ΑΝΟΙΚΤΗ.

12. «Ιερός και Βέβηλος Έρωτας» - "Sacred and Profane Love". Συμμετοχή 15 Καλλιτεχνών με 2 ή 3 έργα ο καθένας. Ζωγραφική, Γλυπτική, Χαρακτική, Κεραμική, Φωτογραφία, Video-Art, Εγκαταστάσεις. Σύγχρονες εικαστικές αναφορές με αφορμή το ομότιτλο έργο (1513, Galleria Borghese, Ρώμη) του Ιταλού Δασκάλου της Αναγέννησης Vecellio Tiziano (1485-1576). ΑΝΟΙΚΤΗ.

13. «Έλλην, Αλεξανδρινός Ποιητής» - "Greek, Alexandrian Poet". Συμμετοχή 20 καλλιτεχνών με 1 έργο ο καθένας. Ζωγραφική, Γλυπτική, Χαρακτική, Κεραμική, Φωτογραφία, Video-Art, Εγκαταστάσεις. Σύγχρονες εικαστικές αναφορές από τη ζωή, το έργο, την αισθητική και τη φιλοσοφική αναζήτηση του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη. ΑΝΟΙΚΤΗ.

14. «Ψηφίδες» - "Μosaic". Συμμετοχή 15 Καλλιτεχνών με 1 έργο ο καθένας. Σύγχρονες εικαστικές δημιουργίες με την τέχνη της ψηφιδοθέτησης και σύγχρονα έργα με εικαστική αναφορά στις ψηφίδες. ΑΝΟΙΚΤΗ.

 

Αγαπητοί Φίλοι-Καλλιτέχνες,

Αν ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε σε μία ή περισσότερες από τις προηγούμενες εκθέσεις, παρακαλώ απαντήστε σε τούτο το e-mail για ποιές συγκεκριμένες εκθέσεις ενδιαφέρεστε το αργότερο έως 28 Φλεβάρη 2013. Μαζί με την επιλογή των εκθέσεων παρακαλώ επισυνάψτε:

A. Tο βιογραφικό σας σημείωμα στα ελληνικά και στα αγγλικά με τον τρόπο που αναφέρεται στο επισυναπτόμενο σημείωμα.

B. To φωτοπορτρέτο σας.

Γ. Αν ήδη διαθέτετε έτοιμα έργα που επιθυμείτε να παρουσιαστούν σε κάποιες από τις εκθέσεις παρακαλώ επισυνάψτε τις φωτογραφίες τους (τουλάχιστον 500 KB, 300 dpi σε διαστάσεις περίπου 10Χ10 cm για κάθε φωτογραφία) με τα στοιχεία των έργων (Τίτλος, Είδος Τέχνης, Υλικά, Έτος δημιουργίας, Διαστάσεις: ύψος Χ πλάτος Χ βάθος).

Δ. Εάν προτίθεστε να δημιουργήσετε έργα ειδικά για κάποια από τις εκθέσεις παρακαλώ ενημερώστε μας.

Παρακαλώ μέχρι 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 στείλτε τις φωτογραφίες όλων των έργων (τουλάχιστον 500 KB, 300 dpi σε διαστάσεις περίπου 10Χ10 cm για κάθε φωτογραφία) που προτείνετε για κάθε έκθεση μαζί με τα στοιχεία κάθε έργου (Τίτλος, Είδος Τέχνης, Υλικά, Έτος δημιουργίας, Διαστάσεις: ύψος Χ πλάτος Χ βάθος).

Ιδανικές διαστάσεις για τα έργα που θα συμμετέχουν είναι από 40 Χ 40 εκατοστά έως 100 Χ 100 εκατοστά για ζωγραφική, χαρακτική κλπ ή έως 100 Χ 100 Χ 100 εκατοστά για γλυπτική, κατασκευές κλπ. Για έργα με διαφορετικές διαστάσεις από τις προαναφερόμενες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας για άμεσο συντονισμό.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

1. ΣΥΝΤΑΞΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ.

2. ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ:

ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΓΕΝΗΣΗΣ

ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΟΜΕΑ

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ

ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΜΟΥΣΕΙΑ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΣΧΟΛΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

ΠΟΛΗ & ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΖΕΙ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΣΗΜΕΡΑ

3. Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΟΣ:

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ

ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ο Νίκος Νικολάου γεννήθηκε στη Τουλούζη της Γαλλίας το 1974. Αρχικά σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Μασσαλίας και αργότερα Ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δάσκαλο τον Γιώργο Γεωργίου. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Χαρακτική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Γενεύης με δάσκαλο τον Philippe Phillon. Έχει παρουσιάσει το εικαστικό του έργο σε 5 ατομικές εκθέσεις στη Γαλλία, στην Ελλάδα και στην Ελβετία και είχε συμμετοχή σε 14 ομαδικές εκθέσεις στη Γαλλία, στην Ελλάδα, στην Ελβετία, στη Γερμανία και στην Τουρκία. Δέχτηκε το Βραβείο Νέων Δημιουργών του Ιδρύματος B.Βασιλείου και υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών της Ελλάδας. Συμμετείχε στην Biennale Μεσογειακών Χωρών της Κωνσταντινούπολης και έργα του βρίσκονται στο Μουσείο Τεχνών της Γενεύης, στις συλλογές του Ιδρύματος S.Cappa και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία, Ιταλία και ΗΠΑ. Από το 2008 διδάσκει Αισθητική στο Πανεπιστήμιο της Λωζάννης. Σήμερα ζει και δημιουργεί στη Βέρνη της Ελβετίας.

4. ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΕΞΕΩΝ 150 ΑΝΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.

5. ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΕΞΕΩΝ 150 ΑΝΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ.

6. ΤΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ & ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ 150 ΛΕΞΕΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΘΟΥΝ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ.