Photovision 2013

Λογότυπο Φορέα
· Φεστιβάλ · Αθήνα · Ελληνικό // Δημοσίευση: 30 Mar 2013

η μεγάλη έκθεση για την εικόνα & τις εφαρμογές της

Την δέκατη επέτειο γιορτάζει φέτος η μεγάλη κλαδική έκθεση Imaging PHOTOVISION που φιλοξενείται από 5 ως 8 Απριλίου στο πρώην Στάδιο Ξιφασκίας των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στο Ελληνικό. Παρά τις δυσμενείς συγκυρίες που διανύουμε, η Photovision συγκεντρώνει σχεδόν το σύνολο των εταιρειών του Imaging και γίνεται για μια ακόμη φορά πόλος έλξης και σημείο συνάντησης για τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους, για τους λάτρεις της εικόνας και της τεχνολογίας.

Όπως και στις εννιά προηγούμενες επιτυχημένες διοργανώσεις, αντικειμενικός σκοπός της έκθεσης είναι να καλύψει όλους τους τομείς του imaging: ψηφιακή και αναλογική εικόνα, video, επαγγελματικές εφαρμογές, album κ.α. ώστε ο επισκέπτης να αποκομίσει την πλήρη εικόνα και να ενημερωθεί για τις τάσεις του ευρύτερου κλάδου κατά τα πρότυπα των μεγάλων διεθνών εκθέσεων.

Τομείς ενδιαφέροντος της Photovision είναι: φωτογραφικός εξοπλισμός και αξεσουάρ για ερασιτεχνική και επαγγελματική χρήση έτσι όπως διαμορφώνεται από τα πιο σύγχρονα μοντέλα των μεγάλων εργοστασίων, εξοπλισμός studio, συστήματα φωτισμού, συστήματα photofinishing, mobile συσκευές και εφαρμογές με φωτογραφικές ικανότητες, εξοπλισμός εργαστηρίων και minilab, χημικά και αναλώσιμα, εξοπλισμός και αξεσουάρ video για ερασιτεχνική και επαγγελματική χρήση (monitor, desktop επεξεργασία, home cinema), εργαστήρια επεξεργασίας και εκτύπωσης φιλμ & φωτογραφιών, ενοικίαση εξοπλισμού, ψηφιακά και αναλογικά άλμπουμ, κλασσικές προτάσεις παρουσίασης της φωτογραφίας κ.α. Συνολικά φέτος συμμετέχουν 80 εταιρείες του κλάδου.

Η Photovision συνοδεύεται από αξιόλογο παράλληλο πρόγραμμα με φωτογραφικές εκθέσεις, workshops, σεμινάρια, παρουσιάσεις και εκδηλώσεις φωτογραφικών φορέων. Επίσης φέτος για πρώτη φορά το Περιοδικό ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ (διοργανωτής της Photovision) με την υποστήριξη του περιοδικού MBike διοργανώνουν ποδηλατοβόλτα την Κυριακή 7 Απριλίου, για τους λάτρεις του ποδηλάτου αλλά και της φωτογραφίας δράσης. Oι συμμετέχοντες θα μπουν σε κλήρωση για να κερδίσουν σημαντικά βραβεία.

Για μια ακόμη φορά η Photovision έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών, Αντιπροσώπων & Εμπόρων Φωτογραφικών Ειδών & Συστημάτων Εικόνας (Σ.Ε.Κ.Α.Φ.), στον οποίο συμμετέχουν οι μεγαλύτερεs εταιρίες imaging της xώραs μας, επικυρώνοντας την αξιοπιστία και δυναμική της διοργάνωσης.
H έκθεση πραγματοποιείται στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Συγκροτήματος - Στάδιο Ξιφασκίας, από την Παρασκευή 5 έως και τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2013. Η πρόσβαση στην έκθεση γίνεται εύκολα από την Παραλιακή Λεωφόρο με λεωφορεία ή τραμ και βεβαίως με ιδιωτικά αυτοκίνητα (παρέχεται δωρεάν parking).

 

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

 

''Επιλεγμένες φωτογραφίες''
Ομαδική έκθεση της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας

Στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων της PHOTOVISION, η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία θα παρουσιάσει τρεις φωτογραφικές ενότητες με δημιουργίες των μελών της. Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες από το Workshop γυμνού Α’ κύκλου που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά φέτος. Στόχος αυτού του σεμιναρίου ήταν η εξοικείωση με το θέμα και η δημιουργία ερεθισμάτων, έτσι ώστε να αναδειχθούν περισσότερες, διαφορετικές οπτικές γωνίες και προσεγγίσεις της γυναικείας φιγούρας. Οι συμμετέχοντες είναι οι Στάθης Ευσταθιάδης, Σπύρος Ιατρόπουλος, Γιώργος Καζάνης, Χρήστος Κιντώνης, Σταματίνα Κοκκινάκη, Κυριάκος Κόκκος, Ιωάννης Λυκούρης, Γιάννης Μαθιουδάκης, Αναστάσιος Μητράκος, Γιώργος Μιτακίδης, Καλλή Μέλλου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Σταύρος Πασίρογλου και Αυγουστής Τατάκης.
Η δεύτερη έκθεση θα περιλαμβάνει φωτογραφίες των: Γιώργου Γιάννου, Ιωάννας Ζαμπακίδη, Χρήστου Μιχαλόπουλου, Καλλής Μπέλλου, Δημήτρη Τουσίμη και Αγγελικής Χρυσανθακοπούλου από το σεμινάριο του Photoshop.
Και, τέλος, η τρίτη έκθεση θα περιλαμβάνει φωτογραφίες των: Φωτεινής Γκέκα, Δανάης Καντζαβέλου, Αναστασίας Καραντζάλη, Πέλλυ Μανδρέκα, Σπύρου Παπαδά, Ρέας-Λαμπρινής Παπαδοπούλου και Aγγελικής Χρονοπούλου, από το σεμινάριο του Lightroom.

Λίγα λόγια για την ΕΦΕ:
Η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία, από το 1952 που ιδρύθηκε, δεν έπαψε να φωτογραφίζει, να διοργανώνει εκθέσεις και διαγωνισμούς, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και να αγκαλιάζει κάθε φωτογράφο που αγαπάει την δημιουργική καλλιτεχνική φωτογραφία με τα σεμινάρια φωτογραφίας που διοργανώνει κάθε χρόνο.
Έτσι, όπως κάθε χρόνο, ανάμεσα στα φωτογραφικά σεμινάρια που διοργάνωσε περιέλαβε για πρώτη φορά και το σεμινάριο-workshop γυμνού, με μεγάλη ανταπόκριση και επιτυχία. Τα πρώτα αποτελέσματα αυτών των φωτογραφίσεων έχουν συμπεριληφθεί σε αυτόν τον κατάλογο και θα επαναληφθούν μελλοντικά.
Η Ε.Φ.Ε. θα συνεχίζει να φωτογραφίζει παρά την οικονομική κατάσταση που διανύει η χώρα μας, για να ενεργοποιήσει την δημιουργική διάθεση κάθε φωτογράφου που αναζητά την καλλιτεχνική δημιουργική φωτογραφία.

 

“Ο Κύκλος των Περιπλανήσεων και των Εικόνων”
Έκθεση της φωτογραφικής ομάδας ΚΕΨΥΕ, οι “Ταξιδευτές του Χρόνου”

Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Εφήβων (Κ.Ε.Ψ.Υ.Ε.) είναι μία μονάδα Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γεν. Νοσοκομείο Παίδων, και συμμετέχει στις παράλληλες φωτογραφικές εκθέσεις της 10ης διοργάνωσης της PHOTOVISION για το 2013. Η φωτογραφική ομάδα «Ταξιδευτές του Χρόνου», που λειτουργεί εδώ και 14 χρόνια σαν εργαστήριο φωτογραφίας της μονάδας, αποτελείται από 23 εφήβους, νέους και νέες, με καθηγητές τους φωτογράφους Δημήτρη Μ. Μπούκα και τον Μανώλη Σαλαμαλέκη. Η έκθεση που θα παρουσιάσουν έχει τίτλο «Ο Κύκλος των Περιπλανήσεων και των Εικόνων των Ταξιδευτών του Χρόνου» Μέρος ΙV. Η τέταρτη κατά σειρά ενότητα μιας ιστορίας με εικόνες της καθημερινότητας, ενός ταξιδιού σε μέρη μαγικά και αναμνήσεις, μιας περιπλάνησης που ξεκίνησε από το 2010. Σκοπός της έκθεσης δεν είναι μόνο η προβολή του έργου των «Ταξιδευτών του Χρόνου», αλλά και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου γύρω από θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία των νέων.

 

“Γάμος”
Elite Wedding Photographers

Η έκθεση του Photo Wedding Stories (PWS) θα παρουσιάσει στην 10η PHOTOVISION επιλεγμένες φωτογραφίες του group Elite Wedding Photographers από δουλειές Ελλήνων και ξένων φωτογράφων, με θέμα το «Γάμο». Το Elite Wedding Photographers ανήκει στο PWS και προβάλλει δουλειές των πιο γνωστών φωτογράφων γάμου από όλο τον κόσμο. Η έκθεση αυτή θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για κάθε φωτογράφο που έχει κουραστεί επαναλαμβάνοντας τα ίδια σε κάθε δουλειά, καθώς και αφορμή για νέες φωτογραφικές αναζητήσεις σε επίπεδο τεχνικής ή θεματολογίας.

 

«ΤΟ ΑΞΙΟ.......ΘΕΑΤΟΝ»
Έκθεση της ομάδας ΦΩΤΟΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

Από την γέννησή της η φωτογραφία ασχολήθηκε με το «αξιοθέατον-το άξιον λόγου θεάσθαι». Έτσι λοιπόν όλοι οι θεραπεύοντες την φωτογραφική εικόνα αυτά τα χρόνια ύπαρξής της απομόνωσαν κι αποτύπωσαν το δικό τους αξιοπρόσεκτο χωρικό και χρονικό τμήμα του αέναου χωροχρονικού πάζλ, καταγράφοντας το προσωπικό τους εικονικό σχόλιο στα εκάστοτε τεκταινόμενα. Κι επειδή το ΑΞΙΟΘΕΑΤΟΝ είναι διαχρονικά συνδεδεμένο και συνυφασμένο με την ίδια την ύπαρξη της Φωτογραφίας, σκέφτηκαν οι δραστήριοι ΦΩΤΟΕΡΕΥΝΗΤΕΣ να προσεγγίσουν αυτή τη φορά το ΑΞΙΟ....ΘΕΑΤΟΝ ο καθένας με το προσωπικό του στυλ και τα δικά του φωτοεπιχειρήματα και να τα παρουσιάσουν στην επερχόμενη PHOTOVISION προς θέαση των θεατων-επισκεπτών της.
Επιμέλεια έκθεσης: Κίμων Αξαόπουλος

Λίγα λόγια για τους Φωτορευνητές
Ομάδα διερεύνησης φωτογραφικού μέσου
http://www.photoerevnites.gr/

H ιδέα της δημιουργίας της ομάδας των Φωτοερευνητών γεννήθηκε ήδη από το 1989 όταν Ο Κίμωνας Αξαόπουλος ξεκίνησε να διδάσκει στην EΛEYΘEPH ΣΠOYΔH ΦΩTOΓPAΦIAΣ του Πειραϊκού Συνδέσμου. Σκέφτηκε πως θα λειτουργούσαν ως ένας κρίκος που θα συνέδεε όλους τους μελλοντικούς απόφοιτους της σχολής αλλά κι ένα σημείο επαφής και ανταλλαγής φωτογραφικών εμπειριών και εντυπώσεων, θα προσέφερε γνώση, τέρψη και δημιουργικότητα σε όλους. Kι επειδή ανέκαθεν τον απασχολούσε η έρευνα πάνω στην αποτύπωση της εικόνας αλλά και η διερεύνηση όλων των παραμέτρων που παρεμβαίνουν στην γενικότερη αισθητική, ψυχολογική και κοινωνική λειτουργία του φωτογραφικού μέσου, θεώρησε πως ο τίτλος του Φωτοερευνητή θα τους αντιπροσώπευε πληρέστερα. Oι Φωτοερευνητές, με μεράκι κι ευαισθησία συνεχίζουν να ψάχνουν την εικόνα και να ψάχνονται σαν άνθρωποι και σαν καλλιτέχνες και είναι ανοιχτοί σε κάθε δημιουργική συνεργασία με άλλες ομάδες ή μεμονωμένα άτομα...

ΦΩΤΟΕΡΕΥΝΗΤΕΣ:
Κίμων Αξαόπουλος, Αλεξάνδρα Γεωργίου, Μαίρη Παλαιολόγου, Δημήτρης Πιτσάκης, Αλέκος Τσαμπάς, Φραγκίσκος Φιλιππουπολίτης

 

“Ανάμεσα”
Μιχάλης Κυρζίδης

Οι εικόνες της συλλογής «Ανάμεσα...» εκπροσωπούν ένα project του Μιχάλη Κυρζίδη που ξεκίνησε το 2004 και ξετυλίγεται ως μια εσωστρεφής διαδρομή ως σήμερα. Αξιοποιώντας αντανακλάσεις και αντικατοπτρισμούς, ταξιδεύει σε «ακραία» αντίθετους κόσμους, κυρίως στην πόλη, με μοναδική αποσκευή μια φωτογραφική μηχανή. Ξεκινάει τη διερεύνηση για τον κρυμμένο κόσμο μέσα στον ορατό, για την ψευδαίσθηση και τη μεταίσθηση του οπτικού πεδίου.
Το φωτογραφικό μέσο χρησιμοποιείται αποκωδικοποιώντας την πραγματικότητα και αποκαλύπτοντας άλλες αναδυόμενες διαστάσεις, χωρίς καμία επεξεργασία σε υπολογιστή, προσθέσεις ή αφαιρέσεις στην εικόνα. Πραγματικός κόσμος και είδωλα αντικατοπτρισμών ισορροπούν στο φωτογραφικό τους αποτύπωμα, αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν κάποια σημεία πάνω στα οποία και οι πιο αντίρροπες δυνάμεις στη φύση μπορούν και καταφέρνουν κάτι τέτοιο…

 

“Στιγμές, αέναες εικόνες”
Οι φωτογραφικές περιπλανήσεις τεσσάρων φωτογράφων στη μουσική

Τέσσερις φωτογράφοι μας προσκαλούν στη φωτογραφική περιπλάνησή τους για πάνω από μια δεκαετία σε συναυλίες και μουσικές παραστάσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που τραγούδησαν στην Αθήνα και άλλες πόλεις μας. Ο Γιάννης Κανελλόπουλος, ο Θωμάς Δασκαλάκης, ο Ιπποκράτης Ναυρίδης και ο Χρήστος Κισατζακιάν μοιράζονται μαζί μας τις εμπνεύσεις τους, στην έκθεσή τους “Στιγμές, αέναες εικόνες” που θα λάβει μέρος στην Photovision 2013. Ο φακός τους μας παρασύρει σε βραδιές μοναδικές και νοσταλγικές όπου πρωταγωνιστούσαν η μουσική, τα συναισθήματα και η μαγική ατμόσφαιρα του κόσμου.
Για την έκθεση ο στιχουργός Νίκος Γαλανιάδης γράφει: “Στην απέραντη θάλασσα των ήχων της μουσικής, τα κύμματα στέλνουν μηνύματα παντού. Καλλιτέχνες, μουσικοί και κοινό γίνονται ένα με αυτό που εκπέμπεται στο σύμπαν και καρέ καρέ συνθέτουν τις στιγμές μας. Στιγμές αέναες από τέσσερις φωτογράφους που υπογράφουν την έκθεση”.Συμμετέχουν: Θωμάς Δασκαλάκης, Χρήστος Κισατζακιάν, Ιπποκράτης Ναυρίδης και Γιάννης Κανελλόπουλος.

 

Hasselblad Masters
Οι νικητές

Η έκθεση Hasselblad Masters προκύπτει κάθε χρόνο από τους νικητές των ομώνυμων βραβείων. Πρόκειται για ένα από τους σημαντικότερους και πιο αναγνωρισμένους φωτογραφικούς διαγωνισμούς, που αναδεικνύουν κάθε χρόνο τους καλύτερους έμπειρους αλλά και ανερχόμενους φωτογράφους. Τα βραβεία δίνονται προς αναγνώριση της συμβολής των φωτογράφων στην τέχνη της φωτογραφίας και οι φωτογράφοι κρίνονται συνολικά για τις φωτογραφικές τους ικανότητες, την δημιουργικότητα τους, τη σύνθεση, τη δεινότητα σύλληψης και τις τεχνικές δεξιότητες. Οι Hasselblad Masters αντιπροσωπεύουν την καλύτερη πλευρά της φωτογραφίας, την πιο εμπνευσμένη, την πιο όμορφη και συγχρόνως την πιο επικοινωνιακή. Προέρχονται από διαφορετικά είδη φωτογραφίας, τόσο μοντέρνα όσο και πιο παραδοσιακά. Η έκθεση Hasselblad Masters για πρώτη φορά επισκέπτεται και την Ελλάδα, στην PHOTOVISION 2013, στα πλαίσια των παράλληλων φωτογραφικών εκθέσεων της διοργάνωσης. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και για το 2012 αναδείχθηκαν έντεκα φωτογράφοι ξεχώρισαν σε ισάριθμες κατηγορίες: Πορτραίτο, Φωτογραφία Μόδας, Προϊοντική Φωτογραφία, Αρχιτεκτονική Φωτογραφία, Αρχιτεκτονική Φωτογραφία, Γενική, Φωτογραφία Γάμου, Fine Art, Άγριας Ζωής, Φωτογραφία Φύσης και τέλος η πιο πρόσφατη κατηγορία που προστέθηκε, αυτή του ανερχόμενου ταλέντου. Η έκθεση θα φιλοξενείται στο περίπτερο της Photometron.
Οι Hasselblad Masters είναι οι Denis Rouvre, Eric Wong, Joe Felzman, Frank Meyl, Jon Lowenstein, Ken Hermann, Milosz Wozaczynski, Olivier Valsecchi, Joachim Schmeisser, Tom D. Jones και Vicente Ansol

 

Antonia Manta & Paolo Pagni, Paolo Grappolini, Patrizia Mori, Gianluca Destro
Ομαδική έκθεση

Τέσσερις από τους μαθητές του Antonio Manta, μαζί με τον δάσκαλο τους θα παρουσιάσουν ομαδική έκθεση που αποτελείται από τέσσερα διαφορετικά project που συνδέονται μέσω του ανθρωπολογικού χαρακτήρα τους. Δύο από τα φωτογραφικά αυτά project προέρχονται από την Αιθιοπία. Ο Paolo Grappolini και ο Paolo Pagni παραδίδουν δύο ιδιαίτερα θέματα μοναδικής ιστορικής αξίας που αφορούν την κοινωνική ανάπτυξη του τόπου που θεωρείται το λίκνο της ανθρωπότητας. Ο Paolo Grappolini ακολουθεί το καραβάνι του αλατιού της Dancalia ενώ ο Paolo Pagni μελετά την θρησκευτικότητα των ανθρώπων που προσεύχονται σε εκκλησίες λαξευμένες πάνω στα βράχια του οροπεδίου. Η Patrizia Mori περιηγείται στην περιοχή Maramures της Ρουμανίας και καταγράφει την ψυχή του αγρότη που είναι ακόμη καθαρή και άθικτη. Η σειρά εικόνων του Gianluca D'Estro καταφέρει να μεταφέρει μια νοσταλγία μέσω των μορφών και των υλικών της παραδοσιακής ιταλικής αγροτικής αρχιτεκτονικής. O Antonio Manta, διακεκριμένος παγκοσμίως φωτογράφος και ambassador της Epson και της Hasselblad, συμμετέχει με έργα από την έκθεση του Spettri di visioni.

 

“Ι love photography”
Έκθεση φωτογραφίας αναγνωστών του ΦΩΤΟγράφου

Καλέσαμε τους αναγνώστες του Φωτογράφου και τα μέλη του group μας στο Facebook να μας δείξουν με τις εικόνες τους τι σημαίνει για αυτούς η φωτογραφική τέχνη. Οι φίλοι του περιοδικού ανταποκρίθηκαν και επιλεγμένες φωτογραφίες θα τυπωθούν και θα εκτεθούν στη PHOTOVISION σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, που θα αποτελεί και το meeting point των συντελεστών του περιοδικού με όλους τους αναγνώστες, φίλους και μέλη του group του ΦΩΤΟγράφου. www.facebook.com/photovision.gr

 

Γάμος – Βάπτιση – Πορτραίτο”
Σωματείο Επαγγελματιών Φωτογράφων Νομού Ηρακλείου Κρήτης (ΣΕΦΝΗ)

Το Σωματείο Επαγγελματιών Φωτογράφων Νομού Ηρακλείου (ΣΕΦΝΗ), διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας, στην οποία συμμετέχουν 30 επαγγελματίες φωτογράφοι, μέλη του Σωματείου. Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες: Γάμος, Βάπτιση, Πορτραίτο και αποτελείται από 90 έργα. Στόχος της έκθεσης είναι να γνωρίσει το κοινό της πόλης, πως από μία κοινωνική και οικογενειακή εκδήλωση, δημιουργούνται έργα με καλλιτεχνική υπόσταση και αξία, πάντα μέσα από τη ματιά του επαγγελματία φωτογράφου.

Συμμετέχουν: Στέργιος Βενέρης, Γιακουμάκης Αντώνης, Μανώλης Δαμιανάκης, Βαγγέλης Φλουρής, Γιάννα Καραγιώργου, Γωγώ Καπελάκη, Άννα Καπελάκη, Ηρακλής Καπελάκης, Γιάννης Σηφάκης, Γιάννης Βελεγράκης, Γιάννης Τζαγκαράκης, Βασίλης Φλουρής, Γιώργος Κενδριστάκης, Παύλος Καπόγλου, Μανώλης Διακουμάκης, Βασίλης Καβουσάκης, Γιάννης Μανιώρος , Χρήστος Μανιώρος, Δημήτρης Μανιώρος, Γιώργος Κοντοχριστοφής, Χατζηανέστης Θεόδωρος, Θεόδωρος Ιωακειμίδης, Γιώργος Παπανικολάου, Κώστας Μαρής,Νίκος Μαρής, Νίκος Λουκάκης και Γιώργος Πλατάκης.

 

“Με καθαρή ματιά”
OKANA

Η πόλη έχει το ρυθμό της, έτσι ασυνείδητα τον ακολουθούμε και γινόμαστε ένα, ένα με τη πόλη, που άλλοτε μισούμε και άλλοτε αγαπάμε! Το σίγουρο είναι καθώς χορεύουμε στους ρυθμούς της ζούμε ένα ταξίδι, ένα ταξίδι μέσα μας. Οι συμμετέχοντες δημιουργοί μας δείχνουν την δική τους οπτική ματιά μέσα από αυτή την περιπλάνηση.
Συμμετέχουν: Αλκάκ Αρόα, Παρασκευή Βούρβαχη, Γιώργος Γαλιφάς, Σοφία Γιαμαρέλου, Αλέξανδρος Δημουλτσής, Δημήτριος Δρίβας, Κωνσταντίνος Κομματάς, Ευάγγελος Λεπατζής, Παναγιώτης Λυσπέρογλου, Σόλων Μάλκας, Ναταλία Όρντεντς, Αχιλλέας Σουσαμλής, Ελευθερία Σοφατζή, Ευδοξία Φούφα, Θάλεια Κιελγιαννάκη.

Λίγα λόγια για την λέσχη “Σαν Φως” και τον ΟΚΑΝΑ
Η φωτογραφική λέσχη ΣΑΝ ΦΩΣ, λειτουργεί από το 2001 στην αίθουσα Φωτογραφίας του ΕΚΚΕΕ ΟΚΑΝΑ. Στη λέσχη συμμετέχουν όσοι έχουν καταρτισθεί στην φωτογραφία μέσω των προγραμμάτων κατάρτισης του Εξειδικευμένου Κέντρου Κοινωνικής και Επαγγελματικής Ένταξης (ΕΚΚΕΕ ΟΚΑΝΑ) καθώς και όσοι ασχολούνται ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά με την φωτογραφία και είναι μέλη των Προγραμμάτων θεραπείας και επανένταξης του ΟΚΑΝΑ.
Ο ΟΚΑΝΑ έχει ως κύριους σκοπούς το σχεδιασμό, την προώθηση, το διυπουργικό συντονισμό και την εφαρμογή εθνικής πολιτικής σχετικά με την πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση των ουσιοεξαρτημένων ατόμων, τη μελέτη του προβλήματος των ουσιοεξαρτήσεων σε εθνικό επίπεδο, την παροχή έγκυρων και εμπεριστατωμένων πληροφοριών και την ευαισθητοποίηση του κοινού την ίδρυση και την αποτελεσματική λειτουργία κέντρων πρόληψης, θεραπευτικών μονάδων και κέντρων κοινωνικής και επαγγελματικής επανένταξης.
Το Εξειδικευμένο Κέντρο Κοινωνικής και Επαγγελματικής Ένταξης (ΕΚΚΕΕ) του ΟΚΑΝΑ κύριο στόχο του έχει την κατάρτιση και την εξειδίκευση σε ποικίλους επαγγελματικούς τομείς των υπό απεξάρτηση ή των απεξαρτημένων από ουσίες ατόμων, με στόχο την ομαλή επανένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο και την αγορά εργασίας. Παράλληλα το ΕΚΚΕΕ παρέχει συνοδευτικές υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως: ενημέρωση και κινητοποίηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα, επαγγελματικό προσανατολισμό, ψυχολογική υποστήριξη για ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και συμβουλευτική για την ενίσχυση κοινωνικών δεξιοτήτων επικοινωνίας και συναλλαγής με υπηρεσίες, εργοδότες και γενικότερα τον εργασιακό χώρο. Ταυτόχρονα, επιδιώκεται η ευαισθητοποίηση των επαγγελματικών φορέων, των επιχειρήσεων και των εργοδοτών σε θέματα προώθησης στην αγορά εργασίας των καταρτιζόμενων, μέσω και της αξιοποίησης από την πλευρά τους των ειδικών κινήτρων που έχει θεσπίσει η Πολιτεία για την αποτελεσματική επαγγελματική ενσωμάτωση του συγκεκριμένου πληθυσμού. Διαθέτει άρτια εξοπλισμένες αίθουσες διδασκαλίας με σύγχρονα οπτικοακουστικά και τεχνικά μέσα, (έξι αίθουσες στην Αθήνα δυναμικότητας 90 ατόμων και τρεις στη Θεσσαλονίκη δυναμικότητας 45 ατόμων), για την επαγγελματική κατάρτιση των μελών σε διάφορους τομείς.

 

Η παρέα του ’93
Ομαδική έκθεση αποφοίτων τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του ΤΕΙ της Αθήνας.

Μια παρέα 5 ανθρώπων που ξεκίνησαν μαζί το Τμήμα Φωτογραφίας του ΤΕΙ το 1993 και είναι πλέον σήμερα καταξιωμένοι φωτογράφοι στο χώρο ο καθένας σε διαφορετικό τομέα. Συμμετέχουν: Κωνσταντίνος Καράμπελας, Κωνσταντίνος Κορομηλάς, Βάσω Κωνσταντίνου, Ζωή Ξανθοπούλου, Βασιλική Παρασκευά

Λίγα λόγια για την έκθεση και τους συμμετέχοντες:
Ο Κωνσταντίνος Καράμπελας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974, είναι πτυχιούχος του τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών της σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας, τελειόφοιτος του μεταπτυχιακού: «Γραφικές Τέχνες - Πολυμέσα» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Σήμερα εργάζεται ως μόνιμος συνεργάτης, ειδικό τεχνικό προσωπικό στο τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας. Έχει εργασθεί στο ΤΕΙ Αθήνας στο Τμήμα Γραφιστικής της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών, ως συμβασιούχος εργαστηριακός συνεργάτης, και ως ωρομίσθιος καθηγητής φωτογραφίας στα Ι.Ε.Κ. Κηφισιάς και Χαϊδαρίου. Έχει συμμετάσχει 3 φορές στην Επιτροπή Ειδικών Επιστημόνων για τις Εξετάσεις Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης της ειδικότητας «Τεχνικός Εργαστηρίου Φωτογραφίας». Και τέλος έχει πραγματοποιήσει 5 ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε 10 ομαδικές. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.
Για τις εικόνες που θα εκθέσει: “Κρίση. Οι εικόνες που θα παρουσιάσω αναφέρονται σε μια από τις πολλές πορείες στο κέντρο της Αθήνας το Δεκέμβριο του 2010. Οι φωτογραφίες αυτές έχουν τραβηχτεί και επεξεργαστεί όχι για να δημοσιευθούν σε κάποιο έντυπο αλλά για προσωπικούς λόγους, παρουσιάζοντας μια διαφορετική δικιά μου ματιά με πιο γραφίστικη άποψη”.
Ο Κωνσταντίνος Κορομηλάς γεννήθηκε στην Καλαμάτα, τον Μάιο του 1974. Ασχολείται με την τέχνη της φωτογραφίας από μικρή ηλικία. Το 1992 σπούδασε στο ΤΕΙ της Αθηνάς στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών, στο τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών όπου και πήρε το πτυχίο του το 1999. Ήταν τα χρόνια της περιπλάνησης, της αναζήτησης στοιχείων του χαρακτήρα του για προσωπικές εικόνες. Φωτογράφισε τοπία, δρόμους και με τον καιρό ανθρώπους, προσπαθώντας συνάμα να αποκτήσει την επαφή την οποία θα είχε σαν αντικλείδι για να παραβιάσει και να αποτυπώσει την άβυσσο των συναισθημάτων του επάνω στο φιλμ της μηχανής. Κάνοντας ένα οδοιπορικό μέσα από τη δημιουργική φωτογραφία δρόμου και τοπίου, την συμμετοχή του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας και αρκετές εκδόσεις λευκωμάτων κατάφερε να μεταφέρει τις εμπειρίες του στην τέχνη της αναμνηστικής φωτογραφίας. Ζει και εργάζεται στη Καλαμάτα.
Για τις εικόνες που θα εκθέσει: “Ίσως κάποτε να υπήρχε ζωή. Οι εικόνες της έκθεσης είναι από την περιπλάνηση μου στην Αρχαία Ιθώμη Μεσσηνίας και έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 3 χρόνια. Με τις εικόνες αυτές προσπαθώ να δώσω ζωή σε άψυχους χώρους, πέτρες κτιρίων, στα οποία πριν πάρα πολλά χρόνια υπήρχε ζωή και έντονη δραστηριότητα”.
Η Βάσω Κωνσταντίνου, είναι απόφοιτος του τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ της Αθήνας. Τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολείται με την επεξεργασία ψηφιακής φωτογραφίας. Έχει συνεργαστεί με την εταιρεία iconnet στο τμήμα της επεξεργασίας εικόνας. Σήμερα ασχολείται με το ίδιο αντικείμενο ως ελεύθερη επαγγελματίας. Από φέτος είναι φοιτήτρια στο μεταπτυχιακό με θέμα «Σχεδιασμός Φωτισμού και Πολυμέσα» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.). Τέλος έχει συμμετάσχει σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα.
Για τις εικόνες που θα εκθέσει: “Αγάπησε την Ελλάδα. Δες την ελπίδα κάτω από το γκρίζο!”
Η Ζωή Ξανθοπούλου, γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Φωτογραφία και Οπτικοακουστικές Τέχνες στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθηνών, Σκηνοθεσία στη σχολή Σταυράκου και Υποκριτική στο Θέατρο των Αλλαγών. Εργάζεται στο θέατρο ως ηθοποιός και σκηνοθέτης, έχει κάνει δύο ταινίες μικρού μήκους κι έχει προϋπηρεσία στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο ως σκηνοθέτις και κειμενογράφος, στη διαφήμιση και σε περιοδικά ως υπεύθυνη του δημιουργικού αλλά και ως αρθρογράφος. Είναι ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής εταιρίας «Αθηναϊκή Μυθοποιία».
Για τις εικόνες που θα εκθέσει: “Πρόβα. Στιγμιότυπα πριν, μετά και κατά τη διάρκεια προβών παραστάσεων. Ο φακός στρέφεται αυθόρμητα προς τους ηθοποιούς, επειδή η ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί με κάνει να θέλω ν’ αποτυπώσω τη στιγμή. Εικόνες τραβηγμένες μέσα στο φυσικό τους χώρο με τη διάθεση της ίδια της συνθήκης: μια πρόβα φωτογράφισης της πρόβας.
Η Βασιλική Παρασκευά γεννήθηκε στην Αθήνα. Από το 2012 είναι πτυχιούχος του τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών της σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας. Έχει λάβει μέρος σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα. Ασχολείται επαγγελματικά με τη φωτογραφία διάφορων κοινωνικών εκδηλώσεων (γάμου και βάπτισης) από το πρώτο έτος των σπουδών της μέχρι και σήμερα.
Για τις εικόνες που θα εκθέσει: “Το συναίσθημα. Οι φωτογραφίες που εκθέτω είναι από επαγγελματικές δουλειές που έχω κάνει το τελευταίο χρόνο. Η τέχνη της φωτογραφίας γάμου δεν έχει να κάνει μόνο με την αποτύπωση της εικόνας, αλλά και με την απόδοση του συναισθήματος. Αυτό που δίνει την άλλη διάσταση στην απεικόνιση του θέματος και κάνει τη διαφορά, έχει να κάνει με το ύφος, την καλλιτεχνική ευαισθησία, την παιδεία του καθώς και με την αντίληψη του ίδιου του φωτογράφου.”

 

Ομαδική έκθεση μελών της Λέσχης Φωτογραφίας
Ν. Ν. Κωσταντινουπολιτών

Στη PHOTOVISION παλιά αλλά και νέα μέλη της Λέσχης Φωτογραφίας Κωνσταντινουπολιτών εκθέτουν εικόνες από διαφορετικά είδη (φωτογραφία δρόμου, macro, τοπία από όλο τον κόσμο, ασπρόμαυρες αλλά και έγχρωμες) συνθέτοντας το ζωντανό, πολύχρωμο παζλ μιας δημιουργικής ομάδας που αγαπά να φωτογραφίζει.
Εκθέτουν οι φωτογράφοι:
Χρήστος Κανάκης, Αχιλλέας Αλεξανδράκης, Σεραφείμ Στοίχιος, Γιάννης Μπολάσης, Μανώλης Παπαμανώλης, Ελένη Παπαμανώλη, Βασίλης Χατζόπουλος, Μαρία Ηλιάδη, Χρυσούλα Σταμπολίτη, Χρήστος Ισταυρίδης, Μαρία Ίσδρα

Λίγα λόγια για τη Λέσχη
Η Λέσχη Φωτογραφίας Ν.Ν. Κωσταντινουπολιτών δραστηριοποιείται υπό την καθοδήγηση του φωτογράφου Χρήστου Κανάκη που με τη βοήθεια και άλλων έμπειρων επαγγελματιών φωτογράφων στοχεύουν να διευρύνουν τις γνώσεις των μελών και να ενδυναμώσουν την αγάπη τους για τη φωτογραφία.
Τα μέλη της Λέσχης ανακαλύπτουν τα μυστικά της σύγχρονης ψηφιακής και αναλογικής φωτογραφίας, τόσο από αισθητική όσο και από τεχνική άποψη, συμμετέχοντας σε μια ενεργή ομάδα που δραστηριοποιείται με εκδηλώσεις και εκθέσεις φωτογραφίας, φωτογραφικές συναντήσεις, εκδρομές και επισκέψεις σε χώρους τέχνης.

 

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΑΙ WORKSHOP

 

Μάθετε τα μυστικά της ψηφιακής μηχανής
Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Απριλίου 2013, ώρα 12.00-13.30, Αίθουσα Α

Είτε έχετε είτε πρόκειται να αγοράσετε ψηφιακή φωτογραφική μηχανή ανακαλύψτε τις λειτουργίες και τις δυνατότητες που σας προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία για να τις αξιοποιήσετε δημιουργικά στις λήψεις σας.
Εισηγητής : Βαγγέλης Βασαλάκης

 

Καλιμπράρισμα οθόνης και εκτυπωτή
Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Απριλίου 2013, ώρα 14.30-16.00, Αιθουσα Α

Πώς να δείτε στην οθόνη με πιστότητα και να τυπώσετε σωστά τις φωτογραφίες στο σπίτι και στο εργαστήριο. Καλιμπράρισμα οθόνης, printer profiles. Fine Art και μυστικά για ασπρόμαυρες και έγχρωμες εκτυπώσεις.
Εισηγητής : Γιώργος Τζώρτζης

 

Photoshop. Βασικά εργαλεία
Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Απριλίου 2013, ώρα 17.00-18.30, Αίθουσα Α

Αναλυτική παρουσίαση των βασικών εργαλείων και πως μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε δημιουργικά. Οι παλέτες και τα layers. Τα είδη των αρχείων – Διαφορές JPEG, TIFF και RAW.
Εισηγητής : Γιώργος Μαχιάς

 

Photoshop. Ειδικές τεχνικές
Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Απριλίου 2013, ώρα 19.30-21.00, Αίθουσα Α

Παρουσίαση των πιο συνηθισμένων διορθώσεων και επεμβάσεων στις φωτογραφίες μας μέσα από ανάλυση συγκεκριμένων παραδειγμάτων.
Εισηγητής : Γιώργος Μαχιάς

 

Απλές τεχνικές φωτισμού
Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Απριλίου 2013, ώρα 15.00-17.00, Αίθουσα Β

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε ειδικά διαμορφωμένο στούντιο. Θα γίνει επίδειξη τεχνικών και παρουσίαση οικονομικών λύσεων φωτισμού.
Εισηγητές : Αλ. Βογιατζάκης - Γ. Μυριαγκός

 

Φωτογραφία Glamour
Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Απριλίου 2013, ώρα 18.00-20.30, Αίθουσα B

Το σεμινάριο περιλαμβάνει σύντομη αισθητική ανάλυση του είδους και του απαιτούμενου εξοπλισμού / φωτισμού. Θα ακολουθήσει πρακτική εξάσκηση λήψεων με μοντέλο για όλους τους συμμετέχοντες.
Εισηγητές : Αλ. Βογιατζάκης – Γ. Μυριαγκός

 

Adobe Lightroom
Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Απριλίου 2013, ώρα 12.00-13.30, Αίθουσα Γ

Διαχείριση και επεξεργασία RAW format με ταχύτητα και ευκολία με το δημοφιλές πρόγραμμα.
Εισηγητής : Στράτος Αγιάνογλου

 

Καλύτερες φωτογραφίες, τώρα!
Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Απριλίου 2013, ώρα 17.00-18.30, Αίθουσα Γ

Απογειώστε την φωτογραφική σας ποιότητα. Αποφύγετε τα συνηθισμένα λάθη στη σύνθεση, τη φωτομέτρηση και στο χρώμα. Πολλά παραδείγματα και πρακτικές συμβουλές.
Εισηγητής : Στράτος Αγιάνογλου

 

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

 

Πώς να αξιοποιήσετε τα social media και τις ιστοσελίδες για να αυξήσετε τις πωλήσεις
Σάββατο 6 Απριλίου και Κυριακή 7 Απριλίου 2013, ώρα 16.00-17.30, Αίθουσα Εκδηλώσεων

Τα πολλά “like” δεν γεμίζουν το ταμείο της επιχείρησής μας! Χρειάζονται ενέργειες και τεχνικές που να μετατρέπουν την επισκεψιμότητα στα social media και στις ιστοσελίδες μας σε πωλήσεις! Πώς; Ελάτε να σας το δείξουμε!
Εισηγητές : Ν. Μπακογιάννης και συνεργάτες

 

Η επιχείρηση στην εποχή της κρίσης
Σάββατο 6 Απριλίου 2013, ώρα 18.30-21.00, Αίθουσα Εκδηλώσεων

Οδηγίες επιβίωσης για τη φωτογραφική επιχείρηση στην εποχή της κρίσης. Το νέο φορολογικό περιβάλλον, δυνατότητες και κίνδυνοι. Η αξιοποίηση επενδυτών προγραμμάτων και επιδοτήσεων. Πρακτικές, ανάλυση, και χειρισμός πιστωτικών κινδύνων.
Εισηγητές : Σ. Λεβέντης, Οικονομολόγος / Θ. Σκλοντέλης, Οικονομολόγος – Αναλυτής / Θρ. Μίαρης, Φοροτεχνικός

 

“Φωτογραφίζοντας” τις τάσεις του σήμερα, αναζητώντας τις ευκαιρίες του αύριο.
Κυριακή 7 Απριλίου 2013, ώρα 12.00-13.30, Αίθουσα Εκδηλώσεων

Η αγορά των ηλεκτρονικών ειδών στην Ελλάδα. Φωτογραφικές μηχανές, τεχνικά χαρακτηριστικά και εξέλιξη αυτών. Περιφερειακά φωτογραφικών μηχανών. Ανάλυση τάσεων και προοπτικές για το μέλλον.
Εισηγητής : Ηλίας Κανελλόπουλος / GfK Hellas

 

FOTURION
Σάββατο 6 Απριλίου και Κυριακή 7 Απριλίου 2013, ώρα 14.00-15.00, Αίθουσα Γ
Επίσημη παρουσίαση της foturion.gr

Μία Online Κοινότητα που έχει σαν σκοπό να συγκεντρώσει μερικές από τις καλύτερες φωτογραφίες και Έλληνες φωτογράφους, με στόχο την προβολή τους σε Ελλάδα και Εξωτερικό.

 

ΦΟΙΒΟΣ
Σάββατο 6 Απριλίου 2013, ώρα 19:30 Αίθουσα Γ

Ενημέρωση επαγγελματιών φωτογράφων για τρέχοντα ζητήματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας

 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων
Κυριακή 7 Απριλίου 2013, ώρα 18.30-20.00, Αίθουσα Εκδηλώσεων

Ενημερωτική συνάντηση με μέλη τοπικών Σωματείων αλλά και μεμονωμένους επαγγελματίες φωτογράφους απ’ όλη την Ελλάδα.
Είσοδος Ελεύθερη

 

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ “20 ΧΡΟΝΙΑ PHOTOVISION” Ώρα 20.00 Περίπτερο ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την επίσημη τελετή εγκαινίων με αφορμή την συμπλήρωση 20 χρόνων από την έναρξη διοργάνωσης της πρώτης PHOTOVISION. Είστε όλοι καλεσμένοι! Με τραγούδι και ζωντανή μουσική!

Ποδηλατοδρομία PHOTOVISION
Το περιοδικό ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ με την υποστήριξη του περιοδικού MBike, στα πλαίσια της 10ης PHOTOVISION, διοργανώνει ποδηλατοβόλτα, για τους λάτρεις του ποδηλάτου. Την Κυριακή 7 Μαρτίου οι συμμετέχοντες ποδηλάτες, με αφετηρία το χώρο της έκθεσης στο Ελληνικό, θα ακολουθήσουν την ευχάριστη διαδρομή της παραλιακής ενώ με την επιστροφή τους στις εγκαταστάσεις της έκθεσης το μεσημέρι, θα συμμετέχουν στην μεγάλη κλήρωση για φωτογραφικές μηχανές actioncam και άλλα πλούσια δώρα. Για περισσότερες λεπτομέρειες και δηλώσεις συμμετοχής μπείτε site της έκθεσης www.photovision.gr ή στη σελίδα στο Facebook www.facebook.com/photovision.gr